En Sıcak Konular

ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR!

10 Ocak 2011 10:56 tsi
ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR! Adalet, haklının hakkının alınması ve suçlunun cezalandırılması için oluşturulan bir sistemdir. Sistemin sağlıklı işlemediği zaman; bazen haklı olanlar suçlu, bazen suçlu olanlar haklı konumuna düşmektedirler.

Adalet mülkün temelidir  

Hukuk denince hemen herkesin aklına gelen, adliye binalarının, mahkeme salonlarının duvarlarını süsleyen, genelde insanoğlunun, özelde hak sahibinin, mazlumların, en fazla muhtaç olduğu gayet önemli bir ifade; “Adalet mülkün temelidir.” sözüdür.
Gerçekten de bir toplumda, haksızlıkların zulüm ve işkencelerin ortadan kalması, suça giden yolların kapanması, insanların huzur ve mutluluğu için adalet mekanizması sağlıklı olarak işlemek zorundadır. Onun içindir ki atalarımız; “hak denince akan sular durur.” demişler.
Peki yaşanan olaylar bu yönde mi tecelli ediyor derseniz; maalesef ne ülkemizde, ne de dünyada, adalet haklının hakkını korumak görevini yerine getirememektedir. Böylelikle suçlular hak ettiği cezayı almadığından dolayı da suçların ve haksızlıkların önü alınamayacak derecede artmaktadır.
Toplumda infial uyandıran son tahliye olaylarına her kesimin kendi açısından bakarak değerlendirmesi, yaşanan bu olayı da içinde çıkılması güç bir hale dönüştürmüştür.
Eğer ortada bir sorun varsa, bu sorunun çözümü için empati denen, yerine koyma metoduna yer vermek lazımdır. Yani bu tahliye olayını, tahliye olanlar ve itirazda bulunanlar açısından iki taraflı tahlil etmek gerekmektedir.
Adalet, haklının hakkının alınması ve suçlunun cezalandırılması için oluşturulan bir sistemdir. Sistemin sağlıklı işlemediği zaman; bazen haklı olanlar suçlu, bazen suçlu olanlar haklı konumuna düşmektedirler.
5 ya da 10 yıldır tutuklu olduğu halde hala suçu sabitleşmemiş, belli bir ceza almadan mahpuslarda yapmak zorunda kalan kimseler de yerine göre mazlum durumuna düşebilmektedirler. Kanundaki boşluktan istifade ederek tahliye olanların arasında haklı olarak tahliye olanlar olduğu gibi hakkı olmadan tahliye olanlar da vardır. Eğer suçlu olduğu halde tahliye edilen bazı suç makineleri ortada elini kolunu sallaya sallaya gezecekse, bu bir ayıpsa; bu ayıp adalet mekanizmasının işlemesinde ihmali olan herkesin ayıbıdır. Başta da hükümetin ayıbıdır.
İcra makamında bulunan hükümet, 24 saat kesintisiz demokrasi diyerek anayasal değişiklikler için milletten oy almışsa, buna rağmen demokrasi ve hukuk sistemi günden güne daha içinden çıkılmaz bir hâl alıyorsa, kimse suçu başkasına atmaya kalkışmasın… Madem hükümetsiniz, bu duruma gelinmeden önlemleri almak zorundasınız…[1]

Adalet hakkında ayet ve hadisler  
 
Bir önceki yazımızda “adalet mülkün temeldir” sözü üzerinde durduk. Bu yazımızda da sizler için adalet hakkındaki ayet ve hadisi şeriflerden bir demet hazırladık. Şimdi herkes kendini bu terazide tartarak dersler almaya çalışsın bakalım:

Ayeti kerimeler:

“Ey Dâvud! Biz seni yeryüzünde halife yaptık. O halde insanlar arasında hak ve adaletle hükmet. Hevâ ve hevesine uyma, yoksa bu seni, Allah’ın yolundan saptırır. Doğrusu, Allah’ın yolundan sapanlara, hesap gününü unutmalarına karşılık çetin bir azap vardır.” (Sâd, 38/28)
“Ey inananlar! Allah için adaleti ayakta tutup gözeten şahitler olun. Bir topluluğa olan öfkeniz, sizi adaletsizliğe sürüklemesin, adil olun; bu, Allah’a karşı gelmekten sakınmaya daha yakındır. Allah’tan sakının, doğrusu Allah, işlediklerinizden haberdardır. “ (Mâide Suresi; 8. Ayet)
“Allah Teâlâ adaleti, iyiliği kesinlikle emreder.” (Nahl sûresi;  90. Ayet)
“Daima âdil davranın. Muhakkak ki Allah, âdil davrananları sever.”  (Hucurât sûresi; 9. Ayet)

Hadis-i şerifler:

“Yedi kimseyi Allah Teâlâ kendi gölgesinden başka gölge bulunmayan kıyamet gününde, gölgesinde barındıracaktır. Bunlar:
Adaletli devlet reisi, Rabbine ibadet ederek yetişen genç, gönlü mescitlere bağlı kimse, birbirlerini Allah rızâsı için seven ve buluşmaları da ayrılmaları da bu sevgiye dayalı olan iki şahıs, itibarlı ve güzel bir kadın kendisiyle beraber olmak isteyince ‘Ben Allah’tan korkarım’ diyerek buna yanaşmayan erkek, sağ elinin verdiğini sol eli bilmeyecek kadar gizli sadaka veren adam, tenhâda Allah’ı anıp gözleri yaşla dolan kişidir.”
(Buhârî, Ezân 36, Zekât 16, Rikak 24, Hudûd 19; Müslim, Zekât 91. Ayrıca bk.  Tirmizî, Zühd 53; Nesâî, Kudât 2)
“Verdiği hükümlerde, ailesinin ve halkın yönetiminde adaletli davranan yöneticiler, kıyamet gününde Allah Teâlâ’nın yanında nurdan yüksek koltuklar üzerinde otururlar.”
(Müslim, İmâre 18. Ayrıca bk. Nesâî, Âdâbü’l-kudât 1)
“Cennetlikler üç gruptur. Bunlar: Âdil ve başarılı devlet başkanı, Yakınlarına ve Müslümanlara karşı merhametli ve yufka yürekli olan kişi, Ailesi kalabalık olduğu halde haram kazançtan sakınıp kimseden bir şey istemeyen adamdır.” (Müslim, Cennet 63) [2]

 

Uğur Kepekçi-Yeni Mesaj

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZEYESİ

[1] {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=11000113&tarih=2011-01-09}

[2] {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=11000124&tarih=2011-01-10}
 



Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,205 µs