En Sıcak Konular

EKONOMİK BAĞIMSIZLIK SAVAŞI ŞART

20 Kasım 2010 18:36 tsi
EKONOMİK BAĞIMSIZLIK SAVAŞI ŞART ATO Başkanı Sinan Aygün, tüketim malları ithalatına her yıl daha kabarık bir fatura ödediğini vurgulayarak, “Halkın refahını artırmak istiyorsak ekonomik bağımsızlık savaşı başlatmamız lazım” dedi.

Ekonomik bağımsızlık savaşı şart

Aygün: Sanayi üretimindeki bağımlılığın faturası millete

Milli gelirimizi artırmak için ithalat yerine üretime yönelelim

ANKARA Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, tüketim malları ithalatına her yıl daha kabarık bir fatura ödediğini vurgulayarak, “Halkın refahını artırmak istiyorsak ekonomik bağımsızlık savaşı başlatmamız lazım” dedi.
1999’da 40.7 milyar dolar olan ithalatın eylül itibariyle 130.5 milyar dolara ulaştığını belirten Aygün şöyle dedi: İthalatın çoğunluğu tüketim mallarında. Büyümek istiyorsak yatırıma yönelmemiz şart.
10 ülkenin açık pazarıyız
Türkiye, Rusya, Çin, Almanya, ABD, İtalya, Fransa, İran, İspanya, İngiltere ve Güney Kore’nin açık pazarı haline geldi. 2010’un dokuz ayında ithalatın yüzde 60’a yakını 10 ülkeden yapıldı
Ankara Ticaret Odası (ATO) ortak pazara giremeyen Türkiye’nin, Rusya, Çin, Almanya, ABD, İtalya, Fransa, İran, İspanya, İngiltere ve Güney Kore’nin açık pazarı haline geldiğini belirterek, Türkiye, ithalatının yarıdan fazlasını bu 10 ülkeden gerçekleştirdiğine dikkat çekti. ATO’nun hazırladığı “Açık Pazar Türkiye” raporuna göre, Türkiye 2010 yılının ilk dokuz ayında toplam 130.5 milyar dolarlık ithalat yaptı, bunun 94.1 milyar dolarını hammadde
ithalatı oluşturdu. Ankara Ticaret Odası’nın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Dış Ticaret İstatistikleri verilerinden yararlanarak hazırladığı “Açık Pazar Türkiye” raporunu açıkladı. Raporda, hammadde de Rusya’nın, yatırım ve tüketim mallarında ise Çin’in lider olduğunu ortaya koyuldu. 

Yüzde 72’si hammaddeye gitti
“Bir başka deyişle Türkiye’nin ithalata harcadığı paranın yüzde 72’si hammaddeye gitti” denilen Raporda, ithalatın 18.9 milyar dolarını yatırım malları, 17.1 milyar dolarını tüketim malları, 386 milyon dolarını da diğer malların oluşturduğu ifade edildi. Raporda, “Bir başka deyişle Türkiye’nin ithalata harcadığı paranın yüzde 13.1’i tüketim, yüzde 14.5’i yatırım, binde 3’ü de başka yerde belirtilmeyen diğer mallara gitti” denildi.

Türkiye Çin’in kıskacında
Son 10 yılda Türkiye’nin hammadde ithalatında özellikle Çin, İran ve Rusya’nın payının belirgin bir biçimde arttığına dikkat çekilen Raporda, ancak, bu 3 ülke arasında en hızlısının Çin olduğu vurgulandı. Türkiye’nin hammadde olarak en fazla sanayi için işlenmiş hammadde ile işlenmemiş yakıt ve yağ satın aldığı kaydedilen Raporda, işlenmiş hammadde pazarının Almanya’nın, yakıt ve yağ pazarının ise Rusya’nın elinde olduğu ifade edildi. Raporda işlenmiş hammadde pazarında 1’inciliği yıllardan beri hiç kimseye kaptırmayan Almanya’nın, yüzde 10 pay ile liderliğini koruduğu belirtildi.
Ekonomik bağımsızlık savaşı başlatılmalı
ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’nin sanayi üretiminde dışa bağımlılık nedeniyle her yıl daha kabarık bir fatura ödediğini vurgulayarak, “Büyümek, milli gelirimizi ve halkımızın refah seviyesini artırmak istiyorsak ekonomik bağımsızlık savaşı başlatmamız lazım” dedi. 1999 yılında 40.7 milyar dolar olan ithalatın 2009 yılında 141 milyar dolara çıktığını, 2010 Eylül ayı itibariyle de 130.5 milyar dolara ulaştığını belirten Aygün, geçen 10 yılda
Türkiye’nin ithalata kaynak aktarımının yüzde 247 arttığına dikkati çekti. En yüksek artışın yüzde 300 ile tüketim malları ithalatında yaşandığını, buna karşılık yatırım malları ithalatındaki artışın yüzde 146’da kaldığını vurgulayan Aygün, “Ekonomik büyüme için gerekli olan yatırım malları yerine tüketim mallarına kaynak aktarıyoruz” dedi.

Doğal gaz ve petrolde İran ve Rusya
Türkiye’nin hammadde ithalatında son 10 yılda yüzde 270’in üzerinde artış gerçekleştiğine dikkat çekilen Raporda, ithalatı en fazla artan hammaddenin ise yüzde 479 ile ham petrol, doğal gaz ve taşkömürü gibi hammaddelerden oluşan işlem görmemiş yakıt ve yağlar olduğu belirtildi. Türkiye’nin doğal gaz ve petrol pazarının İran ve Rusya arasında büyük bir kapışmaya sahne olduğu kaydedilen Raporda, “1999 yılında işlem görmemiş yakıt ve yağlar pazarının yüzde 18’i İran’ın elinde iken, 2009 yılına gelindiğinde Rusya hakimiyeti ele geçirdi.”

Kaynak:

 

 



Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,734 µs