En Sıcak Konular

CHP'DE BDP ÇATLAĞI

18 Kasım 2010 20:57 tsi
CHP'DE BDP ÇATLAĞI CHP'nin yeni Genel sekreteri Süheyl Batum, "BDP'yle işbirliğine varız" derken, Grup Başkanvekili Muharrem İnce. "BDP ile işbirliği varsa ben yokum" diyerek sert tavır koydu.

CHP'de BDP çatlağı

Süheyl Batum'un ''işbirliğine varız'' çıkışına itiraz geldi

CHP'nin yeni Genel sekreteri Süheyl Batum, "BDP'yle işbirliğine varız" derken, Grup Başkanvekili Muharrem İnce. "BDP ile işbirliği varsa ben yokum" diyerek sert tavır koydu.

Süheyl Batum, BDP’lileri işaret ederek, bölgeden gelen insanların kadın-erkek ve zengin-yoksul eşitsizliğini yaşadığını ifade eden Batum, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin sosyal paylaşım sitesi twitter’da “BDP önce solcu olsun, sonra konuşalım” sözlerinin anımsatılması üzerine ise şunları söyledi: “İnce, grup başkanvekillerimizdendir. Twitter’da bizim söylediğimiz ilkelerin dışında bir şeyler dediğini düşünmüyorum. İnce, BDP’nin bu ilkeleri savunduğu konusunda benim kafam net değil ifadelerini kullanmıştır. O da en kısa zamanda onlarla görüşür. Çünkü hepimizin amacı aynı: Çocuklara, gençlere daha iyi bir Türkiye bırakmak. Herkes elini taşın altında koyup, biz yaptık olmalı.”

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik de basın mensuplarının soruları üzerine, partilerinin kuruluşundan beri Türkiye’deki demokrasi güçlerinin bir arada olmasını arzu ettiğini söyledi. Özçelik, şöyle konuştu: “Bu genel politikamızın bir yaklaşımıdır. Biz zaten birçok partiyle görüşüyoruz. Yani demokratik işbirliklerini geliştirmek üzere seçimlerde güç birliği yapmak, yaşamın her alanında demokrasiyi savunmak, eşitliği, özgürlüğü birlikte savunmak üzere çeşitli temaslarımız her zaman var. Bağlarımızı koparmadık. Bugüne kadar CHP ile olmamıştı malum yaklaşımlarından dolayı. CHP’deki bu değişim dönüşümün, CHP’yi gerçek evrensel sosyal demokrat parti çizgisine getireceği umudunu taşıyoruz.”

Sakık: "İktidar olunur"

Parlamentoya SHP milletvekili olarak giren ve daha sonra DEP’in kurucularından olan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, 1991’deki SHP-HEP ittifakına dikkat çekerek niyetlerini o zamandan beri ortaya koyduklarını söyledi. 1995’ten 2007’ye kadar BDP geleneğindeki partilerin demokrasi güçleri ile “emek özgürlük cephesi” içinde işbirliği yaptığına işaret eden Sakık, Demirtaş’ın önerisinin de bu kapsamda olduğunu söyledi.

“Bu projeyi hayata geçiren parti iktidar olur” diyen Sakık, şu görüşleri dile getirdi: “Emek-özgürlük cephesinin bir araya geldiği birlik oluşursa, temel sorunlar çözülür, birlik oluşturamadığımız için sağ iktidarlar, sürekli Türkiye’yi yönetiyor. Tabii ki sadece iyi niyet söylemleriyle değil, bir plan proje çerçevesinde, ülkenin temel sorunlarını hedef alan, özgürlükler, Kürt sorunu, inanç, türban sorunu gibi temel meseleleri masaya yatırıp, bu konuda ortaklaşa çözüm sunacak bir blok oluşturulabilir. Bizim zaten uzun süredir seslendirdiğiniz ‘çatı parti’ projesi var. Biz CHP geleneğini biliyoruz, yıllarca içinde siyaset yaptık. 1987, 89, 90’lı yılllardaki SHP ruhunun içinde herkesin kendini ifade ettiği bir platform olursa bu çok önemlidir. Bu projeyi hayata geçiren parti iktidar olur. Şu anda CHP iç sorunlar yaşıyor, aslında CHP içindeki bu değişim, dönüşümün yaşanması, Türkiye’deki değişimin, dönüşümün sancılarıdır”

Demirtaş’ın önerisine CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’den sosyal paylaşım sitesi “twitter”dan yanıt geldi. Twitter’da, Roj TV Genel Yayın Yönetmeni Amed Dicle ile tartışan İnce, “Hayatım CHP’ye hizmetle geçti. Bugünkü BDP’yle işbirliği yapılamaz, yapılırsa ben yokum. Bu kadar!” diye mesaj attı.

Eski Mardin Milletvekili ve CHP PM üyesi Mahmut Duyan ise böyle bir “sol blok” olmasının memnuniyet verici olacağını, ancak BDP’ye bu sözleri kimin söylettiğinin önemli olduğuna dikkat çekti. Duyan, “BDP bunu kendi başına mı söylüyor, yoksa Kandil veya Apo’nun dediğini mi söylüyor. Onlar söyler, ama kime bağlı, kiminle hareket ettiğini kamuoyu biliyor” dedi.

Kürt sorununun çözüm yerinin TBMM olduğunu belirten Duyan, “Böyle geniş yelpazeli, BDP, ÖDP’nin de içinde yer alan sol grupların bir araya gelmesi memnuniyet verici. Ama parlamentoya girdikten sonra ne olacağı bellidir. O konuda endişelerim var. Parlamentoya girerler, 3-4 ay içinde bu ittifak dağılır” görüşünü savundu.

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/chpde-bdp-catlagi/341292/9/Siyaset}

 



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,382 µs