En Sıcak Konular

TÜRK HALKI KİTAP OKUMUYOR 5 SAAT TV SEYREDİYOR

30 Aralık 2010 10:08 tsi
TÜRK HALKI KİTAP OKUMUYOR 5 SAAT TV SEYREDİYOR Türk halkının kitap okumadığını, fakat günde 5 saat televizyon izlediği ortaya çıktı.

Türk halkı ‘yerli dizi’ hayranı çıktı

Suçlu eğitim sistemi

Türk halkının kitap okumadığını, fakat günde 5 saat televizyon izlediği ortaya çıktı. (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı: "Magazin, futbol, eğlence, sosyete, yerli dizi ve benzeri programlara saatlerini ayıran ama kitaplara yalan makinesi diyen bir halkımız var. Bu vahim durumun müsebbibi tabii ki yıllardır süregelen baştan savma eğitim politikaları, niteliksiz ve yazboz eğitim sistemidir. dedi"

 Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türk halkının magazin, futbol, eğlence, sosyete, yerli dizi ve benzeri programlara saatlerini ayıran ama kitaplara 'yalan makinesi' diyen bir halkın bulunduğunu söyledi.

DES Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) tarafından hazırlanan 'Türk Halkının Televizyon Kültürü' anketinin sonuçları açıklandı. Ankete yüzde 62.7'si erkek, yüzde 9.5'i ilkokul mezunu, yüzde 67.4'ü lise mezunu, yüzde 19.2'si üniversite mezunu ve yüzde 3.9'u ise lisansüstü mezunu olan bin 309 kişi katıldı. Anket sonuçlarına göre, Türk halkının yüzde 29.6'sı günde en az 5 saat, yüzde 25.3'ü en az 3 saat, yüzde 19.1'i en az 2 saat, yüzde 17.3'ü ise 5 saatten fazla televizyon izlediği ortaya çıktı. Ayrıca, yüzde 27.2'si "yapacak başka işi olmadığı" için televizyon karşısına geçti. Sadece yüzde 24.1'i ise gündemi takip etmek için televizyon karşısına geçti. Eğlenmek için televizyon izleyenlerin oranı yüzde 18.7, dinlenmek için izleyenlerin oranı ise yüzde 16.4 oldu.

Ankete göre, Türk halkının yerli dizi hastası olduğunu ortaya çıktı. Türk halkının yüzde 39.8'i yerli dizi izlemek için televizyon karşısına geçti. Bunu yüzde 9.1'i haberleri, yüzde 7.7'si yarışma, yüzde 7.2'si magazin, yüzde 5.4'ü film, yüzde 5.3'ü spor, yüzde 5.2'si müzik-eğlence ve yüzde 4.6'sı ise kadın programları takip etti. Vatandaşların yüzde 59.3'ü ise beğendiği dizileri düzenli olarak takip etti. Halkın yüzde 38.2'si dizileri konusuna göre seçti. Bunların yüzde 22.1'i başrol oyuncusu, yüzde 22.5'i ise yayınlandığı kanala göre dizi seçti.

Vatandaşların yüzde 57.2'sinin televizyon izlemenin kendisini geliştirmediğini ifade ettiği ankette, yüzde 34.7'si tüm kanallardaki haber programlarının içeriğinin aynı olduğunu belirtti. Yüzde 26.2'si duygu sömürüsü yapıldığını, yüzde 13.5'i magazin ağırlıklı programlar olduğunu, yüzde 64.8'i televizyon haberlerinin yeterince bilgi ve gerçekleri yansıtmadığını ve yüzde 9.2'si ise bu konuda kararsız olduğunu söyledi.

Halkın büyük bir bölümü ise dini içerikli programlar ve öğüt verici programları izledi. Halkın yüzde 38.8'i bu tür programları sürekli, yüzde 26.8'inin ara sıra izlerken, yüzde 22.1'inin hiç izlemediği belirlendi.

Türkiye'nin kitap okuma alışkanlığı 173 ülke arasında 86'ncı sırada

Anketle ilgili değerlendirmelerde bulunan DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye'nin kitap okuma alışkanlığında Libya, Tanzanya, Fildişi gibi ülkelerinde arasında bulunduğu ve 173 ülke arasında 86'ıncı sırada yer aldığını söyledi. Türk halkının kitap okumadığını, fakat günde 5 saat televizyon izlediğini kaydeden Avcı, "Türk halkı televizyon seyretmeyi, birkaç şarkıcının özel hayatını, futbolcuların şeceresini, sanatçıların künyesini öğrenmeyi o denli abartmış ki, değil kitap okumayı, ciddi televizyon programlarını dahi izlemiyor. Magazin, futbol, eğlence, sosyete, yerli dizi ve benzeri programlara saatlerini ayıran ama kitaplara yalan makinesi diyen bir halkımız var. Bu vahim durumun müsebbibi tabii ki yıllardır süregelen baştan savma eğitim politikaları, niteliksiz ve yazboz eğitim sistemidir. Hükümetin izlediği neoliberal ekonomik politikalar, sosyal ve kültürel alandaki kalitesiz, derinliksiz ve öykünmeci icraatlar bu karamsar fotoğrafı daha da tetiklemektedir" dedi.

"Diziler çocukların kişiliğini olumsuz etkiliyor"

Psikiyatri uzmanı Dr. İsmail Gökşen, dizilerdeki birçok sahnenin çocukların kişiliğine ve bilinçaltına etki ettiğini belirtti.

Psikiyatri uzmanı Dr. İsmail Gökşen, dizilerdeki birçok sahnenin çocukların kişiliğine ve bilinçaltına etki ettiğini belirtti.

Fransa'da son yapılan araştırmalara göre, çocukların birçoğu zamanının en az 3 ila 3.5 saatini televizyon başında geçiriyor. En çok çizgi filmler ile dizileri seyreden çocuklar, izledikleri sahnelerin etkisi altında kalıyor. Televizyonun hem olumlu hem de olumsuz etkileri olduğunu söyleyen psikiyatri uzmanı Dr. İsmail Gökşen, olumsuz etkilerin de sadece şiddetle ilgili olmadığını, tüketim ve eğlencenin de bunun bir parçası olduğunu belirtti. Gökşen, gittikçe izlemeye ve gösterime yönelik bir topluma dönüştüğümüzü ifade ederek, "Bu durum çocuklarda algılama sırasında düşünmede, düşünceyi algılamada mevcut olan olumsuzlukları pasif olarak aldığı için sıkıntı doğuruyor. Zaten mevcut durumları algılayacak olsa bu kadar etkilenmez. O yüzden bu tür dizilerin mutlaka anne ve babalarla izlenmesi gerekiyor. Çünkü o sırada anne ve baba yorumlamayabilir, açıklama yaparak olumsuz sahneleri çocuğa izah edebilir" dedi. Olumsuz etkiler üzerine verilen tepkilerin insanın doğal şiddet dürtüsü olduğunu söyleyen Gökşen, bu tür dizilerin mümkün olduğunca geç saatlere konulması ya da çocukların uyku saatinden sonra yayınlanması gerektiğini belirtti.    Dizilerin çocuklar üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını ifade eden Gökşen, "Birçok sahne çocukların kişiliğine ve şuur altına etki ediyor. Diziler çocukların kişiliğini etkiliyor. Çünkü çocuk mevcut olan durumları, izlediklerini gerçek zannediyor. Çocuklar, yorumlama, ayrıntılı analiz etme konusunda yeterli değil. İleriki yaşlarda bu özellikleri gelişiyor" şeklinde konuştu.

Gökşen, çocukları eğlendirecek ya da eğitecek herhangi bir durumun izlemeye yönelik değil, okumaya, okuduğunu anlamaya ve tartışmaya yönelik olarak öğretilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/suclu-egitim-sistemi-186085.htm}



Bu haber 1,254 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,900 µs