En Sıcak Konular

ÖĞRETMENLERİN YARISI MESLEĞİNDEN MENNUN DEĞİL

24 Kasım 2010 10:37 tsi
ÖĞRETMENLERİN YARISI MESLEĞİNDEN MENNUN DEĞİL Türk Eğitim–Sen tarafından yapılan son anket öğretmenlerin yüzde 50’sinin bu mesleği seçtiği için pişman olduğunu gösterdi. Pişman olanların 3’te 1’i mesleğin saygınlığının kalmadığını düşünüyor

Öğretmenler bin pişman  

Türk Eğitim–Sen tarafından yapılan son anket öğretmenlerin yüzde 50’sinin bu mesleği seçtiği için pişman olduğunu gösterdi. Pişman olanların 3’te 1’i mesleğin saygınlığının kalmadığını düşünüyor

Türk Eğitim–Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla öğretmenlerin sosyo–ekonomik durumlarını ve mesleki sorunlarını tespit etmek amacıyla sendikanın 9 Ekim–9 Kasım tarihleri arasında 3 bin 534 öğretmen arasında gerçekleştirdiği anket sonuçlarına ilişkin bilgi vererek, değerlendirmelerde bulundu. Öğretmenlerin yüzde 68.8’inin son bir yıl içinde “bankadan kredi çektiğini” ifade eden Koncuk, ankete katılanların yüzde 79.7’sinin banka kredisi borcu olduğunu, yüzde 93’ünün kredi kartı kullanırken, yüzde 79.9’unun kredi kartına borcu bulunduğunu kaydetti. Şans oyunlarının toplumun hemen her kesiminin vazgeçilmezi haline geldiğini dile getiren Koncuk, “Ekonomik sorunlar nedeniyle şans oyunları, umut kapısı olmuştur. Ankete katılan öğretmelere maddi olarak daha iyi koşullara sahip olabilmek için şans oyunları oynayıp oynamadığını sorduk. Buna göre ankete katılanların yüzde 42.1’i şans oyunları oynadığını söyledi” dedi.

Çoğu kirada oturuyor

Öğretmenlerin yüzde 58.9’unun “kirada oturduğunu” kaydeden Koncuk, öğretmenlerin “Maddi olarak hayatınızdaki en büyük lüksünüz nedir?” sorusuna yüzde 39.4’ünün “hiçbir lüksüm yok”, yüzde 21.7’sinin “tatile gitmek”, yüzde 12.9’unun “işe arabayla gitmek”, yüzde 11.7’sinin “dışarıda akşam yemeği yemek”, yüzde 9.9’unun “alışveriş yapmak”, yüzde 1.7’sinin ise “ayda birkaç kez sinemaya gitmek” cevabını verdiğini bildirdi.

Borçlar moralleri bozuyor

Koncuk, öğretmenlerin yüzde 52’sinin borçları, ekonomik sorunları nedeniyle stres ve endişe gibi duygularının arttığını vurgulayarak, “Ekonomik sorunları nedeniyle herhangi bir olumsuzluk yaşamadığını söyleyenlerin oranı ise sadece 13.1’dir. Ankete katılanların yüzde 40.7’si evde sinirli ve gergin davranışlarda bulunduğunu, yüzde 18.7’si ailesiyle yeteri kadar ilgilenemediğini, yüzde 13.7’si eşi ve çocukları arasındaki iletişimin bozulduğunu, kavgaların arttığını, yüzde 2.6’sı eşiyle ayrılma noktasına geldiğini, yüzde 0.8’i eşiyle ayrıldığını ifade etmiştir. Ailesiyle ilişkilerinde olumsuzluk yaşamadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 23.5’tir” diye konuştu.

Sosyal faaliyetler yok denecek kadar az

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 49’unun herhangi bir sosyal faaliyette bulunamadığını kaydeden Koncuk, yüzde 40.6’sının arkadaş grubuyla bir araya geldiğini, yüzde 6.8’inin gezilere çıktığını, yüzde 3.6’sının ise sinema, tiyatro ya da konsere gittiğini söyledi.
Koncuk, öğretmenlerin yüzde 86’sının çocuklarının eğitimi ya da geleceği için birikim yapamadığını belirterek, “Soruları yanıtlayan öğretmenlerin yüzde 97’si özel sağlık sigortasının olmadığını ifade etmiştir. Öğretmenlerimiz 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde ekonomik ve sosyal iyileştirmeler yapılmasını istiyor. Ankete katılanların yüzde 75’i iş güvencelerinin tehlikede olduğunu düşünüyor. Mesleklerinin geleceğini parlak görmüyor” dedi.

Yüzde 50’si pişman

Öğretmenlerin yüzde 49.7’sinin bu mesleği seçtiği için pişman olduğunu dile getiren Koncuk, pişman olanların yüzde 36.8’inin Milli Eğitim Bakanlığı politikalarının motivasyonunu olumsuz yönde etkilediğini, yüzde 30.2’sinin öğretmenlik mesleğinin saygınlığının kalmadığını, yüzde 26.5’inin ise ekonomik olarak tatmin etmediğini, yüzde 6.4’ünün de çalışma koşullarının iyi olmadığını ifade ettiğini söyledi.

Bakan’ı başarısız buluyorlar

Koncuk, ankete katılan öğretmenlerin yüzde 82.6’sının Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’yu başarılı bulmazken, yüzde 15’inin kısmen başarılı bulduğunu bildirdi. Çubukçu’yu başarılı bulanların oranının sadece 2.4 olduğunu kaydeden Koncuk, “Milli Eğitim Bakanı’nın kendi personeli tarafından bu oranda başarısız bulunması mercek altına alınmalıdır. Bu güvensizlikte bilhassa Bakan Çubukçu’nun sözleşmeli öğretmenlere verip halen tutmadığı sözün büyük etkisi var. Bakan, bu sözden dönmek için çeşitli manevralar üretmekte. Türkiye’nin geleceğini yakından ilgilendiren bir kuruma duyulan güvensizlik dikkat çekicidir” diye konuştu.

Öğretmenlere hakkı verilmiyor

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 92.4’ünün MEB’in öğretmenlere hak ettiği değeri verdiğini düşünmediğini belirten Koncuk, anket sonuçlarına ilişkin şunları söyledi: “MEB’nin öğretmenlere hak ettiği değeri verdiğini düşünenlerin oranı sadece yüzde 1.5’tir. Öğretmenlerimiz mesleklerinde kimlerle sorun yaşıyor diye sorduğumuzda yüzde 26.5’i Milli Eğitim Bakanlığıyla, yüzde 22.1’i milli eğitim müdürlükleriyle, yüzde 17.7’si öğrenci velileriyle, yüzde 16.7’si müdür ve müdür yardımcılarıyla, yüzde 12.5’i öğrencilerle, yüzde 4.4’ü de diğer öğretmenlerle sorun yaşadığını söylemiştir. Öğretmenlerimizin yüzde 95.5’i mesleklerinin itibarının azaldığını düşünüyor. Soruları yanıtlayan öğretmenlerin yüzde 61’i emekli olmayı düşünmüyor. Emekli olmayı düşünmeyenlere bunun nedenlerini sorduğumuzda yüzde 58.6’sı ’ekonomik açıdan ihtiyacım var’, yüzde 24.9’u ’emekli maaşlarını yeterli bulmuyorum’, yüzde 10’u ‘emeklilerin yaşam koşulları iyi değil’, yüzde 6.5’i de ’kendimi emekli olmaya hazır hissetmiyorum karşılığını verdi.” Koncuk, anket sonuçlarının bu 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde de değişen bir şey olmadığını ortaya koyduğunu savunarak, “Yanlış eğitim politikalarının tükettiği öğretmenlerimiz, dağ gibi sorunlarıyla baş başa bırakılıyor” dedi.

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10004368&tarih=2010-11-24}



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,859 µs