En Sıcak Konular

YOKSULA DEVLET'TEN MAAŞ

27 Kasım 2010 20:34 tsi
YOKSULA DEVLET'TEN MAAŞ Bakan Ömer Dinçer: Geliri asgari ücretin 3'te birinden az olan ailelere, sabit maaş verilecek. Bakan Ömer Dinçer açıkladı...

Yoksula devletten maaş

Bakan Ömer Dinçer: Geliri asgari ücretin 3'te birinden az olan ailelere, sabit maaş verilecek.
Bakan Ömer Dinçer açıkladı...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Geliri olmayan ailelere maaş" projesinin bir benzerini hayata geçirme kararı alan hükümet, geliri asgari ücretin 3'te birinden az olan ailelere, sabit maaş verecek.

Yoksul aileye devlet maaş verecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Geliri olmayan ailelere maaş" projesinin bir benzerini hayata geçirme kararı alan hükümet, geliri asgari ücretin 3'te birinden az olan ailelere, "sosyal koruma" adı altında sabit maaş verecek.

Hürriyet'in haberine göre ilgili bakanlıklar, "aile gelir testi" çalışması başlattı. Geliri asgari ücretin 3'te birinden az olan ailelere, "sosyal koruma" adı altında sabit maaş verilecek. Maaş, emeklilerdeki gibi bankadan çekilecek. Ancak çalışma seçimlerden sonra hayata geçirilebilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "Eğer Sayın Kılıçdaroğlu 'Her aileye ayrıca yardım yapacağım' diyorsa bunun kaynağını açıklamalı" derken, yürüttükleri çalışma için uzun süreden beri kaynak ve gelir analizi yaptıklarını açıkladı. Dinçer, bu konuda şu bilgileri verdi:

Çok yardım yapıyoruz
Türkiye'de, "Aile yardım ödeneği, doğum yardımı ödeneği, ölüm yardımı ödeneği, cenaze gideri, asgari geçim indirimi, primden muaf tutulan çocuk ve aile zamları, özürlü yakını aylığı, özürlü bakım parası" olarak pekçok yardım yapılıyor. Tüm Avrupa ülkelerindeki aile yardımlarını, "primsiz yardım" sistemine ilişkin örnekleri inceledik. Biz şimdi yeni bir çalışma yapıyoruz.

Gelir testine başlandı
Bu kapsamda, yapılan tüm yardımları "sosyal yardım" kapsamından çıkarıp "sosyal hak" anlayışına kavuşturmak istiyoruz. Bunun için Türkiye'de bütün ailelere yönelik bir gelir testi yapmaya başladık. Bu testi 'asgari ücretin altı veya üçte biri' gibi kriterlere göre yapıyoruz."

Her ay bankadan alacaklar
Eğer ailenin geliri, belli kriterlerin altında ise devletin onlara düzenli maaş vermesi söz konusu olacak. Bu mekanizmayı oluşturmaya çalışıyoruz. Tıpkı emekli maaşları gibi ailelerin bankada hesapları olacak ve her ay o hesaba maaşları yatırılacak. Düzenleme seçimden sonra gündeme gelecek. Biz bu sistemi 'sosyal koruma' olarak adlandırıyoruz.

Çok güzel işler yaptık, görmediniz
Ömer Dinçer, "İlgi göstermediniz, gün yüzüne çıkmayan çok güzel işler yaptık" diye konuştu. Dinçer, bu işleri şöyle anlattı:

Tarım sigortalısının eşleri, çocukları ve anne-babası sağlık güvencesinden yararlanacak. Yeni istihdam paketi ile çıraklar, mesleki eğitim görenler Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. Zorunlu trafik sigortası için vatandaştan prim kesiliyor. Vatandaş primini ödüyor, devlet de tedavisini sağlıyor ama özel sigorta şirketi bunu devlete vermiyor. Tedaviyi biz üstleneceğiz, sigorta şirketinden tahsil edecek.Kısmi çalışma ödeneğinin kapsamı genişliyor. Bölgesel veya sektörel bazda kriz olursa da yararlanacak.

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/yoksula-devletten-maas/343044/1/Gundem}

 



Bu haber 813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,882 µs