En Sıcak Konular

CHP'NİN EKSENİ KAYDI

23 Kasım 2010 17:57 tsi
CHP'NİN EKSENİ KAYDI Etnik kökeni öne çıkaran partilere mesafeli duran eski lider Deniz Baykal’ın aksine yeni lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile rotayı Doğu’ya kıran CHP’nin BDP ile yakınlaşması, partide ayrışma başlattı.

FİLMİN TEKRARI!

1991’deki filmin sonunda SHP ölmüştü!
Erdal İnönü liderliğindeki SHP, 1991’de HEP ile ittifak yaparak seçime girmiş, Güneydoğu’da 6 puan yükselen oyu Türkiye genelinde 7 puan düşmüştü.SHP, kısa süre sonra da siyasetten silinmişti.

Başrol değişti ama... 
Etnik kökeni öne çıkaran partilere mesafeli duran eski lider Deniz Baykal’ın aksine yeni lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile rotayı Doğu’ya kıran CHP’nin BDP ile yakınlaşması, partide ayrışma başlattı.

BDP dünden razı!
Alevlenen ittifak tartışmalarına BDP’nin bakışını Genel Başkan Selahattin Demirtaş açıkladı: Güçlü bir bloğa ihtiyaç var. CHP’ye kapıları kapatmadık. Seçim ittifakı da bunun bir parçası olabilir.

Baykal’ı saf dışı edip Kılıçdaroğlu’nu vitrine çıkaran operasyonun ardından CHP’de rota Doğu’ya, hesaplar Alevi Kürt oylarına döndü.

Biz bu filmi görmüştük!
Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığa gelmesinin ardından partide değişim rüzgarları esiyor. CHP’nin PKK’nın siyasal kanadı olarak nitelendirilen BDP ile ittifaka girmesi halinde SHP’nin durumuna düşeceği belirtiliyor

Deniz Baykal’ın kendisine ait olduğu iddia edilen bir kasedin internette yayınlanmasının ardından CHP’de başlayan değişim rüzgarı değişik boyut kazandı. “Benim istifa kararım, hem Türkiye siyasetini hem CHP’yi yeniden tanzim etmek isteyenlere bir imkan tanıyacak hem de CHP’ye bu komplo ile hesaplaşma fırsatı verecektir” sözleriyle Baykal’ın CHP Genel Başkanlığı’ndan ayrılmasıyla birlikte genel başkanlığa seçilen Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğindeki parti, Batı’dan Doğu’ya doğru değişim gösteren bir politika izlemeye başladı. Bu dönemde Kılıçdaroğlu’nun ’genel af’çıkışıyla parti politikaları yeni boyut kazandı. Kılıçdaroğlu’nun genel af sözleri parti içinde de büyük tepkilere neden oldu. Ancak, bir takım basın yayın organları Kılıçdaroğlu’na destek vererek, iktidara giden yolun Kürtlerden alınacak oylarla mümkün olduğu yönünde haberler yayınlanmaya başladı. CHP MYK içinden de bazı üyeler ’eksen kayması’ olarak da nitelendiren bu duruma tam destek verdi. Bunların arasında da ön plana CHP Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer çıktı.

‘İktidara getirir’ iddiası
Geçtiğimiz günlerde “Güneydoğu Anadolu, CHP’nin BDP ile ittifak yapmasına sıcak bakıyor” diyen Mesut Değer, Kemal Kılıçdaroğlu ile hafta sonu Diyarbakır ve Şanlıurfa’ya yaptıkları gezinin ardından yaptığı açıklamada da, “2011 seçiminde BDP ile yapılacak bir ittifakın iktidar getireceğini” savundu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde bu çıkışa tepki gösterenlerin başında da CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce geliyor. İnce’nin “Eğer BDP ile ititfak olursa ben yokum” şeklinde yeni gelişmelere tepki gösterdiği belirtiliyor. CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da bir süre önce Kılıçdaroğlu’nun ’genel af’la ilgili sözlerine tepki göstermişti. Arıtman, “Af konusunda toplumsal mutabakat yok. Dolaştığım yerlerde vatandaşlar genel affı istemiyor ve tepki gösteriyor” demişti.

Sandığa gömülebilir
Arıtman, Kılıçdaroğlu’na, “Orta Anadolu ve Batı’da da halka toplumsal mutabakat olup olmadığını sorun” diye çağrıda bulunmuştu.  İsim vermeyen bazı CHP’li milletvekilleri de “Doğu’ya açılırken, Batı’daki oylarımızı kaybetmeyelim” diyerek bu konuda uyarılarda bulundu. CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen de bir süre önce yaptığı açıklamada, CHP’nin temel çizgisinden “sapıcı’bazı tavır değişikliklerinin tabanda destek bulmadığını belirterek, ”Eğer ilkeleriniz yoksa siyaset yapmayacaksınız “ demişti. Siyaset uzmanları da CHP’de yaşanan bu değişim rüzgarını partinin SHP’lileşmesi olarak nitelendiriyor. Uzmanlar, CHP’nin Kürt partisiyle birleşerek seçime gitmesi durumunda SHP gibi halk tarafından cezalandırılarak sandığa gömülebiliceği uyarısında bulundu.

Seçmen, SHP’ye ders vermişti
Sosyal Demokrat Halkçı Parti, (SHP) Halkçı Parti ve Sosyal Demokrasi Partisi’nin 3 Kasım 1985 tarihinde birleşmesiyle kurulmuştu. Partinin genel başkanlığını ise Erdal İnönü yürütmüştü. 1991’de SHP, Kürt partisi HEP ile ittifak yaparak seçime girmişti. Bu ittifak sayesinde SHP’nin oyları Güneydoğu’da yüzde 34’e yükseldi, ama Türkiye genelinde oy yüzdesi 20.75’de kaldı. Yerel seçimlerde SHP’ye yüzde 28.8 oy veren seçmen, bu ittifak nedeniyle bu partiyi cezalandırmıştı. SHP’den milletvekili olan Leyla Zana’nın Kürtçe yemin girişimi, bazı SHP’lilerin Paris’teki Kürt konferansına katılmaları gibi görüntüler SHP’ye büyük zarar vermişti. SHP-HEP ittifakı, kısa sürede büyük tartışmalar doğurmuş, HEP’liler seçimlerden sadece 5 ay sonra partiden istifa edip yeni parti DEP’i kurmuştu. Sosyal Demokrat Halkçı Parti 18 Şubat 1995’te CHP ile birleşmiş böylece hukuki varlığı sona ermişti.

Baykal mesafeli durdu
Yıllardır bu görüntüleri unutturmaya çalışan SHP’nin halefi CHP, HEP’in devamı olan partilere mesafeli durdu. Öyle ki CHP, DTP ve BDP’yi bayramlaşma programlarına almadı. CHP’nin eski genel başkanı Deniz Baykal, bu partilerin liderleriyle bir araya gelmedi. Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin başına geçmesi, partinin ’Kürt partilerine bakış’ politikalarını da değiştirdi. CHP’nin yıllar sonra ilk kez BDP’yi bayramlaşma programına alması, iki parti arasındaki ilişkileri daha da yumuşattı.

Türkiye Taş Kömürü İşletmesi’nin Zonguldak Karadon’daki maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitirenlerle, göçük altından çıkarılamayan 2 madencinin aileleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti.
 
BDP ile ittifak yanlış olur
CHP’nin eski ilçe başkanlarından Muammer Şahin’in oğlunun düğünü için hafta sonu Trabzon’a giden Baykal, Karadeniz turuna Giresun, Ordu ve Samsun’u da ekledi. İki günde 4 ili ziyaret eden Deniz Baykal, Ankara’ya önceki gece döndü. Baykal’a iki günlük Karadeniz turunda vatandaşlar tarafından en çok BDP ile ittifak olup olmayacağı soruldu. Vatandaşlar, “Ne oluyor partide. Her kafadan bir ses çıkıyor. İttifak mı yapacağız” diyerek Baykal’ı soru yağmuruna tuttu.  İttifakın yanlış olacağını belirten Baykal, uyarılarını yaparak, “İktidar olmak için kestirme yollar aramaya kalkarsan, iktidar olmanın kestirme yolları, sihirli değnek dokunuşuyla birden bire iktidara gelme hevesleri, hesapları, sizi çok ciddi yanlışlıklara sürükleyebilir” dedi.
 
Kılıçdaroğlu’na sert tepki
Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Köse, Kılıçdaroğlu’nun Fransa’daki mezar ziyaretini sert sözlerle eleştirdi.
Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Hamit Köse, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya’nın mezarlarını ziyaret etmesini eleştirerek, “Bu vatan ve altı ok uğruna can veren, kan veren, uzuv veren şehitlerin mezarlarını ve şehitliği ziyaret etmeniz gerekirken, Fransa’da eli kanlı katilin ve bölücülerin mezarlarını ziyaret etmeniz kimlerin safında yer aldığınızı ortaya koymaktadır” dedi. Köse, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: “Bu vatan ve altı ok uğruna can veren, kan veren, uzuv veren şehitlerin ezarlarını ve şehitliği ziyaret etmeniz gerekirken, Fransa’da eli kanlı katilin ve bölücülerin mezarlarını ziyaret etmeniz kimlerin safında yer aldığınızı ortaya koymaktadır. Biz şehit aileleri ve sağduyulu vatandaşlar olarak, sizleri hiçbir zaman Cebeci Askeri Şehitliği’nde görmedik. Oralarda görmek isterdik. Ülkenin yönetimine talip olanlar, eli kanlı katilin ve bölücülerin mezarlarını ziyaret edip onlardan medet umar duruma geldiler. Yazık oluyor bu Türkiye’ye, yazık oluyor biz şehit aileleri ve gazilere. Şehitlerin ve gazilerin bedduaları sizleri kanlarında boğacaktır. ‘Hakkımız sizlere haram olsun’ diyoruz.”

Demirtaş: İttifak kapısını kapatmadık
BDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, ittifak konusunda CHP’ye kapıları tamamen kapatmadıklarını söyledi. NTV’ye konuşan Demirtaş, “Güçlü bir demokratik cepheye, bloka ihtiyaç var” dedi. Demirtaş  şunları söyledi: “BDP ittifak konusunda kapıları kapatmadı, kapatmaz da. BDP, ilkesiz bir seçim ittifakı içinde olmaz. Ana muhalefet partisi sosyal demokrat kimliğe bürünebilir; Kürt sorunu, inanç sorunu, ifade özgürlüğü sorunu, Alevilerin sorunları, emekçilerin sorunlarıyla ilgili demokratik bir bakış açısına kavuşursa bu demokratik bir bloku da getirebilir. Seçim ittifakı da bunun bir parçası olabilir.”

Gündemde jet kurultay var
Baykal’ın ardından Genel Başkanlığa Kılıçdaroğlu’nun seçildiği CHP’de yeniden kurultay isteniyor.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayla ilgili olarak il başkanlarının ardından milletvekillerinin de görüşlerini aldıktan sonra kararını vereceğini açıkladı. Cumhuriyet’in haberine göre, olağanüstü kurultay yapıp yapmama konusunda “henüz kararını vermediğini” belirten CHP lideri, grup toplantısında CHP milletvekillerinin görüşünü aldıktan sonra kararını açıklayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, “Daha önce il başkanlarımızın görüşünü sormuştum. Şimdi de Meclis grubumuzun nabzını tutacağım. Bu haftaki ya da gelecek haftaki grup toplantısında bunu yaptıktan sonra bir fikir sahibi olacağımı tahmin ediyorum” dedi. Kılıçdaroğlu, “Örgütler ve grup istiyorsa yapacağız” dedi. Gazetecilerin “Örgütlere yaptığınız anket sonucunda kurultay isteği var mı” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Evet var. Şimdi bir de grubu dinleyeceğim” yanıtını verdi. Kurultayla ilgili hem örgütlerin hem de grubun görüşlerinin alınması uygulamasının bir ilk olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Teşkilatın isimlerini yazmaksızın özgür iradelerini beyan ettikleri böyle bir uygulama partimizde daha önce hiç yapılmadı. Daha önce örgüte sorulmazdı ki...” dedi.
Baykal’a yanıt
CHP’nin eski genel başkanı Deniz Baykal’ın, partinin yeni söylemleri konusunda Trabzon’da dile getirdiği eleştiriler için Kılıçdaroğlu, “Zaten biz de kendisinden farklı söylemiyoruz. Etnik kimlik üzerinden siyaset yapılması fikrine karşıyız” dedi. Baykal’ın eleştirilerinin ’Yeni CHP’ye yönelik olduğunun anımsatılması üzerine ise Kılıçdaroğlu, “Biz yenilenme ile, eskiyi reddetmeyi değil, onu geliştirmeyi kastediyoruz” karşılığını verdi. CHP liderinin kasım ayı sona ermeden CHP’nin Meclis grubunun görüşünü de aldıktan sonra 3 Aralık’ta yapılacak PM toplantısından önce “jet kurultay” kararı alması bekleniyor. Kıılçdaroğlu’nun karar vermesi durumunda 20 gün içinde kurultaya gidilmesi hedefleniyor. Bu durumda parti tüzüğünün yanı sıra parti meclisinin de yenileneceği olağanüstü kurultayın aralık ayının ikinci ya da üçüncü hafta sonu gerçekleşebileceği kulislerde dile getiriliyor.(Haber: Macit SOYDAN-Yeniçağ)

Kaynak:



Bu haber 825 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,848 µs