En Sıcak Konular

HÜKÜMETE ''PAMUK'' UYARISI

9 Aralık 2010 16:58 tsi
HÜKÜMETE ''PAMUK'' UYARISI TGSD Başkanı Negrin, Türkiye’de pamuk üretiminin 950 bin tondan 400 bin tonun altına gerilediğine işaret ederek, “Oysa Türkiye’nin yıllık ihtiyacı 1 milyon 300 bin ton'' dedi.

Hükümete ‘pamuk’ çağrısı  

TGSD Başkanı Negrin, Türkiye’de pamuk üretiminin 950 bin tondan 400 bin tonun altına gerilediğine işaret ederek, “Oysa Türkiye’nin yıllık ihtiyacı 1 milyon 300 bin ton. Başbakan’ın pamuk rekoltesini 1 milyon tona taşıyacak adımları atmasını ve sektörü spekülatörlerin elinden kurtarmasını bekliyoruz” dedi
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, tekstil ve hazır giyim sektörünün 22 milyar doların üzerinde üretim hacmine sahip olduğunu belirterek, “Bu kadar önemli bir sektörün hammaddesi olan pamukta dışa bağımlı olmamız elimizi kolumuzu bağlıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın halen yaklaşık 400 bin ton olan pamuk rekoltesini 1 milyon tona taşıyacak adımları atmasını ve sektörü spekülatörlerin elinden kurtarmasını bekliyoruz” dedi.
Negrin, hükümetin pamuk ekim dönemli olan mart ayından önce harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Sayın Başbakanımıza açık davette bulunuyoruz, lütfen gelin Türkiye’nin çıkarlarının tamamen aksine işleyen bu tabloya el koyun” şeklinde konuştu.

Pamuğa yeterli ilgi gösterilemedi

Negrin, son dönemde yaşanan iplik fiyatlarındaki dalgalanmalara değinerek, yaşanan muhtemel spekülasyonlara karşı iplik üreticilerinin hazır giyim sektörü ile ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.
“İplik fiyatlarında bu güne kadar pek tanık olmadığımız oranlarda, spekülasyon kokan inişler – çıkışlar yaşadık. Tüm dünyada pamuğun kilosu 1.5 dolardan 3.5 dolara çıktı, ardından 2.5 dolarlara geriledi. Ancak bizde ise dünyaya paralel bir indirim bir yana, 3.5 doların da üzerine zam yapılması konuşuluyor. Oysa bu sıkıntılı dönemde iplikçilerle hazır giyimcinin birbirine destek olması gerekiyor” diyen Cem Negrin, şöyle devam etti: “Bu güne kadar beyaz altın olarak anılan pamuk yeterli ilgi ve desteği görmediği için üretim her geçen gün düştü. Rekolte 950 bin tonlardan 400 bin tonun altına geriledi. Oysa Türkiye’nin yıllık pamuk ihtiyacı 1 milyon 300 bin tonlar seviyesinde. Çiftçimizi zenginleştirecek, dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak elimizin altındaki önemli bir avantajı altın tepsi içinde başka ülkelere sunduk. Dünyanın en kaliteli pamuğunu üretirken bugün Yunanistan’dan dahi pamuk ithal eder pozisyondayız. Şimdi iç ve dış spekülatörlerin yarattığı dalgalarla boğuşuyoruz. Türkiye’de, tarladaki pamuktan raftaki ürüne kadar ortaya çıkan katma değerinin tamamını ülkeye bırakan bir ikinci sektör daha yoktur. Bu realite göz ardı edilemez. 2023’te 100 milyar dolar tekstil ve hazır giyim ihracatı hedefleniyorsa, pamuk stratejik ürün kabul edilip, üretim rekoltesinin en kısa sürede 1 milyon tona çıkarılması gerekiyor.”
Cem Negrin, son olarak Hindistan’ın 45 gün süresince iplik ihracatını durdurduğunu vurgulayarak, “Türk hazır giyim sektörünün iplik fiyatlarında sürdürülen spekülasyonları kaldıracak gücü kalmadı. Bu nedenle iplik üreticilerimizin hazır giyim sektörünün yanında durarak olası spekülasyonları absorbe etmesini bekliyoruz” dedi.

Dünyada pamuk üretimi

Dünya pamuk üretiminde 6.5 milyon ton ile Çin başı çekiyor. Çin’i 5 milyon ton ile Hindistan, 3.2 milyon ton ile ABD, 1.8 milyon ton ile Pakistan, 1.1 milyon ton Özbekistan izliyor. Türkiye’nin üretimi ise AKP döneminde 950 bin tondan 400 bin tona geriledi. (RECEP BAHAR – İSTANBUL-YENİ MESAJ)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10004521&tarih=2010-12-09}

 



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,693 µs