En Sıcak Konular

GÜL: ''KÜRESELLEŞMEYE AYAK UYDURAMAYAN ÜLKE YIKILIR''

5 Aralık 2010 12:24 tsi
GÜL: ''KÜRESELLEŞMEYE AYAK UYDURAMAYAN ÜLKE YIKILIR'' Cumhurbaşkanı Gül, “Küreselleşmeye ayak uyduramayan ülke ve toplumlar, bisikletin pedalını çeviremeyen sporcular misali, kaldıkları yerde düşmektedirler” dedi

Bisiklet pedalını çeviremeyen düşer!  

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayelerinde düzenlenen Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) bugün sona eriyor. Zirveye 26 ülkeden yönetici, iş adamı ve karar vericiler katılıyor. Cumhurbaşkanı Gül, “Küreselleşmeye ayak uyduramayan ülke ve toplumlar, bisikletin pedalını çeviremeyen sporcular misali, kaldıkları yerde düşmektedirler” dedi

“Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi”; 26 ülkeden devlet adamı, bakan, bürokrat ve işadamlarının katılımıyla İstanbul’da devam ediyor. Zirvenin açılış konuşmasını önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Uluslararası İşbirliği Platformu’nun yakın bir gelecekte Davos gibi veya The Economist Konferansları gibi uluslararası mesele ve tartışmalara ton ve yön veren bir platforma dönüşebileceğine inancım tamdır” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, yeni küresel şartları doğru okumayan, bu süreçte kendilerini tecrit eden ülkelerin, kalkınma ve özgürlük yarışında geride kalmakla gelecek nesillerin istikbalini şimdiden ipotek altına aldıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, “Diğer bir deyişle, küreselleşmenin hızına ayak uyduramayan ülke ve toplumlar, bisikletin pedalını çeviremeyen sporcular misali, kaldıkları yerde düşmektedirler” dedi.

Bölgesel güvenlik ve istikrar önemli
 
Bugün güvenlikten teröre, ekonomik istikrardan sürdürülebilir çevreye kadar pek çok sorunun ancak kapsamlı ve etkili bir uluslararası işbirliğiyle mümkün olduğunu kaydeden Gül, şöyle konuştu:
“Bölgesel düzeyde güvenlik, istikrar olmadığı sürece bölge içerisinde ekonomik işbirliği, ticaret de tabii ki olmayacaktır. Uluslararası ilişkilerin daha da yoğunlaştığı ve geliştiği günümüzde siyasi, ekonomik, kültürel ve bilimsel alanlarda işbirliğini sadece hükümetler arası mekanizmalarla yürütmenin de devri çoktan geçmiştir. Hükümetler, devletler; altyapıyı oluşturacaklardır. Rayları döşeyeceklerdir, anlaşmaları imzalayacaklardır ama bunun arkasını getirecek olanlar da hükümet dışı aktörlerdir.”

Herşeyin ilk adımı bir araya gelmek

Himayesinde kurulan Uluslararası İşbirliği Platformu’nun, ekonomik, siyasi, bilimsel ve kültürel alanda devlet adamlarını, kanaat önderlerini, önde gelen işadamlarını ve genç liderleri bir araya getirmeyi, diyalog ve işbirliği anlayışını pekiştirmeyi amaçladığını anlatan Gül, “Herşeyin ilk adımı bir araya gelmek, konuşmak ve birbirinin farkında olmak, birbirinin potansiyelini görmek ve nerede birbirimizi tamamlayabiliriz bunu beraber gözlemlemektir” dedi.

Enerjide büyük işbirliği fırsatları

UİP Yüksek İstişare Komitesi Üyesi ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise “Türkiye artık Avrupa’nın çevresinde değil, Avrasya’nın merkezinde yer alıyor. Türkiye önümüzdeki 10 yılda, sadece bölgesel güç olmakla kalmayacak, küresel güç konumuna yükselecektir” dedi. Sadece petrol ve doğalgazda değil, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda da işbirliği yapılması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Enerji konusu, hepimizin önüne büyük işbirliği fırsatları sunmaktadır” diye konuştu.
UİP İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin de, her alanda rekabetin arttığını, yeni oyuncuların katılımı ile siyasi, ekonomik, diplomatik ve kültürel dengelerin yeri ve etkinliğinin değiştiğini vurguladı.
(YENİ MESAJ – İSTANBUL)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10004486&tarih=2010-12-05}



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,930 µs