En Sıcak Konular

TOHUMCULAR KONGRESİNDE İTHALAT VE İSRAİL TEPKİSİ

28 Kasım 2010 09:17 tsi
TOHUMCULAR KONGRESİNDE İTHALAT VE İSRAİL TEPKİSİ Tohumculuk sektöründe; Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu, bütün tohumların ithal edildiği ve özellikle İsrail tohumların pazarlarda cirit attığı iddiaları, Tohumcular Birliği'nin 2. Olağan Genel Kurulu'na damgasını vurdu.

Tohumcuların kongresinde İthalat ve İsrail tepkisi

Tohumculuk sektöründe;  Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu, bütün tohumların ithal edildiği ve özellikle İsrail tohumların pazarlarda cirit attığı iddiaları, Tohumcular Birliği'nin 2. Olağan Genel Kurulu'na damgasını vurdu.

TÜRKTOB'un dün Dedeman Otel'de gerçekleştirilen Genel Kurulu'na katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Hakkı Şafak Ses, hem dışa bağımlılık hem de İsrail tohumları iddialarını kesin bir dille yalanladılar. Tarım Bakanı Mehdi Eker, tarım ve tohumda; insanların bilmeden çokça konuşup, üzerinden en çok politika ve popülizm yaptığı bir alan olduğunu belirterek, "Ne tarımsal ürünler, ne tohumlar, ne bitkiler diğer tarımla ilgili ürünler maalesef kendisini savunumuyor. Bütün kamuoyunda gerçekten bazen traji komik ifadelerle, çok yalan yanlış bilgilerle kamuoyu dezenforme ediliyor" dedi.

Bakan rakam verdi

Tohumun tarımın özü, bitkisel üretimin esası, genetik varlığı ve olmazsa olmazı olduğunu ifade eden Bakan Eker, tohumculuk sektörünün son yıllarda büyük gelişme gösterdiğinin altını çizdi. Tohum ithalatına ilişkin rakamları da veren Bakan Eker, "2002 yılında toplam tohumluk üretimi145 bin ton. 2009 yılında tohumluk üretimimiz, 385 bin ton.Şimdi Türkiye'de tohum bitti, yok oldu diyenler devletin bu resmi kayıtlarına lütfen göz atsınlar. Artış yüzde 165'tir. Sebze tohumluğunda da, çok dezeformasyon yapılıyor. Halbuki Türkiye 2002 yılında  sebze tohumu üretimi 1249 ton, 2009 yılında ise 2758 tondur. Artış oranı yüzde 121'dir. Yani domates, salatalık, biber, patlıcan gibi" diye konuştu. Bugün tohumculuk sektöründeki ihracatı görmezden gelip ithalatın abartılarak ön plana çıkarılmasını traji komik tebessüm ve hüzünle karşıladığını belirten Eker, "Tohumun tarifini bile yapamayan insanlar,  çıkar televizyonlarda konuşuyor. Uydurma, derleme bilgilerle ve raporlarla, bunları söylerler. Kamuoyu, günlerce bu konuları tartışır. Hiç alakası olmayan kişiler, tohumculuk uzmanı diye konuşturulur. Ve Türkiye'ye, bilim adamlarına, çiftçisine ve üreticisine haksızlık yapılır" diye konuştu.

Sebzede yüzde 35'e ulaştık

Türkiye'nin hububatla ilgili tohumların hepsinde kendi çeşitlerini kullandığını belirten Eker, "Türkiye'de 2005'te F1 hibrit tohum projesine hayata geçirdi. Ve geçen 5 yılda Türkiye'de hibrit sebze tohumluğunda yüzde 10'lardan 35'lere çıktı. Açıkta ve tarlada yetiştirilen tohumlarda ise yüzde 60-70'lerdedir. Hububatta ise, Türkiye tümüyle kendi çeşitlerini kullanıyor" diye konuştu. Eker, "İddia edilenlerin tam aksine bu ülkeyi, ithalata dayalı bir gelişme modeli ile değil, içerideki potansiyeli kullanma ve kapasiteyi geliştirme üzerinde duruyoruz. 20 sene ıslahçı hakları kanunu çıkmadığından sesi çıkarmayanlar, bugün Türkiye efendim şu kadar ithalat yapıyor demek suretiyle ucuz, sathi, yüzeysel ve polemikçi bir siyasetle bu sektörü demotive etme, büyümesini, gelişmesini olumsuz etkilemeye çalışıyorlar. Keşki samimi olsalar, keşke bilseler, keşke hakikaten öğrenseler ve bize de ışık tutsalar" diye konuştu. Sebze tohumu ithalatına ilişkin iddialara cevap veren Bakan Eker, son 8 yılda Türkiye'nin yaş sebzede 3 milyar dolarlık ihracat yaptığını söyledi. Toplam tarım ürünleri ihracatının ise 11 milyar dolar olduğunu vurgulayan Bakan Eker, "Türkiye, net tarım ihracatçısıdır" diye konuştu.

Türkİye Tohumcular Birliği Başkanı Hakkı Şafak Ses ise, tohumculuk sektörüne ilişkin söylentilere sert tepki göstererek, tohum denince kamuoyunda oluşan negatif ve yanlış büyük bir haksızlık olduğunu söyledi. Son zamanlarda 'tohumda yüzde 100 dışa bağımlılık ve İsrail tohumları' gibi iki konunun sürekli gündeme getirilmesini eleştiren Başkan Ses, "Bu iki konuda, tam bir şehir efsanesidir. Gerçek dışı, yanlışın ötesinde, maksadı gerçekten şüpheli iki temel yalandır" diye konuştu. Tohumculuk sektörünün son 5 yılda atak yaptığını ve bu iki iddianın tam tersi konumunda bulunduğunun altını çizen Başkan Ses, "Geçen yıl topraklarımıza 385 bin ton sertifikalı tohum ekilmiş. Bunun sadece 30 bin tonu ithaldir. Bu da toplam üretilen ve ekilen tohumun yüzde 7'sini teşkil etmektedir. Şimdi vicdanlı olarak ifade edelim. Bir sektörde yüzde 93'ü yerli karşılanan, sadece yüzde 7'si ithal edilenbir konuda nasıl bir bağımlılık ve ithalatla ayakta duruluyor denilebilir. Burada büyük bir haksızlık yapılıyor" diye konuşuyor. Başkan Ses, "İsrail'den tohum ithali ve buna benzer magazinsel kısırlık iddiaları külliyen yalandır. Almak bir yana İsrail'e tohum satıyoruz" dedi. Bu iddialarda ters propaganda etkisine dikkat çeken Bakan Eker ise, "Bu iddialar, farkında olmadan Türk tohum endüstrisine zarar verdiği için, önümüzdeki yıllarla bugün tehdit denilen ve olmayan ithalata kapıyı açmak üzere yanlış bir yola giriliyor. Biz buna müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/tohumcularin-kongresinde-ithalat-ve-israil-tepkisi-183150.htm}

 



Bu haber 859 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,015 µs