En Sıcak Konular

EGE YUNAN GÖLÜ MÜ OLUYOR?

22 Kasım 2010 20:49 tsi
EGE YUNAN GÖLÜ MÜ OLUYOR? AKP hükümetinin Ege’de büyük tavizler vererek, Yunan karasularının bazı bölgelerde 12 mile çıkarılmasını kabul ettiği öne sürüldü.

EGE YUNAN GÖLÜ!

Yunan basını duyurdu
DIŞ politikada tavize dayalı ’sıfır sorun’ politikasını sürdüren AKP, Yunanistan’ın tezine de boyun eğdi ve Ege’de Yunan karasularının 12 mile çıkarılmasını kabul etti. To Vima’nın duyurduğu ’genişliği değişken’ senaryoya göre, sadece Trakya ve Ege’nin bir bölümü 12 milin dışında kalacak.

“İnanmak istemiyorum”
Gelişmelerİ değerlendiren eski Dışişleri bakanlarından Prof. Mümtaz Soysal, “Yunanistan’ın kendi karasularını 12 mile çıkarması Ege’yi küçültür. Bunun kıta sahanlığı bakımından da sonuçları var. Doğruysa Türkiye için savaş sebebidir. Bunun doğru olduğuna inanmak istemiyorum” diye konuştu. 

AKP ateşle oynuyor
Yunanistan’ın Ege’deki karasularını 12 mile çıkarma rüyasına geçit veren AKP, Türkiye’yi büyük riske sokuyor.
Yunan gazetesi To Vima: Türkiye, 12 mili kabul etti

Ege Yunan gölü olacak
AKP hükümetinin Ege’de büyük tavizler vererek, Yunan karasularının bazı bölgelerde 12 mile çıkarılmasını kabul ettiği öne sürüldü. To Vima, sadece Trakya ve Ege’nin bir bölümünün bunun dışında kalacağını yazdı
To Vima Gazetesi, Türkiye, Trakya (Çanakkale Boğazı çevresi) ve Ege’nin çok büyük bir bölümü hariç, kıtasal (kara parçası) Yunanistan’ın karasularını 6 milden 12 mile çıkarmasını kabul ettiğini öne sürdü. Böylece AKP iktidarı, “Ermenistan” ve PKK açılımı ile “füze kalkanı projesi”nin yanında 40 yıldır devam eden “Ege sorunu”nda da geri adım atmış oldu. Yunan gazetesi To Vima’nın duyurduğu, “senaryo” netleşmeye başladı. İki ülke Dışişleri heyetleri arasında sürdürülen istikşafi görüşmelerde kıta sahanlığı konusunda sadece birkaç konuda pürüz çıktığı ifade edildi.

Anlaşmazlık konuları
Görüşmelerde tarafların anlaşmazlık noktalarını ortadan kaldıracak “sihirli formülü’ aradıklarını yazan To Vima, tartışılan konuları şöyle sıraladı: 1- Türkiye, Meis adasını Ege’de değil, Doğu Akdeniz’de sayıyor. 2- Türkiye, Yunanistan’ın Münhasır Ekonomi Bölge ilan etmesinden korkuyor. Bu konu ”alerji“ yaratıyor. 3- Türkiye, Ege’de aidiyeti ihtilaflı bölgeler ve Doğu Ege adalarının silahsızlandırılması konularında da çekimser.”

Sayfayı Erdoğan açmıştı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son Atina ziyaretinde görüştüğü Yunan yetkililere, “Savunma sanayiine yapılan yatırımları eğitime, sağlığa yapalım” mesajını vermişti. Başbakan Yorgo Papandreu ile görüşen Erdoğan şu mesajları vermişti: “Kıyıdan bağırsanız Yunan adalarından duyulur. Geçmişte bazı sıkıntılar yaşadık, ama yeni bir sayfa açıyoruz. Ege’de uçakların adeta bir bombardıman uçağı olarak bombaları muhafaza şeklinde uçmasını biz artık istemiyoruz. Türk uçakları bomba bağlayarak uçmuyor. Ama Yunan uçakları bomba bağlayarak uçuyor. Zaman zaman karşılıklı hava ihlalleri ne yazık ki yapılıyor. Biz bunları tasvip etmiyoruz. Savunma sanayii harcamaları bizi farklı alanlarda yapacağımız yatırımlardan alıkoyuyor. Bu yatırımlar eğitime, sağlığa yapılabilir, yoksul insanlara aktarılabilir.”

İlk adım Atina’da atılmıştı
Son 6 ay içinde iki kez Atina’ya giden Başbakan Erdoğan, 22 Ekim’de Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada gelinen noktanın işaretlerini vermişti. Erdoğan, Ege sorunu, kıta sahanlığı, silahsızlanma gibi sorunlarda son dönemde önemli adımlar atıldığını belirtmiş, “İstikşafi görüşmeler arkadaşlarımız tarafından verimli bir şekilde yürütülüyor” demişti. Papandreu da “Aramızdaki işbirliği son derece olumlu” şeklinde konuşmuştu.

Ege’de gelinen nokta
To Vima’ya göre, iki ülke Dışişleri arasında yürütülen müzakerelerde anlaşmaya varılan maddeler: 1- Türkiye’nin, Trakya ve Ege’nin çok büyük bir bölümü hariç Yunanistan’ın karasularını 6 milden 12 mile çıkarmasını kabul ettiği görülüyor. 2- Doğu Ege’de Yunan karasuları 12 milden az olmak kaydıyla (örneğin 8-9 mil) genişletilecek. 3- Onikiadalar bölgesinde Yunan karasuları 6 mil kalacak. 4- Yunanistan, hava sahasını, yeni karasuları sınırlarına göre düzenleyecek. 5- Taraflar bir ‘Siyasi İlke Belgesi’ imzalayacak. Bu belgede Türkiye ‘Ege’deki hayati çıkarlarını, ‘Yunanistan da ‘Karasularını genişletme hakkını’ gelecekte bir daha gündeme getirmeme yükümlülüğü altına girecekler.

‘Sıfır’ sorun ‘taviz’e endeksli
Stratejist Ali Külebi Türk dışişleri politikasında izlenen sıfır sorun ilkesinin “vermek” üzerine endeksli olmaması gerektiğini belirtti. Yunanistan’a kıta sahanlığı ve buna paralel olarak hava sahası konusunda bir şeyler verilmesinin bir nedeni olması gerektiğini dile getiren Külebi, “Uluslararası ilişkilerden kaynaklanan bir durum mu var? İkili ilişkilerde bir şey veriyorsanız, bunun bir nedeni olmalı. Neden veriyoruz? Geçtiğimiz günlerde yetkililer, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nden Casus Belli’nin çıkarılması gerektiği yönünde beyanat verdiler. Bu zaten böyle bir adımın gelebileceğinin habercisiydi” şeklinde konuştu.

Doğal gaz yatakları
Meis adasıyla Kıbrıs arasındaki bölgede bulunan doğal gaz yatakları konusuna da değinen Külebi, “Buradaki doğal gazın bütün Avrupa’nın ihtiyacına hitap edecek bir potansiyele sahip olduğu iddia ediliyor. Bunlara ilişkin olarak bir açıklama var mı? Neden 12 mil konusunda, hava sahası konusunda taviz veriliyor” dedi.

4 denizaltı aldılar
Yunanistan’da çocukları “Türkleri öldür” diye yetiştiren bir millet olduğunu sözlerine ekleyen Külebi şunları kaydetti: “Yunan Ordusu’nun bayramlarda söylediği marşlar ortada. Bize karşı duyguları ortada. Kriz içerisindeyiz diyorlar, 4 tane denizaltı siparişi verdiler. Neden diye sorduk mu? Bunları Arnavutluk’a karşı mı kullanacaklar? Bize karşı silahlanıyorlar. Krize rağmen silahlanıyorlar. Açıkçası Yunanistan’a rasgele veriyoruz, sorun çözdük sanıyoruz. Adalardaki silahsızlanma meselesine gelince. Zaten her adada tugay, tümen düzeyinde askeri
 birlikler var. Diğer boyutları burada saymıyorum. Rodos’ta sadece iki tümen asker var. Tüm bunlar ortadayken neden veriyoruz anlaşılır değil.”

Stratejist Ali Külebi, AKP iktidarının yaşadığı ekonomik krize rağmen silahlanmaya devam eden Atina’ya taviz üstüne taviz verdiğini söyledi.

Soysal: Savaş sebebidir
Dışişleri eski Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal, Yunan karasularının 12 mile çıkarılmasının kabul edilemez olduğunu ve 12 mil kararının tüm Egeyi kapsadığını hatırlatarak, “Bizim kararımız bütün ege için geçerli yani sadece adalar için değil. Karşı sahilin de 12 mile çıkarılması bizim için savaş sebebidir” dedi.

İnanmak istemiyorum
Kara sahasının 12 mile çıkarılmasıyla Ege Denizi’nin küçüleceğini kaydeden Soysal, “Diyelim ki Yunanistan kendi karasularını Atina, ya da Selanik civarında 12 mile çıkardığı zaman Ege’yi küçültmüş oluyor. Bunun da kıta sahanlığı bakımından sonuçları var. Türkiye’nin 12 mile çıkarılmasına ’savaş nedenidir’diye itiraz etmesi gerekiyor. Bizim politikamız ’Ege’nin her yanında karasularının 12 mile çıkarılmamasıdır’. Çıkardığınız zaman Ege’nin büyük bölümünü kendi suyunuz yapıyorsunuz” diye konuştu. Türkiye’nin böyle bir şeyi kabul etmemesi gerektiğinin altını çizen Soysal, “Eğer Türkiye böyle bir şeyi kabul etti ise bir kırmızı çizgimiz daha gitti demektir. Ben de bir gazete haberi olarak okudum, ama inanmak istemedim böyle bir şeye” dedi.(Haber: Salim YAVAŞOĞLU

 

Kaynak:


 



Bu haber 1,118 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,123 µs