En Sıcak Konular

CİNAYET SANIKLARINA TAHLİYE: ADALET MAHŞERE KALDI

6 Ocak 2011 09:38 tsi
CİNAYET SANIKLARINA TAHLİYE: ADALET MAHŞERE KALDI Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) tutukluluk süresini belirleyen 102. maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından toplam 50 cinayet sanığının 5 yıllık azami tutukluluk süresi dolduğu için tahliyesine karar verdi.

Cinayet sanıklarına tahliye

Adam öldürme suçlarının temyiz incelemesini yapmakla görevli Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) tutukluluk süresini belirleyen 102. maddesinin 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından toplam 50 cinayet sanığının 5 yıllık azami tutukluluk süresi dolduğu için tahliyesine karar verdi.

Daire, CMK'nın 102. maddesinin yürürlüğe girdiği gün, ''Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam üç yılı geçemez'' hükmü gereğince 5 yıllık süreyi dolduran 37 sanığın tahliyesine karar verdi.

İncelemelerini dün de sürdüren 1. Daire heyeti, toplam 50 sanığı tahliye etti.

Tahliyeleri değerlendiren Yargıtay 1. Daire Üyesi Salih Zeki İskender, CMK'nın 102. maddesinin yürürlük tarihinin 1 yılı öncesinde, bu kapsama girebilecek dosyaları tespit ettiklerini ve yoğun bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Dosyaların 1 yıllık süreçte titizlikle tarandığını, bu süreçte sonuçlandırılan dosya sayısının 9 bin olduğunu belirten İskender, tahliye sürelerine ilişkin düzenleme yürürlüğe girmeden önce, çete, müebbet gibi kritik dosyaları sonuçlandırmaya çalıştıklarını anlattı.

Çete sanıkları ve müebbet hapis cezasına çarptırılan cinayet sanıklarının dosyalarına 1 yıllık süreçte öncelik tanınarak karar verilmeye çalışıldığını ifade eden İskender, ''Sadece adam öldürme suçlarına bakan bir dairede 50'ye yakın tahliye çıkması çok abartılacak bir şey değil. 1 yıl öncesinden çalışıldı ve binlerce cinayet sanığının tahliyesi önlendi'' diye konuştu.

Yargıda davaların geç sonuçlanması, 5 yılda cinayet davalarında karar verilememesi konusunda yapılan eleştirilerin haklı olduğunu söyleyen İskender, ''Ancak hep yargı suçlanıyor. Yargının iş yükü, alt yapı sorunları var. Yan kuruluşlar tam çalışmıyor. Adli tıpta bir dosya 2 yıl bekliyorsa yargıç ne yapsın. Bu bir alt yapı sorunudur. Yargıyı suçlamak yerine, alt yapının düzeltilmesi gerekiyor. Biz gece gündüz çalışıyoruz'' dedi.(Milli Gazete) [1]

Ergin: Bin kişi tahliye olacak

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yeni düzenlemeyle tahliye olacak kişi sayısının 40 bin olmadığını söyledi. Ergin, "Bin-bin200 kişi tahliye edilebilir" dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, NTV yayınında Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtladı. Bakan Ergin'in konuşmasından satır başları şöyle: 

"Tartışmalar serbest bırakılanların kimliğine bakılarak yapılıyor.  Türkiye'de yargılamalar ve tutuklu kalınan süreler uzun.  AİHM'de Türkiye aleyhine açılan davaların yüzde 14'ü tutukluluk sürelerinin uzunluğu üzerinedir. 

Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir davanın görülme süresi ortalama 1622 gün, bunun 1042 günü Yargıtay aşaması. 

Bugün itibariyle tutuklu toplam 953 kişi civarında bu düzenlemeden istifade edebilecek gibi, ilk derece mahkemelerinden bu düzenlemeden yararlanan kişi sayısı 280 civarındadır. 1000-1200 kişi bu düzenlemeden istifade edecek gibi görülüyor.

Radikal tedbirler alınmazsa önümüzdeki yıllarda artabilir. Tıkanıklık Yüksek Yargı'da. Yargıtay'da işlemler 6 ay geriden geliyor halen bekleyen dosya sayısı 1.5 milyondur. 

Ortaya çıkan bu durumla ilgili yeni bir tedbir almayacağız. 5 yıllık stratejik planlamayı yaptık, yargının hızlanması için adımlar atıyoruz.  Biz tartışılan yasayı Ergenekon ve Balyoz davalarından önce yaptık. O zaman bu soruşturmalar yoktu.  Önceden tutukluluk üst limiti yoktu, biz bu durum Türkiye'ye yakışmıyor diye düzenleme yaptık.

Yargıtay ve Danıştay'daki bekleme süresinin azaltılıması gerekiyor.  Yargıtay'da bugün itibariyle 5 yıl önceki davalara bakılıyor. Son 5 yılda gelen dosyaların kapağı açılmamıştır. Her staj yapan için staj dönemi değerlendirmesi yapılıyor, hakim adayları için de 1934'ten bu yana yapılmaktadır. 

Sizin davanıza kumar bağımlısı ya da alkol bağımlısı birinin bakmasını ister misiniz?" (Ortadoğu)

 

Kaynak:

[1] MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/cinayet-saniklarina-tahliye-186797.htm}

[2] ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=18606}



Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,098 µs