En Sıcak Konular

3. BİN YILI ŞEKİLLENDİRECEK PROJELER

5 Aralık 2010 21:41 tsi
3. BİN YILI ŞEKİLLENDİRECEK PROJELER Türk Ocakları Genel Merkezi’nde düzenlenen Ocakbaşı Sohbeti’nde bu hafta Eti Maden Baş Müfettişi Galip Türkmen “ 3. Bin Yılı Şekillendirecek Projeler” üzerine konuştu

Ocakbaşı Sohbeti’nde bu hafta Galip Türkmen “3. Bin Yılı Şekillendirecek Projeler” üzerine konuştu 

           Türk Ocakları Genel Merkezi’nde düzenlenen Ocakbaşı Sohbeti’nde bu hafta Eti Maden Baş Müfettişi Galip Türkmen “ 3. Bin Yılı Şekillendirecek Projeler” üzerine konuştu. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yalnız ufku görmek kâfi değildir. Ufkun ötesini de görmek ve bilmek gerekir.” Sözüyle konuşmasına başlayan Türkmen, konuşmasını, ”Jeopolitik Konum, Ulaştırma ve Enerji Koridorları, Maglev Trenleri ve Nükleer Enerji, Değerlendirme ve Sonuç” başlıkları altında yapacağını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

            “Tarih üzerine yazılanların pek çoğu İpek Yolu güzergâhındaki ticaretle şekillenmiştir. 16. yüzyıldan sonra  deniz yolu ticareti ön plana çıkmıştır. Günümüzde ise SSCB’nin dağılmasından sonra dengelerin değiştiğini görüyoruz. Bu değişimler sonucunda  Hazar Bölgesi ön plana çıkmaya başladı, Çin dünya ticaret dengesinde önemli bir aktör haline geldi, AB ve ABD ticaret dengesinde büyük rol üstlendi. Orta Asya Türk Cumhuriyetleri de nüfuz mücadelesi yaşayan yerlerdir. ABD, BOP ile bu bölgeye yönelik olarak nüfuz alanını tanımladı.”

            Konuşmanın devamında ticaret hakkında bilgiler veren Türkmen: “Bugün dünya ticaretinin % 90’ı deniz yoluyla olur. Kuzey Amerika- Pasifik- Avrupa arasında büyük oranda Dünya ticareti yapılmaktadır. ABD ticaret yollarının güvenliğini sağlamaktadır.”

            Türkmen bu ifadelerinden sonra ‘Ulaştırma ve Enerji Koridorları’ başlığı altında şunları dile getirdi: “ Avrasya Alt Yapı Koridoru, İpek Yolu Canlandırma Programı’nın demiryolu ayağını oluşturur.”

            Kuzey, Merkez, Güney, Traceca gibi koridorlar hakkında bilgi verdikten sonra Çin’in projelerine de değinen Türkmen,   İran –Türkiye ilişkilerinin iyi olmasının Merkez koridorunu canlandıracağını belirtti. Traceca koridorunun ise Rusya ve Türkiye’yi devre dışı bırakacak bir ABD projesi olduğunu söyledi.

            Türkmen, Türkiye’nin uluslar arası demiryolu bağlantıları, İran’ın Kuzey- Güney koridorunun geliştirilmesi ve sistemin merkezinde yer alabilmek için yaptığı çalışmaları anlattıktan sonra enerji jeopolitiği hakkında özetle şu bilgileri verdi:

            “ABD, Batı Avrupa ve Çin petrolde dışa bağlıdır. Çin, Hindistan, Endonezya, Malezya, Tayland ve Singapur doğal gaz projeleri geliştirmektedir. Rusya’nın doğal gaz ve petrol kaynakları Türk asıllı halkların yaşadığı bölgededir. Çin’in % 30 petrol, %34 doğal gaz, % 40 kömür rezervi Uygur Bölgesi’ndedir.”

            Türkmen, bu bilgilerin yanı sıra Çin’in doğal gaz projelerinden bahsedip, Çin’in enerjiye aç bir ülke olduğunu belirttikten sonra, Türkmenistan’ın yıldızı parlayan bir ülke olduğunu ifade ederek bu ülkenin dışarıya açılmaya çalıştığını ve yeni hatlar oluşturduğunu söyledi. Rusya’nın Avrupa projeleri ve Türkiye- İran Gaz Anlaşmaları konusuna da değinen Türkmen, daha sonra uydu otomasyon sistemleri, raylı araba ve lokomotifler, yolcular ve yük için magnetik yükseltme ulaşım sistemleri, magler treni gibi Yeni İpek Yolu kapsamındaki teknolojik gelişmeler hakkında bilgi verdi:
            
            “İpek Yolu canlanmakta ve bu bizim dışımızda bir süreç. Bu durum kaçınılmaz bir şekilde yeni jeostratejik ve jeopolitik oluşumlara sebep olacak. Yeni teknolojik gelişmeler ve alternatif ulaşım koridorlarının varlığı rekabeti de beraberinde getirmektedir. Yeni İpek Yolu’nun Türkiye üzerinden geçmesi de göz ardı edilemez ayrıca bu yol yeni kavramları ve konseptleri zorunlu kılmaktadır. Türkiye, yeni İpek Yolu güzergâhı üzerinde yaşayan Türk boyları ve Müslüman ülkelerle daha güçlü ilişki kurulmalıdır. Türkiye Yeni İpek Yolu olgusunu politikasının merkezine oturmalıdır.”

            Galip Türkmen, Türkiye’nin ‘terör, Kıbrıs ve Ermenistan’ gibi üç büyük sorunu olduğunu, bu sorunların Türkiye’nin gelişme yolları üzerinde yaşandığını ve bunlara bir an önce çözüm bulmamız gerektiğini belirterek haritalar ve çeşitli görsellerle renklendirdiği konuşmasına şu sözlerle son verdi:

            “Ticaret yollarının denizden karaya çıkması egemenlik kavramını yeniden şekillendirecek, ABD ve İngiltere devre dışı kalacaktır. Türkiye bu kavşakta merkezi bir yerdedir. Bizim bunun farkında olmamız gerekir. Kendi kaynaklarımıza sahip çıkalım, geleceğimizi kendimiz inşa edelim.”

(Haber: Fidan UĞUR, Ebru AKAY-Türk Ocakları)

 

Kaynak: turkocagi.org.tr {http://www.turkocagi.org.tr/modules.php?name=News&file=article&sid=3445}



Bu haber 1,039 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,289 µs