En Sıcak Konular

''KUR'AN'I ANLAMAK''

28 Kasım 2010 20:40 tsi
''KUR'AN'I ANLAMAK'' Türk Ocakları Genel Merkezi’nde düzenlenen Ocakbaşı Sohbeti’nde bu hafta,Prof. Dr. Cemal Sofuoğlu “Kur’an’ı Anlamak” konusu üzerine konuştu.

Ocakbaşı Sohbeti’nde bu hafta, Prof. Dr. Cemal Sofuoğlu “Kur’an’ı Anlamak” konusu üzerine konuştu.

Türk Ocakları Genel Merkezi’nde düzenlenen Ocakbaşı Sohbeti’nde bu hafta, yeni yayınlanan ve büyük ilgi gören “Yüce Kur’an ve Açıklamalı – Yorumlu Meali”nin müellifleriden Prof. Dr. Cemal Sofuoğlu “Kur’an’ı Anlamak” konusu üzerine konuştu. Sofuoğlu Besmele’yi, meallerinde vermiş oldukları gibi yorumlayıp; -sevgisi, şefkati ve merhameti her iki dünyayı kuşatan Allah’ın adıyla- konuşmasına giriş yaptı.

Sofuoğlu, 200 civarında mealin bulunduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“ Yazılan mealler gerçeği tam olarak yansıtmıyor. Çünkü mütercimler meseleye literal (lafzen, lafzi) yaklaşıyorlar ve derinliğine inmiyorlar. Sadece metin çözümlemesi yapıyorlar. Bu yüzden yapılan ayet tercümeleri tam manasını bulmuyor.”

“Beni Kur’an yorumlamaya sevk eden ayet şudur:  ‘Biz emaneti yerlere, göklere, dağlara teklif ettik. Sadece insanoğlu bu emaneti kabul etti. İnsanoğlu zalimdir, cahildir.’

Bu ayet yanlış bir şekilde yorumlanmıştır. İlk akla gelen soru ‘İnsanoğlu bu sorumluluğu neden kabul etmiştir?’. Öncelikle şunu bilmeliyiz ki bu tercüme sembolik bir ifade taşıyor. İnsanı aciz gösteriyor ve Allah’ın insanı küçük düşürdüğü gibi bir anlam çıkıyor. Böyle bir tercüme Kur’an’a leke getirir. Ayetin asıl meali şudur: ’Biz emaneti (sorumluluğu) göklere, yere ve dağlara tekılif ettik. Fakat onlar bunu üstlenmekten kaçındılar ve (bunun hakkını vermemekten) korktular. Onu insan yüklendi. Gerçekten o, çok zalim ve çok cahildir; sorumluluğunun gereğini hakkıyla yerine getirmemektedir.’ Sofuoğlu, bu ayetin meali ile ilgili olarak ayrıca şu açıklamayı yaptı: éEmanetin yani sorumluluğun göklere, yere ve dağlara teklif edilmesi ve onların bunu üstlenmekten kaçınmaları temsili bir ifadedir ve insanın yüklendiği bu sorumluluğun önemini ve büyüklüğünü ifade eder.”

Kur’an meallerindeki başka hatalara da işaret eden Sofuoğlu, meal çalışmasını gerçekleştirmeden önce uzun bir araştırma yaptıklarını ve bu araştırmalardan sonra Prof. Dr. Abdulkadir Şener ve Prof. Dr. Mustafa Yıldırım’la birlikte en az sekiz yıl masa başında çalıştıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“ Kur’an’ı Kerim son derece edebi bir kitaptır. Zaten onun indirildiği dönem Arap şiiri zirveye ulaşmıştır.”

“Son Peygamberin mucizesi olan kitabı anlamak için cahiliye dönemini ve Arap kültürünü iyi bilmek gerekir ama sadece bu dönemi incelemek yetmez. Mezopotamya Coğrafyası da incelenmelidir. Biz bu konuda araştırma yapan arkadaşlardan ve edebiyatçılarımızdan geniş ölçüde yararlandık.” 

Sofuoğlu, bu araştırmaları ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Bazı yazarlar Kur’an’ın kadını küçük gördüğünü ifade eder. Arap kültürü incelendiğinde kadınların tarlaya benzetildiği görülür. Bu bizim kültürümüzde de vardır. Sümerlere kadar uzanan bir kültür tarihinde kadınların tarlaya benzetilmesi söz konusudur. Bu yüzden Kur’an’a kültür unsurlarını da bünyesinde barındıran bir kitap olarak bakmak mümkündür.”

Mealde kıraat farklarının bazı kelimelerin anlamlarını verme gereğini de ortaya çıkardığını söyleyen Sofuoğlu, okuyucuların şartlandırılmaması için kelimelerin  tüm anlamlarını verdiklerini ve dipnotlar eklediklerini söyledi.

Konuşmanın akabinde İmam Maturidi’den ve onun tefsirinden bahsetti. Çalışmasında İmam Maturidi’nin tefsirinden önemli ölçüden yararlandıklarını belirten Sofuoğlu,  “Ayetlerdeki eksiltili cümleleri diğer ayetlerle tamamladık. Yani Kur’an’ı Kur’an’la tamamladık.” Diyerek konuşmasına şu sözlerle son verdi:

“Allah hidayet yolunu tercih edeni hidayete erdirir, dalalet yolunu tercih edeni dalalete yöneltir. Allah kuluna kullanabilsin diye akıl vermiştir. O, çabalayan kuluna her daim yardım etmektedir.”

Daha sonra soru – cevap bölümüne geçildi. (Haber: Fidan UĞUR, Ebru AKAY)

 

Kaynak: turkocagi.org.tr {http://www.turkocagi.org.tr/modules.php?name=News&file=article&sid=3417}



Bu haber 908 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,567 µs