En Sıcak Konular

KPSS SKANDALININ ÜSTÜ ÖRTÜLÜYOR

6 Ocak 2011 09:05 tsi
KPSS SKANDALININ ÜSTÜ ÖRTÜLÜYOR Türkiye Cumhuriyeti’nin 88 yıllık tarihinin en büyük skandallarından birinin üstü örtülüyor.

KPSS skandalının üstü örtülüyor  

11 Temmuz’da gerçekleştirilen ancak 350’den fazla adayın kopya çekerek 120 sorunun tamamını yapması nedeniyle iptal edilen KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı’nın üzerindeki muamma kalkmıyor. Hükümet, MİT’in kopya olayını araştırmasının önünü kesti

Türkiye Cumhuriyeti’nin 88 yıllık tarihinin en büyük skandallarından birinin üstü örtülüyor. 11 Temmuz’da gerçekleştirilen ancak 350’den fazla adayın kopya çekerek 120 sorunun tamamını yapması nedeniyle iptal edilen KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı’nın sonuçlarının açıklanmasının üzerinden 5 ay geçmesine rağmen, soruşturma kaplumbağa hızıyla ilerliyor.

Milli Eğitim Bakanı Nimetçi Çubukçu, KPSS’deki toplu kopya olayını TBMM gündemine taşıyan CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in soru önergesine verdiği cevapta, somut bilgiler aktarmadı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığının 28 Ekim 2010 tarihli yazısına dayanarak soruşturmada gelinen noktayı aktaran Bakan Çubukçu, şu bilgileri verdi: “(Dibek’in 1. 2. ve 3. sorularına cevaben) 2010 – KPSS Eğitim Bilimleri sınavındaki bireysel ve toplu kopya iddiaları üzerine Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca gerekli araştırmanın yapıldığı, ayrıca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu ve YÖK Denetleme Kurulu tarafından inceleme/soruşturma başlatıldığı,
4. Optik okuyucu hatası bulunmadığı,
5. ÖSYM’ce devam eden inceleme ve soruşturmalarla ilgili herhangi bir açıklama yapılmasının hukuken mümkün olmadığı, ancak ertelenen ve yeniden yapılacak sınavlara ilişkin her türlü tedbirin kamuoyu ile paylaşılacağı beyan edilmektedir.”

Dibek: İşin ucu AKP’ye uzanıyor

Milli Eğitim Bakanı Nimetçi Çubukçu’nun cevabını değerlendiren CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, şu görüşleri öne çıkardı: “Başbakan 2 Eylül 2010’da Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ile görüşmesinden KPSS kopya iddialarının araştırılmasını istemişti. Bakanlığın cevabından anlıyoruz ki, MİT bir araştırma yapmamış. Sınavda adı kopya skandalına karışanların sayısının 350 kişi olduğu iddia ediliyor. Eğer MİT araştırsaydı, bu kişilerin kim olduğunu, soruların nasıl çalındığını, örgütlü bir durum olup olmadığını belirleyebilirdi. Ama MİT devre dışı bırakıldı. Bu olay da Deniz Feneri benzeri bir süreç izleyecek. Yani önce ‘Çok ilgiliyiz, çok hassasız’ tavrı, sonra gözlerden kaçırarak unutturacaklar. KPSS skandalının ucunun iktidara uzanacağını söylemek kahinlik sayılmaz. Başbakan sözlü olarak MİT’e talimat verdiği gibi, yine sözlü olarak talimatını geri almıştır. Kanımca tek neden işin ucunun AKP’ye uzanmasıdır.”

Soruşturma kaplumbağa hızıyla ilerliyor

Öte yandan KPSS skandalını soruşturan Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan’ın talimatıyla oluşturulan ve bilişim uzmanlarından oluşturulan 11 kişilik uzman ekibin mahkeme kararıyla el konulan 134 bilgisayar imajı için hazırladığı rapor 5 bin sayfadan oluşuyor.
Aralık ayının son haftasında savcılığa ulaştırılan raporda, “ÖSYM görevlilerinin daha çok sorumlu oldukları sınavlarla ilgili bilgileri başkalarıyla paylaştıkları” bilgisine yer veriliyor.
İptal edilen sınavda 100 tam puan alan ancak yenilenen sınava giren ve tam puan alamayan yada hiç sınava girmeyen adayları sorgulayan Sakınan, bir süre önce de emniyete yeni bir talimat daha verdi. Ankara’daki şüpheli adayların bizzat emniyete çağrılarak ifadesinin alınmasını isteyen Sakınan, son olarak skandal öncesinde ve sırasında kurumda görev yapan, aralarında üst yöneticilerin de yeraldığı 180 personelin mal varlıkları üzerinde çalışma başlatılması talimatını verdi.

Turgut Dibek’in yönelttiği sorular

“1– 2009 yılı eğitim bilimleri birincilinin bile bütün soruları yapamadığı bir sınavda bu yıl 500’den fazla adayın bütün sorulara yanıt vermesi araştırılmakta mıdır?
2– Bu kadar çok tam puan alanın ortaya çıkması, Polis Meslek Yüksek Okulu sınavındaki gibi bir soruların bazı kesimlerce ele geçirildiği anlamına mı gelmektedir? Konu ile ilgili bir araştırma yapılmakta mıdır?
3– Bütün soruları yapan beş yüzden fazla adayın bir kısmın önceki yıllardaki sınav sonuçları internette yayınlanmıştır. Önceki yıllarda soruların yarısını dahi yapamayan adayların bu sınavda tüm soruları yapabilmeleri ile ilgili bir inceleme yapılmış mıdır?
4– Sınavdaki optik okuyucu hatası iddiaları araştırılmış mıdır?
5– Bu kadar çok iddiaya rağmen ÖSYM neden bir açıklama yapmamaktır?” (RECEP BAHAR – Yeni Mesaj)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=11000061&tarih=2011-01-06}



Bu haber 886 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,121 µs