En Sıcak Konular

NATO BUTONA BÖYLE BASIYOR

21 Kasım 2010 11:07 tsi
NATO BUTONA BÖYLE BASIYOR AKP iktidarı, Akdeniz’deki tatbikatta Türk savaş gemisinin çift butona rağmen vurulmasından ders almadı. Füze kalkanında inisiyatifi yine NATO’ya teslim etti .

NATO BUTONA BÖYLE BASIYOR

AKP iktidarı, Akdeniz’deki tatbikatta Türk savaş gemisinin çift butona rağmen vurulmasından ders almadı. Füze kalkanında inisiyatifi yine NATO’ya teslim etti .

Muavenet’i unuttular!
TOPRAKLARINA füze kalkanı kurulması ve butona basma yetkisini NATO’ya bırakan AKP, Türkiye’yi  riske soktu. AKP, böylece NATO tatbikatında vurulan Muavenet muhribini ve şehitlerimizi de hiçe saymış oldu.
 
Ya ‘kaza’ olursa...
Kararlılık Gösterisi-92 adlı tatbikatta ABD uçak gemisi Saratoga, çift butonlu sisteme rağmen Muavenet’i peş peşe 2 kez ’kazayla’ vurmuştu. Lizbon’da atılan imza sonrası Türkiye artık NATO’nun insafına kaldı!

12’den vuran hata!
Ekİm 1992’deki NATO tatbikatı sırasında ABD uçak gemisi Saratoga, yanlışlıkla (!) Muavenet’in kaptan köşkünü vurup 5 askerimizi şehit etmişti.

İşte NATO’nun dostluğu
Türkiye’ye füze kalkanı kurulmasında inisiyatifi tamamen NATO’ya teslim eden AKP, 1992’de Akdeniz’de gerçekleştirilen tatbikatta, çift butonlu sisteme rağmen Muavenet fırkateyninin vurulmasından ders almadı.
 
Türk topraklarına füze kalkanı kurulmasında karar verme yetkisini NATO’ya AKP’nin bir tatbikatta çift butonlu sisteme rağmen Türk savaş gemisininin vurulmasından ders almadığını gözler önüne serdi. Portekiz’in başkenti Lizbon’daki NATO devlet ve hükümet başkanları, İttifak’ın gelecek 10-15 yılını şekillendirecek yeni stratejik konsepti onaylarken, Türkiye’ye füze kalkanı kurulması konusunda da anlaşmaya varıldı. Türkiye’nin taleplerinin karşılanması üzerine AKP iktidarı, füze kalkanında inisiyatifi tamamen NATO’ya teslim etti. Bu durum, yıllar önce bir tatbikat sırasında vurulan Muavenet fırkateynini akıllara getirdi.

Muavenet’in acısı içimizde
Hatırlanacağı gibi, Ege Denizi’nde gerçekleştirilen “Kararlılık Gösterisi-92” adlı NATO tatbikatın acı bir olaya sahne olmuştu. Gerçek atışın bulunmadığı tatbikatta, Uçak gemisi Saratoga’dan ateşlenen 2 füze Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait “TCG Muavenet Muhribi” ni enkaza çevirmişti. 2 Ekim 1992 tarihinde Amerikan uçak gemisi Saratoga’da geceyarısı hareketlilik yaşanmıştı. Saratoga personeli, Muavenet’in de aralarında bulunduğu “Yeşil Grup” a karşı en üst düzeyde alarma geçmişti. Çok geçmeden Saratoga’dan ateşlenen “Sea Sparrow” füzesi, gemimizin kaptan köşküne isabet etmiş, iki saniye sonra ikinci füze gelmişti. Peşpeşe atılan füzeler, Muavenet’in köprü üstü ve savaş harekat merkezi ile telsiz kamaralarını paramparça etmişti.

5 askerimiz şehit olmuştu
Olayda, Muavenet Fırkateyni’nin Komutanı Kurmay Yarbay Levent Kudret Güngör, Uçaksavar Yardımcı Subayı Teğmen Alper Tunga Akan, Tesis Astsubayı Serkan Haktepe, İkmal Çavuşu Mustafa Kılıç ve Er Recep Atak şehit olurken, 22 askerimiz de yaralanmıştı. ABD, çift butonlu sisteme rağmen, Türkiye’yi derinden yaralayan bu olayın kaza olduğunu açıklamıştı. Ancak, kaza olması imkansızdı. Çünkü, Saratoga mürettebatının iki atışı da tam isabet kaydetmişti. Ayrıca, “Sea Sparrow” füzelerinin ateşlenebilmesi için 6 ayrı karara ihtiyaç vardı. Ayrıca bu işlemler, ayrı ayrı odalarda bulunan personel tarafından yapılmaktaydı. Dolayısıyla füzelerin peşpeşe kazayla ateşlenmesi inandırıcı bulunmadı. Saratoga’nın Komutanı Albay James M. Drager ile saldırıdan sorumlu 7  subay sadece “disiplin cezası” aldı.
 
Füzeler kastenateşlendi
Saldırıda bir kolunu ve bir bacağını yitiren Üsteğmen İlter Özdil,  olayın asla “kaza olmadığını” söylemişti. Sea Sparrow füzelerinin başlı başına bir sistem olduğunu belirten Özdil, şunları söylemişti: “Bir kaç personelin, geminin radar ve bilgisayar sistemlerinin kombine olarak atışa karar vereceği bir silah sistemi. O sırada gemiler dost sularda, ortada tehdit yok. Şüpheli bir gemi yaklaşsa dost-düşman tanıma araçları (IFF) var. Dahası çağrı yapar kimlik sorarsın. Bunların hiç biri yapılmıyor. Gemimiz ’düşman’olarak seçiliyor ve doğrudan ateş ediliyor.” Bu arada, Amerikan uçak gemisi Saratoga tarafından vurulan Muavenet Muhribi’yle ilgili görüntüler, olaydan tam 11 yıl sonra ortaya çıktı. Saratoga uçak gemisinden yapılan çekimler, İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından ele geçirildi, aynı gün tüm ulusal kanallarda birinci haber olarak yayınlandı.
 
Bizden habersiz kullanım olmaz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’den habersiz füze butonuna basamayacaklarını söyledi. Milliyet gazetesinden Fikret Bila’ya anlaşmaya varılan füze kalkanıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gül, Türkiye’nin isteklerinin kabul gördüğünü kaydetti. Gül, şunları söyledi: “Bu konuda ön çalışmalar daha önce yapıldı. Başbakanımızın ’komuta kimde olacak, butona biz basarız’ sözleri NATO içinde Türkiye’nin de bu konuda söz sahibi olmasını ifade ediyor. Bir başka deyişle bizden habersiz kullanım olmayacak. Önemli karar alınması gereken konularda Türkiye evet demedikçe karar oluşmaz. Eğer bu savunma sistemi uygulamaya konulacaksa komutanın içinde biz de olacağız. Bu sistemle bütün NATO üyesi ülkelerin toprakları, halkları ve tabii ki askeri tesisleri füze saldırılarına karşı korunacak.”

Obama ile görüştü
Bu arada,  zirve kapsamında “Afganistan” konulu toplantıya katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Barack Obama yaklaşık 10 dakika görüştü.(Haber: Macit SOYDAN-Yeniçağ)

 

Kaynak:

 



Bu haber 1,001 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,386 µs