En Sıcak Konular

SAM AMCA'DAN CELAL AMCA'YA

25 Aralık 2010 17:29 tsi
SAM AMCA'DAN CELAL AMCA'YA Amcalar elvan elvan. Sam Amca'dan Tom Amca'ya ve Celal Amca'ya kadar sürüsüyle amcalar dizisi siyasi arenada arz-ı endam vaziyetinde.

Sam Amca’dan Celal Amca’ya...

Amcalar elvan elvan. Sam Amca'dan Tom Amca'ya ve Celal Amca'ya kadar sürüsüyle amcalar dizisi siyasi arenada arz-ı endam vaziyetinde. Tom Amca karakteri var ki, Tom Amca'nın Kulübesi kitabıyla şöhrete ulaşmıştı. Bazı siyahi Amerikalılar da Colin Powell'ı, Beyaz Saray'ın Tom Amcasına benzetmişlerdi. Başımızın belası olan amca ise Sam Amca'dır ve 20'inci yüzyılda dünyanın başına gücüyle bela olmuştur. Güç ile adaleti dengeleyemediği için  zaman zaman İsrail'in kör bir aleti haline gelmiştir. Sam Amca genellikle ABD'yi ve onu yönetenleri remz ve sembolize etmektedir. Dünyanın dili olsa da Sam Amca'dan çektiklerini bir anlatabilse ve dile gelse ve getirebilse. Dünyanın hali pür melali de anonim bir Arap şairin ihtiyarlıktan yakınması gibidir:

Ela leyte'ş şebabe yeudu yevmen/ Feühbirihu bima feale'l meşibu

Keşke gençliğim geri gelse de ona ihtiyarlık başıma neler açtı anlatabilsem...

Sam Amca gidince piyasayı vekilleri istila ediyor. 19'uncu yüzyıldaki ifadelendirmesiyle, acentaları. Sam Amca'nın bölgedeki en önemli acentalarından birisi de Celal Amca. Yani Celal Talabani. Nedense Cengiz Çandar gibi Sam Amca'nın meftunları ve ahbapları fenafi'l derecesinde Celal Amca ile de sermest vaziyetteler.

Sam Amca bugünlerde konuğumuzdu. Türk basınında tanıdığı isimler bir hayli fazla. İyi iletişimci. Basınla ilişkileri iyi ayarlıyor. Kamran Karadagi gibi uluslararası çapta Kürt asıllı meşhur gazeteciler bir zamanlar danışmanlığını yapıyorlardı. Celal Amca aynı zamanda kurt bir politikacı da. Neredeyse satmadığı ve satın almadığı insan yok.  Bazılarını sofralarıyla bazılarını tatlı diliyle vesaire. Huylarından birisi, müttefik veya patron değiştirme. Son sıralarda Paris üzerinden Türk basını aracılığıyla Türkiye'ye mesaj göndermişti. Bazı tanıdık isimlere açıklamalarda bulunmuş ve Abdullah Gül ve Ahmet Davudoğlu'nun kendisini istemediğini lakin Türkiye'ye rağmen cumhurbaşkanlığına seçildiğini söylemişti. Nuri Maliki de Celal Amca ile kanlı bıçaklı olsa ve geçmişte 'Türkiye'yede Irak'ı kim temsil edecek?' noktasında birbirlerinin ayaklarına bassalar da son pozisyonda aynı zemine düştüler. Geçmişte birbirlerinin nasırlarına bassalar da şimdi aynı dili paylaşıyorlar. 'Türkiye beni istemedi ama Türkiye'ye rağmen seçildim.' Celal Amca'dan sonra ABD-İran müşterek yapımı olan ve onların iradesiyle bir kez daha başbakanlık koltuğuna oturan Nuri Maliki de, Arap tv  kanallarına yaptığı değerlendirmelerde Türkiye'ye rağmen seçildiğini söylemiş.

Türkiye'nin iradesini aştıklarını ve kırdıklarını söylüyorlar. Cengiz Çandar da galiba onlardan almış olduğu ilhamla Türkiye'nin Irak'ta yanlış ata oynadığını yazmıştı. Bu kalemler hep bunu yaparlar. Aynı kalemler, 1 Mart tezkeresi sonrasında da Türkiye'nin yanlış ata oynadığını ve bunun bedelini ödeyeceğini ve yanıp kül olacağını söylemişlerdi. Lakin ABD'nin kendisi de daha sonra çar naçar Türkiye'nin çizgisine gelmişti. Zira 'yanlış hesap Bağdat'tan döner' hesabı, yanlış hesap da önce Ankara ve sonra da Bağdat'tan dönmüştü. Kısa vadede kimin kazandığı veya kaybettiği nisbi olarak önemli olsa da asıl önemli olan uzun vadede kazanan ve kaybedenler. Bu açıdan baktığımızda ilk kazanan taraflar Sam Amca ve Celal Amca olsa da son kazanan Türkiye olmuştur. Bütün dinlerde müşterek olan deyimlerden birisi 'son gülen iyi güler' deyimidir. Önemli olan ilk gülen olmak değil, son gülen olabilmektir. Bunun garantisi de dürüstlük, sabır ve tahammüldür. Maalesef son sıralarda Irak'lı liderler bu yaptıkları değerlendirmelerle birlikte bize İsrailli liderleri hatırlatmaktadırlar. Gabi Eşkenazi ve benzerleri gibi konuşuyorlar. Yedioth Ahronoth gazetesinin bir haberine göre, Aşkenazi, Pentagon ve Kongre'de bir araya geldiği yetkililere, ABD'nin 60 yıldır ilk kez Ortadoğu'da ağırlığını kaybettiğini söylemiştir. İsrail Genelkurmay Başkanı, buna karşılık İran ve Türkiye'nin bölgede yeni bir gündem oluşturmak için güçlerini birleştirdiği uyarısında bulunmuştur. Elbette ki, bu bir kışkırtma ve hedef göstermedir.

Lafın kısası veya sözün özü şudur: Colin Powell gibi ABD'nin yeni Tom Amcalarına mümasil bir de Talabani gibi Sam Amca'nın bölgesel acentaları ve vekilharçları bulunuyor. Hâlâ aktif haldeler.

 

Mustafa Özcan-Milli Gazete

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/makale/sam-amcadan-celal-amcaya-185650.htm}



Bu haber 1,032 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,099 µs