En Sıcak Konular

AYDIN: DEMOKRASİ ARTIK BİR İNSANLIK MESELESİ OLMUŞTUR

11 Ocak 2008 14:46 tsi
 AYDIN: DEMOKRASİ ARTIK BİR İNSANLIK MESELESİ OLMUŞTUR Devlet Bakanı Mehmet Aydın, ''Bizim de Avrupalıların da cesur olması lazım, demokrasi artık bir insanlık meselesi olmuştur, çünkü bir değer meselesidir. O konuda, Avrupa'nın bize, bizim Avrupa'ya ihtiyacı var'' dedi.

ANKARA - Devlet Bakanı Mehmet Aydın, ''Bizim de Avrupalıların da cesur olması lazım, demokrasi artık bir insanlık meselesi olmuştur, çünkü bir değer meselesidir. O konuda, Avrupa'nın bize, bizim Avrupa'ya ihtiyacı var'' dedi.
     Devlet Bakanı Aydın, AA'ya, ''Medeniyetler İttifakı Projesi'', Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler ve demokrasinin gelişimi başta olmak üzere çeşitli konularda açıklamalarda bulundu.
     İspanya'da 15-16 Ocak günlerinde yapılacak 'Medeniyetler ittifakı Forumu'na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile katılacaklarını belirten Aydın, forumda siyasetçilerin yanı sıra iş adamı ve sanatçıların da yer alacağını kaydetti.
     Aydın, ''Orhan Pamuk'un Medeniyetler İttifakı Forumu'na davet edilmesini nasıl karşılıyorsunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
     ''Gayet iyi. Orhan Pamuk o ödüle layık görülmüş genç bir yazar. Ne diyecekler? 'En son Nobel Ödülünü alan Türk' diyecekler, onun için orada görmekten de ayrıca memnuniyet duyarım. Bizim içimizde birbirimizi eleştirmemiz ayrıdır ama küresel boyutta bir şeyin ele alınması ayrıdır. Bunları birbirine karıştırmamak lazım.''
     AB ve demokrasi sürecine de değinen Aydın, şunları söyledi:
     ''Türkiye'de demokrasiye, bazen çelme falan takıyorlar ama sonunda kalkıyor yürüyor. Bunu köklerden yola çıkarak anlattığınız zaman demokrasinin ilerlemesi beklendiktir, demokrasinin Türkiye'de tökezlemesi değil. Onun için biz demokratik açığımızı önemli ölçüde kapattık.
     Kendimizi ciddiye alalım. Avrupa, kalkıp da, 'Türkiye olmazsa ne olur?'... Türkiye olmazsa çok şey olur, orada boğulup kalırsın. Demokrasi nasıl gidecek Türkiye yastık bölge mi olacak? Sadece, aman ha, 'gelince şöyle bir esnesin, o çarpma bize gelmesin' derseniz. Bizim de, Avrupalıların da cesur olması lazım, demokrasi artık bir insanlık meselesi olmuştur. Çünkü bir değer meselesidir. O konuda, bizim bize, Avrupa'nın bize, bizim Avrupa'ya ihtiyacı var. Avrupa, bizim için son derece önemli bir yumuşak güç olmuştur. O yumuşak gücü de Türkiye iyi değerlendiriyor.''
     Devlet Bakanı Aydın, Medeniyetler İttifakı projesi ile ilgili hemen hemen tüm İslam ülkelerinin yöneticileriyle konuştuğunu ve hepsinin bu projenin önemli bir kısmı için çalışmaya hazır olduğunu söyledi.
     İslam medeniyetinin dünyada tam olarak bilinmediğini belirten Aydın, "Keşke her sene on tane İslam medeniyetinin Batı medeniyeti ile olan ilişkisini, Batı medeniyetine etkisini dikkate alan eser yazsak. Buna ihtiyaç var. Özellikle İslam ülkelerinin çok heyecanlı olması, çok heyecanla bu projeyi sahiplenmesi lazım. Çünkü herkes kaybediyor ama biz daha fazla kaybediyoruz" diye konuştu.
     Türkiye'nin bütün kurumlarıyla bu projeye büyük katkılar sağlayacak konumda olduğunu vurgulayan Aydın, "Türkiye'nin önemini herkesten çok bizim bilmemiz ve bu öneme herkesten çok bizim inanmamız lazım. Türkiye son zamanlarda çok iyi atıflar alan bir ülkedir. Bunlar günlük politikanın üstünde olan şeylerdir, partilerarası söylemlerin, uzlaşmaların, zıtlaşmaların üstünde olan şeylerdir" dedi.
     Medeniyetler İttifakı Projesinin tamamen bağımsız bir proje olduğunun altını çizen Bakan Aydın, "Sonuna kadar bağımsız, objektif bir programdır, bir analizdir" dedi.
     Bakan Aydın, İslam medeniyeti bir kenara atılırsa Batı medeniyetinin temel kavramlarından mahrum bırakılacağını söyledi.
     Bakan Aydın, projenin temel unsurlarına da değinerek, bunlardan birinin "güvenlik" olduğunu ve Akdeniz'in bir güvenlik gölü, güvenlik havzası olmak durumunda olduğunu belirtti. Aydın, bir diğer unsurun ise "birlikte yaşamak" olduğunu, bunun da günümüzdeki yolunun "demokrasi" olduğunu vurguladı.


Bu haber 389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,960 µs