En Sıcak Konular

İSRAİL'DEKİ ORMAN YANGININDA 42 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

5 Aralık 2010 13:28 tsi
İSRAİL'DEKİ ORMAN YANGININDA 42 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ İarail'in kuzeyinde çıkan orman yangınında, kuru hava ve rüzgârın da etkisiyle kül olan ormanlık alan 40 bin dönüme ulaştı. Yangında,şimdiye kadar 42 kişi öldü. Birkaçının durumu ağır olmak üzere 45 dolayında kişi de yaralandı.

Yangın 40 bin dönüme ulaştı

İSRAİL'in kuzeyinde çıkan orman yangınında, kuru hava ve rüzgârın da etkisiyle kül olan ormanlık alan 40 bin dönüme ulaştı.

Bu arada yangının çıkış sebebinin, nargile olması ihtimali ortaya çıktı. Yangının Perşembe günü başladığı Dürzi Köyü Asfiya’nın girişinde, bir ailenin piknik yapıp nargile içtiği ve yangına sebep olduğu şüphesiyle gözaltına alındığı belirtildi. Hayfa’daki bir polis yetkilisi, kimliği açıklanmayan ailenin iddiaları kabul etmediğini, soruşturmanın sürdüğünü söyledi. Öte yandan yangın söndürme çalışmalarına bu sabah iki büyük Rus uçağı da katıldı. Uçakların bir seferde 40 tondan fazla su bırakabildiği kaydedildi. Yangına müdahale eden Türk, Fransız, Yunan ve Kıbrıs Rum kesimi uçaklarına ilaveten İspanya, Fransa ve ABD’den söndürme uçaklarının da öğleden sonra İsrail’e ulaşması bekleniyor. Alevlere karşı yaklaşık 1500 itfaiye görevlisi de mücadele ediyor. İsrail itfaiyesinin sözcüsü Yoram Levi, uluslar arası desteğin çok etkili olduğunu, alevlerin çok sayıda noktada kontrol altına alınmasını sağladığını belirtti. Dört farklı bölgede devam eden yangın nedeniyle bu sabah Nir Etzion ve Eyn Hod köyleri de boşaltıldı. Alevlerin evlere ulaştığı iki köyde, evlerinden ayrılmak istemeyen 7 kişinin ekiplerce kurtarıldığı bildirildi. Bölgeden yangın dolayısıyla tahliye edilenlerin sayısının 17 bini aştığı kaydedildi.

16 YAŞINDAKİ GÖNÜLLÜNÜN CESEDİ BULUNDU

Bu arada yangın söndürme çalışmalarına gönüllü olarak katılan ve kaybolan 16 yaşındaki gencin dün gece cesedi bulundu. Daha önce yangın söndürme eğitimi alan öğrenci Elad Riven, yangının ilk gününde gönüllülere katılmıştı. Yangında, 40’ı bir otobüsün içinde diri diri yanan cezaevi görevlileri olmak üzere şimdiye kadar 42 kişi öldü. Birkaçının durumu ağır olmak üzere 45 dolayında kişi de yaralandı.

TABİÎ HAYAT ALANINDAKİ HAYVANLAR

YANGINLA mücadele çalışmaları sürerken, alevlerin ulaştığı tabiî hayat alanındaki hayvanlar da kurtarıldı. Ulusal Park alanı içindeki Hay-Bar Karmel tabiî hayat alanındaki 200 dolayında geyik ve ceylan, kuşlar ve diğer bazı hayvanların, kontrollü olarak alevlerden korunaklı bölgelere kaçabilmeleri sağlandı. 20 metre yüksekliğe ulaşan alevlerin, hayvanların bulunduğu tabiî hayat alanına eriştiğini ve onlarca görevlinin, söndürme uçaklarının desteği altında ateş hattının içinde alevlere karşı mücadele verdiğini belirten Ulusal Parkların kuzey bölgesi sorumlusu Guy Ayalon, ateşin ulaşmadığı taraftaki park alanının kapıları açılıp, hayvanların kaçmalarının sağlandığını bildirdi. Ayalon, hayvanların kurtarılmasını mu'cize olarak nitelendirdi.

SAĞLAM BIRAKTIKLARI EVLERİNİ YANMIŞ BULDULAR

ÖTE yandan, yangının birinci gününde yaklaşan alevler dolayısıyla boşaltılan, yaklaşık 70 ailenin yaşadığı Beyt Oren kibutzunun bazı sakinleri geri döndüklerinde, sağlam bıraktıkları evlerinin kül olduğunu gördü. 46 yaşındaki Haim Megira, 3 çocuğu ve eşiyle birlikte yaşadıkları Beyt Oren’i terk ettiklerini, eşini ve çocuklarını kardeşlerinin yanına bıraktığını, kendisinin ise yakındaki bir başka kibutzda otelde kaldığını anlattı. Kibutzdaki yangın söndürüldükten sonra buraya geldiğini ifade eden Megira, evinin kül olduğunu kaydetti. “Buraya geldiğimde ağlamak istedim. Her şey gitmiş, yanmış yok olmuş. Savaşlar gördüm, ama böylesini hiç görmedim” diyen Mefira, yine de evlerin yeniden inşa edilebileceğini, ancak onca ağaç ve yeşilliğin geri gelmesinin kolay olmadığını belirtti.

 

Kaynak: YENİ ASYA GAZETESİ {http://www.yeniasya.com.tr/2010/12/05/dunya/h2.htm}
 



Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,347 µs