En Sıcak Konular

SİGARANIN FATURASI ÇOK AĞIR

18 Kasım 2010 10:48 tsi
SİGARANIN FATURASI ÇOK AĞIR Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) tarafından düzenlenen ve akciğer kanseri konusunda Türkiye’de organize edilen en geniş kapsamlı kongre olan Ulusal Akciğer Kanseri Kongrelerinin dördüncüsü, Antalya’da gerçekleştirildi.

Sigaranın faturası ağır  

Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, “Önümüzdeki 25 yılda sigara ile ilgili hastalıklar için 1.5 trilyon dolar harcayacağımızı tahmin etmekteyiz. Ülkemizde her yıl 30 bin kişi yeni akciğer kanseri tanısı almakta, her yıl 20 bin kişi bu hastalık nedeniyle ölmektedir” dedi

Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) tarafından düzenlenen ve akciğer kanseri konusunda Türkiye’de organize edilen en geniş kapsamlı kongre olan Ulusal Akciğer Kanseri Kongrelerinin dördüncüsü, Antalya’da gerçekleştirildi. 6’sı yabancı 90 öğretim üyesinin oturum başkanı ve konuşmacı olarak görev aldığı, 350 katılımcının takip ettiği kongrede; 11 konferans, 8 panel, 1 münazara, 1 interaktif olgu sunumu ile 39 poster bildiri ve 11 sözel bildiri sunumu düzenlendi.

Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, tütünün dünya genelinde erkeklerde kansere bağlı ölümlerin ana nedeni olduğunu ve kadınlarda da bu oranın gittikçe arttığının altını çizdi. Prof. Dr. Özdemir, “Dünyada 2005 yılında tütünden toplam ölüm 5.4 milyon kişi ve bunun 1.5 milyonu kanser ölümüdür. Mevcut durum bu şekilde gittiğinde 2015’te 6.4 milyon tütün ölümü ve 2.1 milyon tütüne bağlı kanser ölümü beklenmektedir. 2030 yılında toplam tütün ölümü 8.3 milyon olacaktır. Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki ölümlerin 2002–2030 arasında ikiye katlanacağı hesap edilmektedir” dedi.

30 bin kişi akciğer kanserine yakalanıyor

Türkiye’de ise her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Özdemir, “Önümüzdeki 25 yılda toplam 5 milyon Türk vatandaşımızı bu yüzden kaybedeceğimizi ve sigara ile ilgili hastalıklar için yaklaşık 1.5 trilyon dolar harcayacağımızı tahmin etmekteyiz. Son verilere göre ülkemizde her yıl 30 bin kişi yeni akciğer kanseri tanısı almakta, bu hastaların sadece yüzde 15’i 5 yıl yaşamakta, her yıl 20 bin kişi bu hastalık nedeniyle ölmektedir. Ülkemizde on beş yaş ve üzerindeki yetişkinlerin yüzde 31,2’si (yaklaşık 16 milyon kişi) halen sigara içmektedir. Sigara içimi, erkeklerde yaklaşık yüzde 50, kadınlarda ise yaklaşık yüzde 15 oranındadır” diye konuştu  Prof. Özdemir, şöyle devam etti: “Dumansız Hava Sahası uygulaması ile birlikte, 2009 yılında yapılan Küresel Tütün Araştırması sonuçları 2006 yılında yine TÜİK tarafından yapılan araştırma sonuçları ile kıyaslandığında; sigara kullanma oranları toplum genelinde yüzde 2,1 azalmıştır. Bu oran erkeklerde yüzde 2.7, kadınlarda yüzde 1.4’tür. Bir başka deyişle, sigara içenlerin ortalama yüzde 7’si sigarayı bırakmıştır. Ayrıca, yüzde 21’i toplam içtikleri sigara miktarını, çalışanların yüzde 44’ü mesai saatleri içerisinde sigara içme sayısını azaltmıştır. Yasak olmamasına karşın yüzde 19’u evde sigara içmemeye başlamış, yüzde 21’lik bir kesim ise sadece balkonda içmeye devam etmiş, yüzde 9’u ise evde sigara içme sıklığını azaltmıştır. 2010 ilk 8 ay Tütün ve Alkol piyasası Denetleme Kurulu (TAPDK) verilerine göre, geçen yılın ilk 8 ayında 3 milyar 641 milyon paket olan sigara tüketimi, bu yıl 3 milyar 50 milyon paketlere inmiştir. Kapalı alanlarda sigara yasağı uygulaması, sigara satışlarını bu yıl yüzde 16,2 oranında düşürmüştür. Türk Akciğer Kanseri Derneği, Dumansız Hava Sahası projesini bütünüyle desteklemekte, uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi için gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasını beklemektedir. Türk Akciğer Kanseri Derneği sigara ile mücadelede halkımızın daha fazla aydınlatılması ve bilinçlendirilmesi amacıyla yurdumuzun değişik bölgelerinde sosyal aktiviteler planlamaktadır.” 

TAKD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nil Molinas Mandel de akciğer kanseri tedavisinde doktorlar açısından ilaçlar konusunda çok heyecan verici bir süreç başladığına ve kullanılan ilaçların çeşitlendiğine işaret etti. Mandel, bu ilaçların hangi hastaya ne dozda uygulanırsa daha verimli sonuç alınacağının anlaşılması ve doğru tedavi uygulanabilmesi için tıpta disiplinler arası diyaloğun çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.(YENİ MESAJ – ANTALYA)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10004313&tarih=2010-11-18}



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,860 µs