En Sıcak Konular

KADINLAR ŞİDDET VE TÖRE'DEN ŞİKAYETÇİ

20 Aralık 2010 16:50 tsi
KADINLAR ŞİDDET VE TÖRE'DEN ŞİKAYETÇİ DİYANET İşleri Başkanlığı’nın talimatıyla, il müftülükleri bünyesindeki "Aile İrşat ve Rehberlik Büroları", kadın müftü yardımcıları ya da çoğunluğu kadın din görevlileri aracılığıyla binlerce aileye yön veriyor.

Kadınlar şiddet ve töreden şikâyetçi

DİYANET İşleri Başkanlığı’nın talimatıyla, il müftülükleri bünyesinde 2004’ten itibaren faaliyete geçen Aile İrşat ve Rehberlik Büroları, kadın müftü yardımcıları ya da çoğunluğu kadın din görevlileri aracılığıyla binlerce aileye yön veriyor.

Türkiye genelindeki 11 kadın müftü yardımcısından birisi olan Adana İl Müftü Yardımcısı Saliha Bilgiç, yaptığı açıklamada, aile kurumunu oluşturan anne, baba ve çocuklarla ilgili problemlerin yanı sıra yanlış telakkilerden kaynaklanan sorunlara çözüm üretmek amacıyla oluşturulan Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu’na kadınlardan gelen şikâyetlerin, şiddet ve törelerde yoğunlaştığını bildirdi. Bilgiç, ‘’Yaşadığımız yüzyılda bu sorunlardan bahsedilmesini bile üzücü buluyoruz. Bu ve benzer şikâyetlerle bize başvuran kadınlarımıza bu sorunlarla nasıl başa çıkabileceklerini anlatıyoruz. Gerektiğinde de eşi ve tüm aile bireyleriyle görüşmeye dâvet ediyoruz. Büromuzda, bir ev ortamında geçen görüşmenin ardından sorun çözüme kavuşturuluncaya kadar aile ile sürekli irtibat halinde oluyoruz’’ dedi.

Saliha Bilgiç, 2004’de Adana, İstanbul, İzmir, Adana, Samsun ve Elazığ’da pilot uygulama olarak, ardından da diğer il müftülükleri bünyesinde oluşturulan ve bugün 67 il merkezi ile ilçelerdeki alt bürolarıyla birlikte sayıları 170’i bulan Aile İrşat ve Rehberlik Bürolarına erkeklerin de başvurusunu kabul etmelerine rağmen yardım talebinde bulunanların yüzde 50’den fazlasını kadınların oluşturduğunu kaydetti. Kadının aile birlikteliğinin devamında belirleyici rol üstlendiğini ifade eden Bilgiç, ‘’Sağlıklı bir toplum da sağlıklı anne ile mümkün oluyor. Bunun için kadın eğitimi önceliğimizi oluşturuyor. 9 kadın din görevlimizin özel eğitim aldıktan sonra görev yaptığı bu büroda binlerce yuvanın yıkılmasını önlediğimizi söylemek abartı olmaz’’ dedi.

“GENÇLER SORUNLARDAN KAÇIYOR”

BİLGİÇ, Türk toplumunun güçlü aile bağlarıyla diğer toplumlardan farklı özellik taşıdığını, bunda da belirleyici rolü kadınların üstlendiğini ifade ederek, şunları söyledi: ‘’Özellikle genç nesil, daha evliliğin ilk yıllarında yaşanan sorunlar karşısında kaçmayı tercih ediyor. Bu nedenle resmî kayıtlara ‘şiddetli geçimsizlik’ olarak geçen oysa, altında ‘incir çekirdeğini bile doldurmayacak’ diye nitelendirebileceğimiz sorunlardan kaynaklı boşanmalar oldukça yoğunlukta. Bu bir kaçış ancak, kaçış bir çözüm olmadığı gibi başta anne ve babası ayrılmış çocuğun mutsuzluğu olmak üzere çeşitli toplumsal sorunları da beraberinde getiriyor. Biz bu sorunların yaşanmaması, aile birlikteliğinin devamı için yönlendirici görev üstleniyoruz.’’ Cami içi faaliyetlerde, kadın vaizler tarafından verilen vaaz ve hutbelerde aile konusuna ağırlık verdiklerini, cami dışı faaliyetlerde ise konferanslar, çeşitli sivil toplum kuruluşları ile birlikte hazırlanan programlar ve eğitim faaliyetleriyle kadını yönlendirdiklerini anlatan Bilgiç, devletin diğer sosyal hizmet birimleriyle işbirliği içinde olduklarını belirtti.

 

Kaynak: YENİ ASYA GAZETESİ {http://www.yeniasya.com.tr/2010/12/20/guncel/h1.htm}
 



Bu haber 791 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,115 µs