En Sıcak Konular

HÜKÜMET 12 EYLÜLCÜLERİ ÇABUK UNUTTU

13 Aralık 2010 22:46 tsi
HÜKÜMET 12 EYLÜLCÜLERİ ÇABUK UNUTTU Referandum tarihini 12 Eylül’e denk getiren hükümet, kampanyasını da büyük ölçüde darbecilerden hesap sorulacağı sloganına oturtmuştu.

Hükümet 12 Eylülcüleri çabuk unuttu

Referandum tarihini 12 Eylül’e denk getiren hükümet, kampanyasını da büyük ölçüde darbecilerden hesap sorulacağı sloganına oturtmuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gözleri yaşararak mektuplar okuduğu bir kampanya sürecine tanık olmuştuk. Darbecilerden hesap sormak, sanki referandumun birinci hedefiydi. Aradan dün itibarıyla tam 3 ay geçti. Geçen sürede, bir görevsizlik kararı verilmesi dışında hiçbir gelişme olmadı. Okurlarımız için bu süreci ana hatlarıyla şöyle hatırlatalım:

Tek dosyada birleşti
-  1980 askeri darbesine imza atan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve kuvvet komutanları hakkındaki ilk inceleme, 12 Eylül’deki anayasa değişikliğinden önce 2009’da yapıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Nuri Yiğit, 25 Mart 2009 tarihinde, Evren ve arkadaşları hakkında geçici 15. madde nedeniyle soruşturma yapılamayacağına karar verdi.
-  12 Eylül 2010’daki referandumla darbecilerin yargılanmasını engelleyen geçici 15. madde kaldırıldı. 13 Eylül’den itibaren Türkiye’nin dört bir yanından suç duyuruları bombardımanı başladı.
-  Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hamza Keleş, 36 suç duyurusunu tek dosyada birleştirdikten sonra 27 Eylül’de beklenenin aksine işlem yapmayarak görevsizlik kararı verdi.
-  Kararda, şikayetçilerin, dilekçelerinde; 12 Eylül 1980 ve 7 Aralık 1983 arasında Evren ve kuvvet komutanlarının ülke yönetimine el koydukları, belirtilerek, sorumlular hakkında yasal gereğinin yapılmasını talep ettikleri kaydedildi. Ancak Evren ve arkadaşlarına isnat edilen suçlamanın, suç tarihi itibariyle sonradan kurulan özel yetkili mahkemelerin görevine girmediği, bu nedenle görevsizlik kararı verildiği belirtildi.
-  Görevsizlik kararı aynı gün, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na elden teslim edildi. Ancak başsavcılık makamının boş olması nedeniyle soruşturmayla ilgili karar verilmedi.

Bir de mahkeme tartışması
Bu süreçte “darbecileri kimin yargılayacağı” tartışması çıktı. Anayasa paketinde, kuvvet komutanları ve genelkurmay başkanlarının Yüce Divan’da yargılanacağı hükmünün de yer alması, “darbecilerin de Yüce Divan’da yargılanması gerekir” tezinin ortaya atılmasına neden oldu. Özel Yetkili Savcılığın görevsizlik kararı vermesi, bu düşünceyi pekiştirdi. Yargılamanın Yüce Divan’da yapılmasına karar verilmesi halinde, iddianameyi kimin hazırlayacağı ise hala belirsiz. Hukukçular, askeri savcılığın, Ankara Başsavcılığı’nın, Yargıtay Başsavcılığı’nın ya da TBMM’nin iddianameyi hazırlayabileceğini farklı argümanlarla savunuyor.
Bu süreçte, hükümet cephesinden somut tek görüş beyanı Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’dan geldi. Kuzu, “O günkü DGM’lerin bugünkü karşılığı özel güvenlik mahkemeleri. İdam cezasına o gün kim bakıyorsa bugün o bakar. Yargı topu başkasına atmasın. Biz maddeyi kaldırdık, buyrun yargılayın. Zannetmeyin ki bu dava kabul edilirse yargılanacak olan sadece Evren ve arkadaşlarıdır. O dönemde milletvekili olanlar, bakanlar, bürokratlar aklınıza hangi makam geliyorsa yargılanır” dedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise geçen hafta, “Evren’i yargılayacak mısınız?” sorusu üzerine, “Mahkemeler arasında yetki ihtilafı var. Bunu çözmek için çalışıyorlar. Sürecin sonunu beklememiz gerekiyor” diye konuştu. 

Daha zamanaşımı var
HSYK, 5 Kasım 2010 günü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na İbrahim Ethem Kuriş’i atadı. Kuriş’in darbe dosyasını geçtiğimiz günlerde Başsavcıvekili Yiğit’e tevzi ettiğini öğrendik. Dolaşmaktan başı dönen dosya, şimdi Yiğit’in önünde akıbetini bekliyor. Yiğit, öncelikle hangi savcılığın görevli olduğuna karar verecek. Bu aşamadan sonra da iş bitmiyor. Çünkü yargı, asıl kritik konuyu, yani darbe suçunun zamanaşımına girip girmediğini incelemedi bile. Savcı Yiğit, göreve ilişkin hemen bugün bir karar verse bile daha zamanaşımı konusundaki tartışmanın sonucunu bekleyeceğiz. Çünkü kimi hukukçular “zamanaşımı doldu”, kimileri “referandum sonucunun yayımlandığı gün başladı” diyor.
Ak Parti hükümeti tecrübesi bize, iktidarın hassasiyetleriyle, yargınınkinin nasıl paralel seyrettiğini hep gösterdi. Nedense 12 Eylülcüler’le ilgili olarak bu süreci henüz yaşamış değiliz. Hükümet darbecileri çabuk mu unuttu ne?

 

Serpil Çevikcan-Milliyet

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://www.milliyet.com.tr/hukumet-12-eylulculeri-cabuk-unuttu/serpil-cevikcan/siyaset/yazardetay/13.12.2010/1325531/default.htm}



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,618 µs