En Sıcak Konular

OSMANLI SARAY YEMEKLERİ YARIŞTI

18 Kasım 2010 10:42 tsi
OSMANLI SARAY YEMEKLERİ YARIŞTI Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Osmanlı Saray Yemekleri ve Mutfak Kültürü Yarışması Hilton İstanbul’a birincilik getirdi.

Osmanlı yemekleri yarıştı  

Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Osmanlı Saray Yemekleri ve Mutfak Kültürü Yarışması Hilton İstanbul’a birincilik getirdi. Conrad İstanbul ekibi ise üçüncülük ödülünü kazanarak, Hilton Worldwide İstanbul Otelleri’ne aynı yarışmada ikinci bir ödül kazandırdı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın katkılarıyla gerçekleşen, Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından düzenlenen ve Food in Life Gasrtronomi yayınları tarafından moderatörlüğü yapılan, Osmanlı Saray Yemekleri ve Mutfak Kültürü Yarışması’nın galibi Hilton İstanbul oldu. Aynı yarışmada Conrad İstanbul’un üçüncülük ödülüne de layık görüldüğü Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması’ndan; Hilton Worldwide İstanbul Otelleri bu yıl iki ödül birden kazandı.

Hilton İstanbul’u başarıyla temsil eden Ali Ocak, İsmail Sözkesen, Naim Yetkin ve Emrah Akdemir’in oluşturduğu ekip, sunumlarında hazırladıkları her tabağın hikayesine de yer verdi. Başlangıç olarak sunulan Terbiyeli Tavuk Çorbası’nın özelliği Kanuni Sultan Süleyman’ın şehzadeleri için yapılan sünnet düğünleri ve şenliklerinde vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almasıydı. Ara sıcak olarak hazırlanan Fırında Bıldırcın Dolması ise Selçuklu padişahlarınca av dönüşü verilen ziyafetlerin ve Osmanlı döneminde özellikle saray çevrelerince kurulan görkemli sofralarının baş tacı olarak sunuluyordu.  Hilton İstanbul ekibinin ana yemek olarak hazırladığı Terkib–i Cesidiyye adını içindeki çok sayıdaki malzemenin çeşitliliğinden ve Farsçada tadına bakılmış, beğenilmiş anlamına gelen “cesidiye” kelimesinden alıyordu. Osmanlı mutfağına Şirvani tarafından eklenmiş 15’inci yüzyıla ait bu şölen yemeği, dönemin en çok rağbet edilen sekerli ve meyveli yemeklerinin özel bir örneği olma niteliğini taşıyordu. Son olarak, Sütlü Elmasiye ve Cevizli Kabak Tatlısı ise Osmanlı Saray Mutfağı’nın elmasiye, nefis kabak tatlısı ve Diyarbakır’a özgü kudret helvasının bir araya gelmesiyle sunulan bir lezzet oldu. Hilton İstanbul ekibine birincilik getiren bu menü yakın zamanda Hilton İstanbul’da Bosphorus Terrace Restaurant’da servis edilmeye başlanacak.

Yarışmada üçüncülük ödülünü kazanan Conrad İstanbul ise ‘500 Yıllık Osmanlı Mutfağı’ kitabının yazarı Marrianna Yerasimos ile iletişim kurarak 1539 yılında ‘Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları ‘Şehzade Bayezid’ ve ‘Şehzade Cihangir’in sünnet töreni için konuklarına vermiş olduğu ziyafet menüsünden ilham alarak kendi sunumunu hazırladı. Conrad İstanbul’a branş ödüllerinde en iyi soğuk başlangıç kupa ve madalyasını kazandıran ve başlangıç olarak servis edilen bıldırcın sarmasının iç pilavı, sünnet ziyafetinde servis edilmiş olan ‘Dane–i Nardeng’ pilavından esinlendi. Yine aynı şekilde en iyi sıcak başlangıç kupa ve madalyası kazandıran, Osmanlı’da sıkça servis edilmiş olan ‘Tutmaç Çorbası’nın aslına uygun şekilde yapılmasında kullanılan pestigen, tutmaç ve dağ kekiği Bingöl yöresinden özel olarak getirtildi.

Feshane’de yapıldı

İlki Amasya’da, ikincisi de Bursa’da, bu yıl üçüncüsü ise Feshane’de düzenlenen Osmanlı Saray Yemekleri ve Mutfak Kültürü Yarışması, Türk mutfağının bütün varlıklarıyla tanınması ve yaygınlaşması amacıyla düzenleniyor. Türkiye’nin en önemli beş yıldızlı zincir otellerinin usta şeflerinin hünerlerini gösterdikleri yarışmada her yıl mutfak endüstrisi şirketleri, sivil toplum kuruluşları, Türk mutfağının büyümesi ve güçlenmesi adına çaba sarf eden araştırmacı yazarlar, gurmeler, akademisyenler ve mutfak profesyonelleri bir araya geliyor. Bu yıl jürinin başkanlığını Türk ve Osmanlı mutfak araştırmacısı ve işletmeci Vedat Başaran yürüttü. Diğer jüri üyeleri arasında ise yemek kültürü yazarı Ahmet Örs, profesyonel mutfak danışmanı Osman Serim, executive şef Maximillian Thomae, araştırmacı yazar ve akademisyen Özge Samancı yer aldı. Yarışma sonucunda takımlar birincilik için 10 bin TL, ikincilik için 7 bin 500 TL, üçüncülük için de 5 bin TL para ödülü kazandı.(YENİ MESAJ – İSTANBUL)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10004314&tarih=2010-11-18}



Bu haber 1,734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,638 µs