En Sıcak Konular

PAPANDREU ERZURUM'DA KİN KUSTU

10 Ocak 2011 14:31 tsi
PAPANDREU ERZURUM'DA KİN KUSTU Yunanistan Başbakanı Papandreu dün Erzurum'daydı. Son dönemde Türkiye - Yunanistan arasından bahar havası esiyordu. Bu bahar havasını Yunan Başbakanı kışa çevirdi.

Papandreu Erzurum'da Kin Kustu...

Dadaşlar şokta...

Yunanistan Başbakanı Papandreu dün Erzurum'daydı. Son dönemde Türkiye - Yunanistan arasından bahar havası esiyordu. Bu bahar havasını Yunan Başbakanı kışa çevirdi. Selçuklu ve Osmanlı'nın en önemli kenti olan Erzurum dün bir şok yaşadı. Sözde barış havası esiyordu. Bu havayı Yunan Başbakanı bozdu. Aslında adam aslına döndü. Gerçek duygularını açıkladı. Türkiye'nin Ege'de ve Kıbrıs'da işgalci olduğunu söyledi. Bu sözü gelişigüzel bir yerde söylemedi. 93 Osmanlı Rus Harbi'nin yaşandığı kentte söyledi. Bu kent bu savaşta yüz binlerce şehit verdi. Bu kent Birinci Dünya Savaşı'nda Ermeni katliamına uğradı. Bu kentin çocukları, gelinleri Rus ve Ermenilere amansız bir mücadele verdi kanı ile özgürlük kazandı.

Peki Erzurum'un tarihinde ne var. Bu kenti büyük yapan nedir. Neden Yunan Başbakanı bu kenti seçti? Bu seçim kasıtlı bir seçimdir. Neden mi? Çünkü Erzurum İslam Beldesi. Türk Beldesi. Öyleki Hz. Ömer döneminde başlayan İslam Fethi buraya ulaştı. Sahabeden Abdurrahman Gazi ve askerleri bu kente gelerek şehit oldular. İslam ilk kez  bu şekilde bu kente girdi. Selçuklu Sultanı Çağrı Bey 1048  yılında Hasan Kale ovasında Bizans ordusunu yenerek Anadolu'nun kapılarını Müslüman Türklere açtı. Öyleki 13. Asırda bölgeyi gezen Batılı seyyahlar Şehre Türkmenia'nın başşehri adını taktılar. 1520'den sonra şehir Osmanlı hakimiyetine girdi. Osmanlılar şehri mamur hale getirdiler. Han, hamam, cami, medrese yaptılar. 1829 yılında yapılan Osmanlı- Rus savaşından 130 bin olan şehir nufusu 15 binlere düştü. Bölgeden Orta Anadolu'ya çok göç oldu. İlerleyen yıllarda Osmanlı- Rus orduları 1877-78 tarihlerinde tekrar karşı karşıya geldiler. Ermeniler ajanlık yaparak, ihanet ederek Rus ordusunu geceleyin gizlice Aziziye tabyalarına soktular. Ruslar burada hunharca uykuda yatan Mehmetçikleri şehit ettiler. Sabah Ezanlarıyla birlikte tabyaların işgal edildiğini duyan Erzurumlu Kadın kız çocuk ve ihtiyarlar balta, satır, kazma ile Ruslara saldırdılar. Donanımlı Rus ordusu burada mağlup olarak kaçmak zorunda kaldı.

Bu olaydan sonra Ermeniler bölgede katliamlarına devam ettiler. Ta ki Ruslar 1916'da Erzurum'u işgal edince  Ermeniler katliamlarını açık düzenli bir şekilde sivil halka yönelttiler. 12 Şubat ile 11 Mart 1918 arasında 50 bin Müslüman'ı şehit ettiler. Kazım Karabekir Paşa şehre gelerek şehri Ermeni çetecilerden kurtardı. Böylesine önemli bir tarihi arka planı olan kente Papandreu'nun gelişi tesadüf mü? Bu konuyla ilgili Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel şunları söyledi "Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı bu mübarek beldede Yunan Başbakanı'nın sarf ettiği sözler yenilir ve yutulur değildir. Bu sözler Erzurumluyu derinden üzmüştür. Yunan Başbakanı'nın sözlerini talihsizlik olarak niteliyor, bu sözleri Anadolu'nun kalbi olan bu kentte söylenmesini Ermeni ve Ruslara bir selam gönderme olarak ele alıyoruz.

Öte yandan emekli öğretmen Abdurrahman Zeynel ise şunları söyledi: "Papadreu'nun Erzurum'da Başbakanımız ve Dış İşleri yetkililerinin hazır olduğu resmi toplantıda Türk ordusunun Kıbrıs'da işgalci ilan edilmesini dış politika açısından bir zafiyet olarak görüyorum. Bunun karşılığı tarih ve uluslararası anlaşmalar dikkate alınarak cevap verilmeliydi." diyerek tepkisini dile getirdi. Erzurumlunun tepkisi böyle bakalım Hükümet ne diyecek?

 

Sinan Burhan- Milli Gazete

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/makale/papandreu-erzurum-da-kin-kustu-187230.htm}

 



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,355 µs