En Sıcak Konular

KUZU: ''İSTİKRAR İÇİN TEK SEÇENEK BAŞKANLIK SİSTEMİ''

2 Ocak 2011 21:56 tsi
KUZU: ''İSTİKRAR İÇİN TEK SEÇENEK BAŞKANLIK SİSTEMİ'' Burhan Kuzu, başkanlık modelinin Türkiye'nin gündeminde olması gerektiğini ve olacağını da belirterek, "Hem sağ hem de soldan dengeli adamlar bu modelde başa geçer" dedi.

İstikrar için tek seçenek başkanlık sistemi

Anayasa Komisyonu Başkanı, İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, başkanlık modelinin Türkiye'nin gündeminde olması gerektiğini ve olacağını da belirterek, "Hem sağ hem de soldan dengeli adamlar bu modelde başa geçer. Milletin önemli bölümünü kucaklayacak insanlar bu sistemde öne çıkar" dedi. 

2011 yılında yeni anayasa yapacaklarını belirten Kuzu, "Yeni anayasa hazırlanırken, iktidar, muhalefet beraber yapmak istiyoruz. Uzlaşma olsun istiyoruz. Hedefimiz bu. Samimi düşüncemiz bu. Sayın Başbakan'ın hedefi de böyle. Hani başkanlık modeli olursa ne ala, bizim tercihimiz olur. Ama ille de olsun demekle olacak bir sistem değil çünkü evvela bunu değişik kesimlere, değişik siyasi eğilimlere iyi anlatmak lazım. Onlar tarafından kabul görmezse sistem daha başta sağlıklı doğmaz, sağlıklı doğmayınca da devamı sıkıntıya girer" diye konuştu.

Siyasi istikrarın önemle altını çizen ve bunu sağlamada en önemli modelin başkanlık sistemi olduğunu savunan Kuzu, "Bu parti bu millete çok hizmet etti. Hakikaten bir dönem Adnan Menderes'in hizmetleri, bir dönem keza rahmetli Özal'ın hizmetlerini önemsemek lazım. Şu anda da Başbakanımız gece gündüz koşturuyor. Eğer Türkiye bir yere gidiyorsa, bunun sebebi siyasi istikrar. Borsaya bakıyorsun, eğer bugün Türkiye Arjantin'den sonra borsası dünyada en iyi olan ikinci borsa olarak gözüküyorsa bu istikrarla alakalıdır. Bu, siyasi istikrar meselesidir. Bunun altında bu yatıyor. Türk malları bugün dünyada hakikaten marka haline gelmişse üretimdeki kararlılıktan kaynaklanıyor. Bunun bütün temeli siyasi istikrar. Siyasi istikrar olmayan bir ülkenin geleceği hakikaten hep diken üstü olur. Millet çekinir, korkar, yatırımdan korkar, atak yapmaktan korkar, ihracat, ithalattan çekinir. Parasını yastık altı, yorgan altı yapar. 2001 yılı öncesinde yaşadığımız tablo böyleydi. Devraldığımız Türkiye böyleydi. Siyasi

istikrarın devam etmesi için başkanlık sistemi dediğimiz sistem bunu sağlamada çok önemli bir model olarak gözüküyor. Sadece bir örnek vereyim ben size, gelişim anlamında... 1950-60, 10 sene Menderes memleketi ciddi bir noktaya getirmiş, 3 yılda bütün yapılanlar bitmiş. Sonra bakıyorsun 64-68'e kadar Demirel bir şeyler yapmış arkasından 70'deki muhtıra gelmiş, 2-3 yılda onlar bitmiş. 80'e kadar Türkiye perişan, gene darbe, sıkıntı devam ediyor. Özal gelmiş çok güzel şeyler yapmış. Arkasından yine koalisyon dönemi başlamış. Sonra Tayyip Erdoğan dönemi başlamış"şeklinde konuştu.

"2 dilli hayat talebi tehlikeli"

Kuzu, gündemdeki 2 dilli hayat konusunda da şunları söyledi: "Dil konusu en tehlikeli taleptir. Dil öğrenilmeli, konuşulmalı, sanatta kullanılmalı, üniversitede öğrenilmeli, bunun için kürsü açılmalı, yaptık zaten bunları. Ama Türkçe'nin yanında 2. eğitim dili olarak Kürtçe Matematik, Türkçe Matematik, Kürtçe Coğrafya, Türkçe Coğrafya, bunu bu şekilde memlekete kabul ettiremezsiniz. Doğru da değil. Dünyada federal yapıda olan ülkeler mesela ABD'de 51 eyalet var. 1 tanesinde İspanyolca ile İngilizce'yi blrkiye Arjantin'den sonra borsaseraber eğitim dili olarak kullandılar. Baktılar iş kötüye gidiyor hemen vazgeçtiler. 50 eyalette olduğu gibi resmi dili, eğitim dilini İngilizce olarak tatbik ediyorlar. Başka türlü olmaz. Almanya'da da öyle" dedi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/istikrar-icin-tek-secenek-baskanlik-sistemi-186388.htm}

 



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,304 µs