En Sıcak Konular

GÜNAYDIN SAYIN MEHMET ALİ TALAT BEY!

30 Kasım 2010 20:52 tsi
GÜNAYDIN SAYIN MEHMET ALİ TALAT BEY! KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununda Türk tarafının jest yaparak Rumları tutum değiştirmeye zorlamasının asla mümkün olmadığını söyledi.

Talat Hiçbir jest Rumlarla tutum değiştirtmez

KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununda Türk tarafının jest yaparak Rumları tutum değiştirmeye zorlamasının asla mümkün olmadığını söyledi.

Alman Friedrich Ebert Vakfı'nın Brüksel temsilciliğinin düzenlediği toplantıda konuşan Talat, Kıbrıs'taki müzakerelerin Rum tarafının mülk paylaşımı konusunda gösterdiği katı ve uluslararası yaklaşımla çelişen tutum nedeniyle çıkmaza girmek üzere olduğunu belirterek, BM müdahalesi ve hakemliği olmadan çözüm beklentisine girilmemesini istedi.

AB'nin Rumları çözüme zorlamaya yetecek güç ve imkana sahip olduğunu belirten Talat, Annan Planı'na 'evet' diyen KKTC'ye taahhüt edildiği şekilde izolasyonların kaldırılması ve özellikle Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün derhal onaylanarak uygulamaya sokulması halinde Rum yönetiminin çözüme teşvik edilmiş olacağını kaydetti.

KKTC'deki cumhurbaşkanlığı döneminde, Rum tarafının da Dimitris Hristofyas'ın lider seçilmesinin ardından çözüm için uygun olan şartların sonuç vermemesinde Rum tarafını suçlayan Talat, daha önce Annan Planı'nı değiştirerek kabul etme yönünde anlaştıkları Hristofyas'ın gerek seçim kampanyasında gerek sonraki dönemde aşırı milliyetçi çevrelerin baskısı ve eleştirilmek korkusuyla geri adım atarak süreci yeniden başlatmayı tercih ettiğini ve bu sayede büyük zaman kaybına neden olduğunu belirtti.

Talat, Hristofyas'ın yine eleştiri almamak için mevcut müzakerelerde iktidar ve güç paylaşımı konusunda iki tarafın uzlaşmaya çok yaklaştığını ilan etmekten "korkarak" KKTC'deki son cumhurbaşkanlığı seçim sonucunda belirleyici olduğunu dile getirdi.

KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Talat, Türkiye'nin Kıbrıs'ta jest yaparak Rumları tutum değiştirmeye zorlayabilme ihtimalinin sorulması üzerine "Hiçbir jest Rumlara tutum değiştirtmez, bu imkansız" cevabını verdi.

Bu görüşünü anlattığı bir örnekle destekleyen Talat, Cumhurbaşkanlığı döneminde Polonya'dan 2 kamyonluk telekomünikasyon ekipmanı satın alan Rumların bunu taşıyan geminin "yanlışlıkla" KKTC limanına demirlediğini, bunun üzerine malzemeyi Yeşil Hat üzerinden Rumlara teslim etme kararı aldıklarını fakat Rum yönetiminin geminin tekrar Polonya'ya dönerek söz konusu ekipmanı yeniden yüklenip Larnaka limanına getirmesini istediğini anlattı.

Talat, "Dünyada ekonomi önce gelir, siyasi konular onu izler ve Kıbrıs'ta durum bunun tam tersi" tespitinde bulunarak, Hindistan-Pakistan ve İsrail-Filistin gibi bazı sorunların çözümünde güven artırıcı önlemlerin faydalı olabileceğini ama Kıbrıs'ta bunun işe yaramayacağını vurguladı.

Mehmet Ali Talat, "Bu açıdan AB'nin Kıbrıs'ta taraflardan güven artırıcı önlemler istemesi alakasız. Bizim güven sorunumuz yok, sadece siyasi sorunumuz var" dedi.

Kıbrıs sorununun çözümünün her geçen gün daha da zorlaştığını ve zamanın kimseye çalışmadığını belirten Talat, KKTC'nin "Tayvan'laşması" dahil hiçbir formülün çözüme alternatif olamayacağını ifade etti.

Brüksel'deki temasları kapsamında Avrupa Parlamentosu'nda KKTC temas grubu üyeleriyle görüşen Talat, bazı düşünce kuruluşlarında konuşmalar yapacak.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/talat-hicbir-jest-rumlarla-tutum-degistirtmez-183393.htm}



Bu haber 869 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,178 µs