En Sıcak Konular

DENİZ FENERİ E.V’CİLER İÇİN 3 SAVCI ALMANYA YOLUNDA

31 Aralık 2010 21:55 tsi
DENİZ FENERİ E.V’CİLER İÇİN 3 SAVCI ALMANYA YOLUNDA Almanya bağlantılı Deniz Feneri soruşturmasını yürüten 3 savcı, soruşturmayla ilgili çalışmaları kapsamında Pazartesi günü Almanya’ya gidecek

3 Türk savcı Almanya yolunda!

Almanya bağlantılı Deniz Feneri soruşturmasını yürüten 3 savcı, soruşturmayla ilgili çalışmaları kapsamında Pazartesi günü Almanya’ya gidecek

İlk suç duyurusunun yapıldığı 2008 yılı Eylül ayından bu yana kayda değer bir ilerleme sağlanamayan soruşturmada, artık savcıların Almanya incelemelerinin sonucu beklenecek...

HSYK (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu), cumhuriyet savcıları Nadi Türkaslan, Abdülvahap Yaren ve Mehmet Tamöz’ün soruşturma için Almanya’da delil toplama ve ifade almaları yönündeki talebe olumlu yanıt verdi. Buna göre savcılar, 3 Ocak Pazartesi Frankfurt’a gidecek. Savcılar burada, Almanya’daki Deniz Feneri e.V. davasına ilişkin dosyaları inceleyecek, gerekli gördükleri evrakın suretlerini alacak ve bazı kişilerin ifadelerine başvuracak. Savcıların Almanya’daki çalışmalarının yaklaşık 2 hafta sürmesi bekleniyor.

Dosyalar 8 ayda geldi

Deniz Feneri soruşturması, Almanya’daki Deniz Feneri e.V. davasının Türkiye gündemine gelmesinden sonra, İşçi Partisi’nin Eylül 2008’de yaptığı suç duyurusu üzerine başlatılmıştı. Soruşturmada kapsamında Almanya’dan ilk dosyanın gelmesi bile tam 8 ay sürmüştü. Dosyaların uzun bir süre tercümesinin beklenmesinin ardından savcılar tanık veya şüpheli sıfatıyla bazı kişilerin ifadesini aldılar.

MASAK’tan (Mali Suçları Araştırma Kurulu) alınan raporlarda da yolsuzluğa dair önemli ipuçları vardı.

MASAK, Deniz Feneri Derneği soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile soruşturmada adı geçen kişilerle ve şirketlerle ilgili raporunu 18 ay sonra tamamlamış ve hesaplarda şüpheli hareketlerini tespit etmişti. Alman makamlarının dolandırıcılığın Türkiye ayağına ilişkin çok sayıda tespitine ve konuyla ilgili ikinci davayı açmasına rağmen, Türkiye’deki soruşturmada bugüne kadar kayda değer bir ilerleme sağlanamadı.

Almanya 100 bin euro istedi
Savcıların Almanya’ya giderek dosyayı incelemelerine karar veren Adalet Bakanlığı Almanya’daki Deniz Feneri e.V davasının dosya fotokopisinin 100 bin Euro tutmasını gerekçe göstermişti. Ankara Başsavcılığı’nın Almanya’daki dosyaya ilişkin adli yardım evrakına yanıt veren Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın yazısında Ankara Başsavcılığına iki seçenek sunulmuştu. İlk seçenek davaya ilişkin evrakın toplam 700 klasör olduğu, fotokopi maliyetinin 100 bin Euro tutabileceği, maliyetin Türkiye tarafından üstlenilmesi halinde dosyalardan bir örnek çıkarılarak gönderilebileceğiydi. İkinci seçenek olarak ise Başsavcılık yetkililerinin Almanya’ya giderek dosyaları yerinde inceleyebileceği ve gerekli belgelerin örneklerinin alınabileceğiydi. Ankara Başsavcılığı, Almanya’dan istenen dosyaların fotokopilerinin gönderilmesi yerine savcıların Almanya’ya giderek dosyalarda inceleme yaparak örnek alması ve ifade alınması sırasında hazır bulunması seçeneğini tercih etti.

Deniz Feneri e.V’ye ait dosyalar Almanya’dan kuryeyle bu kolilerin içinde gelmişti. Dosyaların gelmesi tam sekiz ay sürmüştü...

DENİZ FENERİ E.V’CİLERE ALMANYA’DA HAPİS

Almanya’daki Deniz Feneri e.V davasında Mahkeme Başkanı Johann Müller, derneğin toplam 41 milyon euro bağış topladığını, bu paranın 17 milyon euro’sunun Türkiye’deki çeşitli şirketlere yasa dışı bir şekilde gönderildiğini açıklamış, dernek yöneticilerini 3 ile 5 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırmıştı.

Deniz Feneri e.V Derneği’nin muhasebecisi Mehmet Gürhan, Almanya’da yardım paralarını dolandırmaktan 5 yıl 10 ay hapis cezasına mahkum olmuştu.

Gürhan verdiği ifadelerde, bu işte tek başına olmadığını söylemiş, Türkiye’de Kanal Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman’ı işaret etmişti. Karaman da geçen yıl Türk yargısına ifade vermiş ve şirketlerinde arama yapılmıştı.[1]

Deniz Feneri E.V.'de neler olmuştu?

27 ayda bir arpa boyu yol...

9 Eylül 2008: Almanya’daki Deniz Fener e.V. derneği hakkında toplanılan yardım paralarının şirketlere aktarıldığı iddiasıyla dava açılmıştı. İşçi Partisi de Deniz Feneri Derneği’yle ilgili suç duyurusunda bulundu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Almanya’daki davanın Türkiye ’deki bağlantıları hakkında soruşturma başlattı.

17 Eylül 2008: Almanya’daki davada karar açıklandı. Mehmet Gürhan’a 5 yıl 10 ay, Mehmet Taşkan’a 2 yıl 9 ay ve Firdevsi Ermiş ’e 1 yıl 10 ay hapis cezası verildi. Kararda sanık Mehmet Gürhan’ın, İsmail Karahan, Harun Yoldaş, Mustafa Çelik ve Zahit Akman ile geçmişte ticari ilişkileri olduğunu belirtti. Savcı Lötz ise asıl faillerin Türkiye’de olduğunu söyledi.

27 Eylül 2008: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma dosyası ile mahkeme kararının istenmesi için Adalet Bakanlığı’na başvurdu.

7 Ekim 2008: Adalet Bakanlığı, dava kararının istenmesi için Frankfurt Başkonsolosluğu’na yazı yazdı.

6 Kasım 2008: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AKP’nin Deniz Feneri Derneği’nden para yardımı aldığı yönündeki iddialar üzerine inceleme başlattığını açıkladı.

5 Ocak 2009: Dosyanın Almanya’dan bu tarihte geleceği açıklanmıştı ama dosya gelmedi.

24 Şubat 2009: Alman makamlarının Almanca yerine getirme evrakı bakanlığa ulaştı. Aynı gün bu evrak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

21 Mayıs 2009: Dosyanın çevirisi tamamlandı.

5 Haziran 2009: Deniz Feneri davasında, aralarında RTÜK başkanı Zait Akman’ın da bulunduğu 18 kişinin tüm mal varlıklarına tedbir koydu.

17 Ekim 2009: Deniz Feneri e.V. soruşturması kapsamında Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ile Yönetim Kurulu üyeleri İsmail Karahan ve Mustafa Çelik’in ortağı olduğu 20’nin üzerinde şirkette arama yapıldı.

15 Şubat 2010: Almanya’dan davaya dair tüm dosyalar istendi.

23 Ağustos 2010: Alman makamlar evrakların gönderilmesi durumunda 100 bin euro’luk masrafın ya Türkiye tarafından karşılanmasını ya da başsavcılık yetkililerin Almanya’ya gelmesi gerektiğini bildirdi.

3 Eylül 2010: Başsavcılık yetkililerinin Almanya’ya gideceği bilgisi Alman makamlarına iletildi.

31 Aralık 2010: Ve Türk savcılar 15 ay sonra Almanya’ya gitme kararı aldı. [2]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1] {http://haber.gazetevatan.com/3-turk-savci-almanya-yolunda/350062/1/Gundem}

[2] {http://haber.gazetevatan.com/Haber/350119/1/Gundem}



Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,880 µs