En Sıcak Konular

DİYANET ''YILBAŞINI KUTLAYIN MI'' DESEYDİ?

2 Ocak 2011 13:21 tsi
DİYANET ''YILBAŞINI KUTLAYIN MI'' DESEYDİ? Diyanet'in, ''Yılbaşı çerçevesinde yapılan kutlamalar, esasen bizim milletimiz yönünden, dini, ahlaki, kültürel ve geleneksel hiçbir temele sahip değildir" şeklinde hutbe okutması tartışma çıkardı.

Hutbe farkı 

Yılbaşı çerçevesinde yapılan kutlamalar, esasen bizim milletimiz yönünden, dini, ahlaki, kültürel ve geleneksel hiçbir temele sahip değildir.

Geçtiğimiz yılın muhasebesini yaparak, günahlarımızdan dönme gayretinde olmalıyız.

DİYANET İşleri Başkanlığı’na Ali Bardakoğlu’nun yerine Mehmet Görmez’in getirilmesi ve Diyanet Vakfı Kadın Faaliyetleri Merkezi Başkanı Ayşe Sucu’nun görevinden alınması ile gündemden düşmeyen Diyanet İşleri Başkanlığı, şimdi de “Yeni yıl hutbesi” ile tartışılıyor. Önceki gün Ankara’daki camilerde okutulan hutbede yılbaşı kutlamalarının eleştirilmesi yeni bir tartışma başlattı. Bardakoğlu döneminde, “Geçtiğimiz yılın muhasebesini yaparak, günahlarımızdan dönme gayretinde olmalıyız” çağrısı yapılırken, 2011 için verilen hutbede, ”Yılbaşı çerçevesinde yapılan kutlamalar, esasen bizim milletimiz yönünden; dini, ahlaki, kültürel ve geleneksel hiçbir temele sahip değildir. Aklı ve sağlığı tehdit eden içki tüketimini, aile bütçesini tahrip eden kumarı, savurganlığı ve cinsel taşkınlıkları; dini, milli ve ahlaki değerlerimizle bağdaştırmak asla mümkün değildir” denilmesi dikkat çekti. İlahiyatçıların konuya ilişkin görüşleri de şöyle oldu:

Masumane kutlamaya kimse bir şey demez

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz İki başkan arasındaki zihniyet farkından hutbelerin değişmiş olabileceği fikrine katılmıyorum. Her yıl yılbaşındaki hutbelerimizde, içkinin, israfın kötü alışkanlıklar olduğu ve vatandaşlarımızın uzak durması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuruz. Zaten bu tip alışkanlıklar sadece yılbaşında değil, her zaman uzak durulması gereken şeyler. Bunlar kuraldır. Benim başkanlığım döneminde ‘merkezi hutbe’ uygulaması vardı. Bütün camilerde aynı hutbe okutulurdu. Böylece karışıklıklar da ortadan kalkardı. Ancak yılbaşındaki masumane kutlamaya zaten kimse birşey demez.

Yasak olan şeyler her zaman yasaktır

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyza Bilgin Her iki hutbede her zaman için edeceğimiz dualar olmalı. Ne zaman taşkınlık yapıyorsak, ne zaman kötülükler artıyorsa böyle dualar etmeliyiz. Dinen haram ve yasak olan şeyler sadece yılbaşında değil, hergün için kötü ve haramdır. Bu yılki yeni yıl hutbesinde ne düşünerek bunlara dikkat çektiler bilmiyorum. Yeni yılda daha mı çok israf olacağını, daha mı çok içki tüketileceğini düşünüp onun için böyle bir hutbeye gerek duydular bilemiyorum.

Redaksiyon Hutbe Komisyonu’ndan

28 Şubat sürecinde uygulanan, “merkezi hutbe” sistemi, Ali Bardakoğlu’nun Diyanet İşleri Başkanlığı’na getirilmesinden sonra değiştirildi. Yerel farklılıkların dikkate alınması için müftülüklere “Kendi hutbenizi kendiniz hazırlayın” talimatı verildi. Devam eden uygulamaya göre cuma hutbelerini, il müftülüklerindeki bir komisyon belirliyor. Metin, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndaki “Hutbe Komisyonu”nun redaksiyonundan geçiyor. (Esra KAYA-Hürriyet)

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/gundem/16664106.asp?gid=373}



Bu haber 857 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,732 µs