En Sıcak Konular

İSTİKLAL MARŞI'MIZ ALMANYA'DA MAHKEMELİK OLDU

13 Aralık 2010 16:17 tsi
İSTİKLAL MARŞI'MIZ ALMANYA'DA MAHKEMELİK OLDU Geçtiğimiz günlerde alınan Bakanlar Kurulu’nun kararıyla kamulaştırılan İstiklal Marşı’mız Almanya’da iyice karmaşık hale geldi.Telif hakkı anlaşmazlığı 25 Ocak 2011 tarihinde örülecek mahkemede karara bağlanacak.

İstikal Marşı mahkemelik oldu

Geçtiğimiz günlerde alınan Bakanlar Kurulu’nun kararıyla kamulaştırılan İstiklal Marşı’mız Almanya’da iyice karmaşık hale geldi.Telif hakkı anlaşmazlığı 25 Ocak 2011 tarihinde örülecek mahkemede karara bağlanacak.

Almanya’da patlak veren İstiklal Marşı’nın telif hakkı sorunuyla ilgili İstiklal Marşı’nın 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan mali hakların konusunu oluşturamayacağına dair kararı geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girdi. Ancak Almanya’da GEMA ve Türk Okul Aile Birliği arasında konuyla ilgili başlayan telif hakkı anlaşmazlığı iyice karmaşık hale geldi ve sorunun çözümü 25 Ocak 2011 tarihinde başlayacak mahkemeye kaldı. Almanya’da müzik eserlerinin telif haklarını takip ve tahsil eden GEMA adlı Meslek Birliğini’nin, 2007 yılında bir Türk derneğinin 23 Nisan programında İstiklal Marşı’nın söylenmesi nedeniyle telif hakkı iddia etmesiyle patlak veren sorun çözüm bekliyor.

Ücret talep ettiler

Bu konuda açıklama yapan Mühlacker ve Çevresi Okul Aile Birliği Başkanı Orhan İşgören, 2007 yılında 23 Nisan dolayısıyla bir etkinlik düzenlediklerini anlattı. Program esnasında İstiklal Marşı ve Alman Milli Marşı’nın yanında bir sanatçının müziği eşliğinde bir öğrencinin sanatçının taklidini yaptığını ifade etti. Bunun ardından 2008 yılında GEMA’nın derneğe bir mektup göndererek programda İstikal Marşı’nın ve başka müziklerin çalındığını ve bu eserlerin kendilerinin telif hakkı altında olduğunu belirtip ücret talep ettiklerini anlattı. GEMA adına çalışan avukatlık bürosuna ait 11.06.2010 tarihli bir mektupta, genel olarak solist ve gruplar halinde halk şarkıları, klasik müzik, şiirler, skeçler, halk danslarının katılımcılara sunulduğu, programa giriş ücretli olduğu ve aynı şekilde İstiklal Marşı’nın da bu programda korunan bir eser olduğu gerekçesiyle Türk derneğinden ücret talep ediliyor. Misafirlerden topladıkları paranın programın masrafı için harcandığını belirten dernek başkanı İşgören’in, talebe ret cevabıyla bir pazarlık sürecine girildiği ve sürecin mahkemeye taşındığını belirtildi.

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10004567&tarih=2010-12-13}

 

 



Bu haber 843 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,972 µs