En Sıcak Konular

OKUMAYI SEVMEYEN ÜLKEMİZDE ÖĞRETMENLER BİLE YETERİNCE OKUMUYOR

16 Aralık 2010 17:13 tsi
OKUMAYI SEVMEYEN ÜLKEMİZDE ÖĞRETMENLER BİLE YETERİNCE OKUMUYOR İlköğretİm ve ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin okumama sebebi, ‘zaman darlığı’ ve ‘maddi yetersizlik.

Okumak için ‘zamanları’ yokmuş

İlköğretİm ve ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin okumama sebebi, ‘zaman darlığı’ ve ‘maddi yetersizlik.

’ Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığınca ‘’İlköğretim ve Ortaöğretim Okullarında Görev Yapan Öğretmenlerin Okuma Kültürlerinin Değerlendirilmesi’’ araştırması yapıldı. Araştırma, 14 ilde, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan toplam 4 bin 308 öğretmen üzerinde yapıldı. Araştırmaya göre, anket uygulanan öğretmenlerin boş zamanlarını değerlendirmedeki birinci öncelikleri ‘’kitap okuma’’, ikinci öncelikleri ‘’TV izleme’’, üçüncü öncelikleri ise ‘’dinlenme’’ olarak belirlendi. ‘’Öğretmenlerin yeterince okuduğunu düşünüyor musunuz?’’ sorusuna, öğretmenlerin yüzde 53.9’u ‘’kısmen’’, yüzde 28.1’i ‘’evet’’, yüzde 18’i ise ‘’hayır’’ cevabını verdi. ‘’Öğretmenlerin okuma nedenlerinin neler olduğu’’ sorusuna verilen cevaplar arasında ilk sırada ‘’bilgi edinmek’’, ikinci sırada ‘’mesleğimde kendimi geliştirmek için’’ ve üçüncü sırada ‘’kendimi yetiştirmek için’’ cevapları geliyor. Bu soruya öğretmenlerin yüzde 9’u ‘’bir görevi yerine getirmek için’’, yüzde 16.8’i ‘’eğlenmek için’’, yüzde 18’i de ‘’zihni meşgul ederek sıkıntının yönünü değiştirmek’’ şeklinde cevaplar verdi. Araştırmaya göre, öğretmenler kitap okumama nedeni olarak ilk sırada ‘’zaman darlığını’’ gösteriyor. Bunu sırasıyla ‘’maddi yetersizlik’’, ‘’okumaktan hoşlanmama’’, ‘’sağlık nedeni’’, ‘’bulunduğu yerde kitap alınacak yerin olmaması’’ ve ‘’bulunduğu yerde kütüphane olmayışı’’ şeklindeki nedenler izliyor. ‘’Öğretmenlerin okuma materyallerindeki tercihlerinin’’ de araştırıldığı çalışma sonucuna göre, tercihlerde birinci sırada gazete, ikinci sırada kitap ve üçüncü sırada ise internet gazetesi bulunuyor.

“KİTAPLAR PAHALI”

Öğretmenlerİn yüzde 56.8’i, gelirlerinden yıllık 1-100 TL arasında kitap için pay ayırdığını, yüzde 54.9’u ders kitapları haricinde kitaplıklarında 10-100 arasında kitap bulundurduğunu ifade etti. Öğretmenlerden, yılda 4-8 kitap okuduğunu belirtenler ilk sırada yer alıyor. Öğretmenlerin yüzde 46.9’u gazetenin ‘’köşe yazarları’’ bölümünü okuduğunu belirtirken, yüzde 30.2’si ‘’tümünü’’, yüzde 14.9’u da ‘’ilk sayfasını ve haber başlıklarını’’ okuduğunu ifade etti. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 49.6’sı ‘’her gün’’ gazete aldığını söylerken, yüzde 4.5’i ise ‘’hiç almadığını’’ belirtti. Araştırmaya göre, öğretmenler Türkiye’de okumanın şekillenmesinde birinci etken olarak ‘’görsel basını’’ görüyor. Bunu ‘’toplumun genel kabulleri’’, ‘’arkadaş yönlendirmesi’’, ‘’siyasi görüş’’, ‘’yazılı basın’’, ‘’gazetelerin kültür ekleri’’ gibi etkenler izliyor. ‘’Küçük yaşlarda okuma alışkanlığı kazanamamanın’’ okuma alışkınlığını olumsuz etkilediği görüşünde olan öğretmenler, ‘’kitabın ucuz olması’’nın okuma alışkanlığını artıracağı görüşünü savundu. Raporda, ‘’Milli Eğitim Müdürlüklerince öğretmenlerin okuma düzeyiyle ilgili araştırma yapılarak okuma kültürünün mevcut durumu belirlenmelidir. Kitap okuma saati uygulaması bütün illerde yaygınlaştırılmalıdır” teklifi yapıldı. 

 

Kaynak: YENİ ASYA GAZETESİ {http://www.yeniasya.com.tr/2010/12/16/guncel/h15.htm} 



Bu haber 804 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,193 µs