En Sıcak Konular

HAYDARPAŞA'DA GİZLİ HESAPLAR

30 Kasım 2010 11:42 tsi
HAYDARPAŞA'DA GİZLİ HESAPLAR Haydarpaşa Garı'ndaki "alevleri göklere yükselen" yangın, basite alınacak sıradan bir yangın değildir.

Haydarpaşa'da gizli hesaplar

Haydarpaşa Garı'ndaki "alevleri göklere yükselen" yangın, basite alınacak sıradan bir yangın değildir.

Milyonlarca insanımızın hatırasını cayır cayır yakan, yüreğini kasıp kavuran bu yangın, zihinlerde her türlü sabotaj ihtimalini canlandırıyor.

Böyle bir ihtimali, lütfen hiçkimse küçümseme, yahut yabana atma cihetine gitmesin.

Her kim ki, sabotaj ihtimalini basite alır ve bunları kuru iddialardan ibaret görürse, bilsin ki, bundan 93 yıl önceki yangında da benzer iddialarda bulunanlar olmuş ve fakat, zaman onları haklı çıkarmamıştır.

Evet, mesele bu kadar önemli ve bu derece ciddiyet arz ediyor.

1917'deki sabotaj

1908'de hizmete giren ve bütün Anadolu ile birlikte Şam'a, Halep'e, Bağdat'a, Beyrut'a, Kudüs'e, tâ Medine'ye kadar uzayıp giden (gitmesi tasarlanan) tren seferlerinin başlangıç noktasını teşkil eden Haydarpaşa Garı, ilk büyük yangını 1917'de yaşamıştı.

Önceleri sabotaj ihtimali üzerinde pek durulmadı. Ancak, harp müttefikimiz olan Alman askerlerinin arasına sızmış bir Fransız casusunun, Filistin'deki askerlerimize gönderilecek silâh ve mühhimmat deposunu kundalamak sûretiyle, gözbebeğimiz olan bu binayı ateşe verdiği hususu, yıllar sonra anlaşılmış oldu. (Mustafa Armağan, 28.11.2010; Zaman)

Tabiî, yardımsız kalan Filistin'in elden gitmesi de, apayrı bir yürek yangını...

"Kentsel dönüşüm" rantiyesi

Yayha Kemâl'in tâbiriyle "Aziz İstanbul"un koca Anadolu'yla en az yüz yıldır hiç değişmeyen buluşma, birleşme ve kaynaşma noktasını teşkil eden Haydarpaşa Garındaki yangın, yedi yıldır insanlarımızın zihnini kurcalayan soru işaretlerini daha da belirgin hale getirdi.

Geniş bir alanı ihtiva eden Haydarpaşa Garı ve çevresi, "Kentsel Dönüşüm Projesi" çerçevesinde 2003, 2005 ve 2007 yıllarında ajans ve gazete haberlerine konu oldu. Yabancı yatırımcıların da ağızsuyunu akıtan bu proje için telâffuz edilen rakam ise, beş milyar dolar civarında. (aa/15.07.2005)

Her ne kadar bu rakamla birlikte telâffuz edilen "yedi gökdelen" ifadesinin doğru olmadığı söylendi ise de, Haydarpaşa bölgesinin ciddî ve köklü bir değişime tabi tutularak daha çok "turizm amaçlı" olarak yeniden yapılandırılması yönündeki niyetler inkâr edilmedi. Bilâkis, bu yöndeki niyet ve düşünceler her defasında tekrarlandı. Hem de, en yetkili ağızlardan...

Tabiî, burada ciddî ve köklü mânâda bir değişiklik olacaksa, ilk etapta Haydarpaşa Garını kullanan yolcuların önünü kesmek ve tren seferlerini buradan kaldırmak icap ediyor.

Nitekim, yangından hemen sonra yapılan (haliyle yapılması gereken) da budur ve bundan ibarettir.

Kim ne derse desin, Haydarpaşa yangını üzerinde bir esrar perdesi vardır.

Yangın Pazar günü öğlenden sonra çıkıyor. Söndürmeye geç müdahale ediliyor. En evvel yapılması gereken "havadan söndürme" cihetine hiç gidilmiyor. Yeni başlandığı söylenen onarım/restorasyon çalışmaları üzerinde ciddî soru işaretleri bulunuyor.

Ayrıca, ilgili kurum ve kuruluşların gardaki onarım, yangın ve söndürme safhalarıyla ilgili yapmış oldukları açıklamalar arasında büyük çapta farklılıklar var. Birinin dediği diğerini tutmuyor.

Zihinleri yoran çelişkiler ve soru işaretleri biraz da bu sebeple çoğalıyor.

Her şey bir yana, beraberinde yüreğimizi de Haydarpaşa yangını ile öncesinde ve sonrasında yaşananlar, "Avrupa Kültür Başkenti İstanbul"a hiç, ama hiç yakışmadı.

Son olarak, Allah'tan dileğimiz şudur ki: Yaşanan bu dehşetli yangınla ilgili soruşturma derinleştirilerek sürdürülsün. Karanlıktaki noktalar bir bir aydınlatılsın. Bunda kasıt ve ihmali olanlar tesbit edilerek, hak ettikleri cezalara çarptırılsın. Ve bilhassa kamuoyunun bu ve benzeri konular üzerindeki hassasiyeti artarak devam etsin. (M. Latif SALİHOĞLU-Yeni Asya) [1]

Gar yangınına bilirkişi incelemesi

Haydarpaşa Tren Garı’ndaki yangına ilişkin, inşaat mühendisi öğretim görevlisi, elektrik mühendisi ve yangın uzmanından oluşan 3 kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturuldu. Ayrıntılı bilirkişi raporunun ardından yangında ihmali bulunanlar hakkında dâvâ açılacak.

Banliyö seferleri durdu Haydarpaşa Tren Garı’nda önceki gün çıkan yangının ardından, kumanda merkezinde meydana gelen arıza sebebiyle banliyö ve Adapazarı seferleri ikinci bir emre kadar yapılamayacak. Haydarpaşa Tren Garı’nda önceki gün çıkan yangının ardından, tren seferleri iptal edilmiş, bazı ana hat seferlerinin yolcuları da, Söğütlüçeşme Tren İstasyonu’na yönlendirilmişti. Yangının ardından, garın kumanda merkezinde meydana gelen arıza sebebiyle ve trafik yoğunluğunun artırılmaması için ikinci bir emre kadar banliyö ve Adapazarı seferlerinin yapılamayacağı bildirildi. Bu arada, olay yeri inceleme ekiplerince garın içinde inceleme yapılıyor. Savcılar da gara gelerek inceleme yaptı. Tren seferlerinin iptal edilmesi sebeiyle sabah saatlerinde gara gelen vatandaşlar Söğütlüçeşme Tren İstasyonuna yönlendirildi. Sabah erken saatlerde özellikle banliyö trenlerini kullanmak için gara gelen vatandaşlar, girişte bulunan polis ekiplerince Söğütlüçeşme Tren İstasyonuna yönlendirildi. TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın, Haydarpaşa Tren Garı’nda ana hat tren seferlerinin başladığını bildirdi. Apaydın, Haydarpaşa Tren Garı’nda çıkan yangın sebebiyle durdurulan ana hat tren seferlerinin, önceki gün saat 20.00’den itibaren normal seyrine döndüğünü kaydetti. Ana hat trenlerinin bundan sonraki seferlerinin normal seyrinde devam edeceğini vurgulayan Apaydın, ‘’Ancak bölgesel ve banliyö trenleri ikinci bir emre kadar sefer yapmayacak’’ diye konuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), Haydarpaşa Tren Gar’ında çıkan yangın için Ankara’dan havadan söndürme araçlarının getirildiğini, ancak yoğun söndürme çalışmaları sebebiyle bu araçlara gerek kalmadığını bildirdi. İtfaiyenin geç geldiği ve yangına müdahale edemediği iddialarının da gerçeği yansıtmadığı kaydedildi. AKOM’dan yapılan yazılı açıklamada, yangından hemen sonra yapılan ilk belirlemelere göre, ahşap çatı katında yalıtım ve çatı tamiratı çalışmaları yapıldığı, günlük çalışmaların bitiminden sonra yangının başladığı bildirildi. Yangının İstanbul İtfaiyesi ve söndüren gemilerinin müdahalesi ile yayılmadan söndürüldüğü vurgulanan açıklamada, alınan ihbarlarla alarma geçen itfaiyenin bütün gruplardan ekiplerini bölgeye sevk ettiği, Kadıköy grubunun olay yerine 15.28’de gelerek yangına müdahale etmeye başladığı bildirildi.


YANGININ SEBEBİ İNCELEME SONUCU ORTAYA ÇIKACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan, Haydarpaşa Garı’ndaki yangının çıkış sebebiyle ilgili, ‘’Yangının çıkış sebebiyle ilgili olarak ilk tahminlerimiz, çatıda bir süredir yapılan izolasyon çalışmasından kaynaklandığı yönünde. Çünkü bu çalışmalar yapılırken binanın çatı kısımlarına yanıcı maddeler döşenmiş. Ama kesin yangın sebebi savcılık tarafından görevlendirilecek bilirkişi heyetinin incelemeleri sonucu ortaya çıkacak. Biz şu aşamadan itibaren konuyu savcılığa teslim ettik. Kesin sebebi bekleyip göreceğiz’’ şeklinde konuştu.

3 KİŞİLİK BİLİRKİŞİ HEYETİ OLUŞTURULDU

Haydarpaşa Tren Garı’ndaki yangına ilişkin, inşaat mühendisi öğretim görevlisi, elektrik mühendisi ve yangın uzmanından oluşan 3 kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturuldu. Ayrıntılı bilirkişi raporunun ardından yangında ihmali bulunanlar hakkında dava açılabilecek. Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığından alınan bilgiye göre, Haydarpaşa Tren Garı’nın çatısında önceki gün saat 15.30’da çıkan yangınla ilgili soruşturma, Cumhuriyet Savcısı Selahattin Aydoğdu tarafından yürütülüyor. Soruşturma çerçevesinde, inşaat mühendisi olan bir öğretim görevlisi, bir elektrik mühendisi ve bir yangın uzmanından oluşan 3 kişilik bilirkişi heyeti oluşturuldu. Bilirkişi heyeti dün, Cumhuriyet Savcısı Aydoğdu ile olay yerinde incelemelerde bulundu. Bilirkişinin ayrıntılı raporunun ardından da soruşturmaya yön verilerek, yangının çıkışına ilişkin kusuru bulananlar hakkında dâvâ açılabilecek. Bu arada, yangının çatısındaki tadilat işinde çalışan ve önceki gün akşam saatlerinde gözaltına alınan 2 işçinin yanı sıra, başkalarının da ifadelerine başvurulduğu ve serbest bırakıldıkları öğrenildi.(YENİ ASYA) [2]
 

 

Kaynak: YENİ ASYA GAZETESİ

[1] {http://www.yeniasya.com.tr/2010/11/30/yazarlar/lsalihoglu.htm}

[2] {http://www.yeniasya.com.tr/2010/11/30/guncel/h3.htm}



Bu haber 928 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,893 µs