En Sıcak Konular

''ATATÜRK'ÜN KENDİ SESİNDEN TÜRKÜ'' YALAN HABER ÇIKTI

18 Kasım 2010 12:19 tsi
''ATATÜRK'ÜN KENDİ SESİNDEN TÜRKÜ'' YALAN HABER ÇIKTI Tarık Akan’ın konuk olduğu TV programında “Atatürk’ün sesinden türkü” diye dinlettiği kayıttaki sesin Can Dündar’ın kameramanı Murat Özcan’a ait olduğu ortaya çıktı.

‘Çalın Davulları’ türküsünü kameraman söylemiş!
 
Tarık Akan’ın konuk olduğu TV programında “Atatürk’ün sesinden türkü” diye dinlettiği kayıttaki sesin Can Dündar’ın kameramanı Murat Özcan’a ait olduğu ortaya çıktı.

Türk sinemasının usta oyuncularından Tarık Akan önceki gün CNN Türk’te yayınlanan “Bayram Lezzetleri” adlı programa konuk oldu. Akan, Atatürk’ün kendi sesinden olduğunu iddia ettiği bir türkünün kayıtlı olduğu plağı programa getirdi. “Bu kayıt sadece ben de var” diyerek Atatürk’ün sesinden olduğunu öne sürdüğü “Çalın Davulları” isimli türküyü yayında milyonlarla paylaştı. Bu yayının ardından kayıt internet sitelerinde “İşte Atatürk’ün gerçek sesinden türkü” başlığıyla hızla yayıldı. Kaydın kaynağını sormak üzere aradığımız Akan, şunları söyledi:

İŞTE ATATÜRK'ÜN OLDUĞU İDDİA EDİLEN O TÜRKÜ

“Bunu bana bir arkadaşım maille gönderdi. İzlerken duygulandım, gözlerim doldu. Çok hüzünlendim ve bu kaydın yayınlanmasını arzu ettim. Almanlar, Atatürk’e bir ses kayıt cihazı getirmiş. Atatürk de şarkı söyleyip sesini plaklara kaydediyor ama sonra kırıp atıyormuş. Plaklardan birini şimdi ismi aklıma gelmiyor ama paşalardan biri bulmuş. Atatürk bunu görmüş ve ‘bunu kimseye vermem’ deyip o plağı da kırmış. Ama sonra yine bir plak paşalardan biri tarafından saklanmış.”

Türküyle ilgili kayıt internet sitelerinde hızla yayılırken gerçek kısa sürede anlaşıldı. Türküyü söyleyen Ata değil, Can Dündar’ın kameramanı Murat Özcan’dı. Can Dündar bu kaydın hikayesini şu sözlerle anlattı:

“1998’de ‘Yükselen bir Deniz’ isimli belgesel yapmıştık. Atatürk’ün çok sevdiği “Çalın Davulları” türküsünü o belgeselde kullandık. Birkaç türkücüye söyletmiştik ama o tadı alamadık. Sonra bizim iyi türkü söyleyen kameramanız Murat Özcan’a söylettik, hepsinden güzel söyledi, çok da doğal oldu. Üzerinden 13 yıl geçti sonra Mustafa Belgeseli’nde yine kullandık. Size daha ilginç bir şey söyleyeyim; Tarık Akan kameraman Murat’ı çok iyi tanır ondan çok türkü de dinlemiştir.”

Gerçeği öğrenen Tarık Akan “Böyle bir kaydın araştırılması lazımdı demiştim zaten. Murat’ı (Özcan) tanıyorum onunla ‘Nazım’ belgeseli’ni çektik. Ama bu türküyü dinleyen herkesin gözleri yaşardı. Bu da Ata’ya olan özlemi gösteriyor” dedi.

‘ÇALIN DAVULLARI’ SELANİK AĞITI...

Veda filminde de kullanılan türküyle ilgili olarak Zülfü Livaneli ise sunları söyledi: “Çalın Davulları türküsü meşhur bir Selanik ağıtıdır. Veda filminde Küçük Mustafa’nın babası Ali Rıza’yı uğurladığı sahnede kullanmış, Halil Karaduman’a okutmuştuk. Atatürk’ün müziğe çok meraklı olduğunu biliyoruz. Şarkı söylemeyi sevdiğini, Hafız Yaşar’a çok meraklı olduğunu biliyoruz. Hatta bir gün İstanbul’da Münir Nurettin şarkı söylerken Paşa da keyiflenip eşlik ediyor. Münir Nurettin, Ata’nın kulağına eğilip ‘şarkıyı bozuyorsunuz susar mısınız’ diyor ve Atatürk susuyor. Daha sonra bu olaya kızdığı için Münir Nurettin’in plaklarını trenden atıyor ancak sonra ‘Sanatçıya böyle yapılmamalı’ diyerek pişman oluyor.”(Özlem ÜLKÜ / VATAN MAGAZİN) [1]

İşte "ATATÜRK'ÜN KENDİ SESİNDEN TÜRKÜ" diye haberleştirilen o kayıt: [2]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1] {http://www18.gazetevatan.com/fotogaleri/resim.asp?kat=17004&page_number=6}

[2] {http://videobox.gazetevatan.com/11370_9_ATATURKUN-KENDI-SESINDEN-TURKU.html}



Bu haber 2,633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,182 µs