En Sıcak Konular

GDO'LU ÜRÜNLER ÜRETİMİ ARTIRMIYOR

4 Aralık 2010 18:03 tsi
GDO'LU ÜRÜNLER ÜRETİMİ ARTIRMIYOR ABD’li iktisatçı ve tarım uzmanı Daniel Basse, ABD’de GDO’lu ürün tükettiklerine işaret ederek, GDO’ların piyasaya girişiyle birlikte verimlilikte artış görmediklerini belirtti.

GDO’lu ürünler üretimi artırmıyor  

ABD’li iktisatçı ve tarım uzmanı Daniel Basse, ABD’de GDO’lu ürün tükettiklerine işaret ederek, GDO’ların piyasaya girişiyle birlikte verimlilikte artış görmediklerini belirtti

ABD’li iktisatçı ve tarım uzmanı Daniel Basse, 2011’de dünya genelinde iklim şartlarının iyi gitmesi gerektiğini aksi takdirde “tahıl ve yağlı bitkilerde (mısır, ayçiçeği, kanola, soya vesaire)” ciddi fiyat artışlarının görülebileceğini belirtti.  İstanbul’da önceki gün başlayan ve dün sona eren Uluslararası Bitkisel Yağlar Konferansı’nda (Fats and Oils 2010) konuşan Daniel Basse, sağlığa zararlı olduğu için Avrupa Birliği ülkelerinde yasaklanmış olan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürünler hakkında da çarpıcı bilgiler verdi. GDO’lu ürünlerin üretim artışı sağlamadığına işaret eden Daniel Basse, çarenin tarım alanlarının arttırılmasında olduğunu belirtti. ABD’de üretilen, Türkiye’ye de ithal edilen mısırın yüzde 86’sının GDO’lu olduğunu belirten  Basse, “Tarımsal fiyatları kontrol altında tutmak için daha fazla ekim alanı olmalı” dedi. 

Brezilya’dan tarım arazilerinin satışına kısıtlama

Dünya tahıl ve yağlı tohumlar alanında ABD, Çin, Brezilya, Avrupa Birliği, Rusya ve Ukrayna’nın sözsahibi olduğuna işaret eden Daniel Basse, Brezilya hükümetinin 5 bin hektar üzerindeki arazilerin yabancılara satışını yasakladığını bildirdi. Basse, “Rusya ile Ukrayna da ticari kaygılarla hareket etmiyor, başka düşünceleri var. Onlar da tarım alanlarını yabancılara açmıyorlar. Bütün bunlar tarım arazilerine yatırım fırsatlarını azaltacak!” şeklinde konuştu.

Çin’de tarım  enflasyonu fırladı

Çin’de yaşam tarzının değiştiğini belirten Daniel Basse, “Çin’de son 20 yılda tahıl ve pirinç tüketimi sadece yüzde 2 artmış. Oysa süt, süt ürünleri, yemeklik yağ ve et tüketiminde çok yüksek artışlar var” dedi. Çin’de ekim ayında tarımsal ürünlerde yüzde 10 enflasyon olduğuna dikkatleri çeken Basse, “Buna nasıl bir çözüm bulacaklarını da bilmiyorlar” şeklinde konuştu. Basse, Çin ve Hindistan’ın artık tarım ürünleri ihraç etmeyeceğini belirtti. 
Rusya’da yaşanan kuraklık neticesinde 2012 yılına kadar bu ülkenin tahıl ve yağlı bitkilerde ‘ihracatçı’ olmasının güç olduğunu belirten Daniel Basse, ABD’de son 25 yıl içindeki en sıcak yazın yaşandığını, bunun da mısır üretimini etkilediğini belirtti. Basse, önemli bir üretici olan Arjantin’in de eylül ve ekim aylarında ciddi kuraklık yaşadığı bilgisini verdi.

ABD hesaba katılmıyor

Dünya genelinde yatırımcıları artık Şangay Borsası’na baktıklarını belirten Basse, “ABD’nin o kadar borcu var ki, Olimpiyatlar Çin’e (2008) ve Brezilya’ya (2016) gidiyor. ABD artık hesaba katılmıyor. ABD’nin 13 trilyon dolar borcu var. Sosyal güvenlik borçlarıyla bu 60 trilyona ulaşıyor. Tek çaresi var: Enflasyonu göğüsleyerek piyasaya daha fazla para pompalamak.”

Tarım ürünlerinde sıkıntılı yıllar

ABD’li uzmanın verdiği bilgilere göre dünyada tahıl (buğday vesaire) ve yağlı bitkilerde son vaziyet şöyle:
* Önümüzdeki 1.5 yıl içinde üretimde yaşanacak sıkıntılar nedeniyle küresel fiyatlar patlayabilir.
* Temmuzdan itibaren fiyatlar yükseliyor. Tarım ürünlerine özellikle Uzakdoğu merkezli talep artıyor.
* Çin bu yıl 30 milyon ton ‘yemeklik yağ’ tüketecek.
* Önümüzdeki yıllarda iklime bir şey olursa, fiyatlar fırlayacak.
* Çin, önümüzdeki yıl 6 – 8 milyon mısır ithal edecek. Bu çok zor. Çünkü ABD’nin elinde satacak mısır kalmadı. (RECEP BAHAR – İSTANBUL-Yeni Mesaj)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10004474&tarih=2010-12-04}

 

 



Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,380 µs