En Sıcak Konular

''TELEKULAK''TA BÜYÜK ŞÜPHE!

17 Kasım 2010 12:05 tsi
''TELEKULAK''TA BÜYÜK ŞÜPHE! Yargıtay ve Danıştay soruşturmasında Telekom’a ait 300 santralden 6 milyon kişinin dinlendiği kuşkusu çıktı.

Dinlemede büyük şüphe

Yargıtay ve Danıştay soruşturmasında Telekom’a ait 300 santralden 6 milyon kişinin dinlendiği kuşkusu çıktı. TİB Başkanı Şimşek, “O abonelerin hiçbiri dinlenmedi” dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Yargıtay ve Danıştay telefonlarının dinlendiği iddiasıyla yürüttüğü soruşturmada verilen takipsizlik kararında büyük endişe ve kuşku yaratan bir bilgi ortaya çıktı. Kararda, “Yargıtay ve Danıştay’la birlikte, Genelkurmay, Başbakanlık gibi kurumların da kullandığı santral sisteminin, kurumdaki bir kişinin dinlemeye alındığı durumlarda, aynı hat üzerinde yapılan tüm görüşmelerin kayda alınmasına yol açtığı“ bilgisi yer aldı. TİB Başkanı Fethi Şimşek, 6 milyon aboneyi ilgilendiren dinlenme kuşkusuyla ilgili olarak, “Bu tür bir dinleme kararı geldiğinde dinlemenin teknik ve hukuki olarak mümkün olmadığını ilgili kuruma bildiriyoruz” dedi. Şimşek, TİB’in tartışmalara yol açmamak için ses ayrıştırıcı sistemi de almadığını kaydetti.

Takipsizlik kararında yer aldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Nuri Yiğit’in, Yargıtay ve Danıştay’ın dinlenildiği iddialarına ilişkin yürüttüğü soruşturmada verdiği takipsizlik kararı, bu tip santrellerde yapılan telefon görüşmelerinin kaydedilmesinde yaşanan teknik sorunlar üzerine yoğunlaştı. Kararda, Türk Telekom ve TİB’in yanı sıra uzmanlardan alınan bilgiler doğrultusunda DMS tipi santrallerde yaşanan sıkıntı şöyle ortaya konuldu: PRI adı verilen kurumlara ait santral ve özel devre numaralarından Türk Telekom’un DMS (Netaş) tipi santraller aracılığıyla yapılan bir telefon görüşmesinin kaydedilmesi için, PRI hattında o anda yapılan tüm telefon görüşmelerinin kaydedilmesi gerekiyor. Yani mahkemenin dinlenmesine karar verdiği telefon numarası PRI hattı kullanan bir kuruma ait ise, bu durumda o telefonda yapılan konuşmanın kaydedildiği anda aynı hatta yapılan tüm konuşmaların da kaydedilmesi gerekiyor. Böylece dinleme kararıyla hiç ilgisi olmayan kişilerin görüşmelerinin de kaydedilerek, TİB’e gönderilmesi olasılığı ortaya çıkıyor.
Türk Telekom Hukuk Başkanlığı da Başsavcıvekili Yiğit’in bu konudaki sorularına verdiği yanıtta, “Tüm Türkiye’de 300 civarındaki DMS santrallerinde yer alan yaklaşık 6 milyon abone için aynı anda en fazla 180 hedef numarası için ses kaydı yapılabileceği”ni bildirdi. Türk Telekom, aynı anda bu sayı üzerinde numaranın görüşmesi halinde bazı numaraların ses kayıplarının olabileceğini de belirtti.

TİB: “Yargıtay’ı dinlemedik”

Takipsizlik kararında TİB’in “PRI hattı kullanan abonelerin alt numaraları hakkında dinleme kararı verilmiş olması halinde kurumumuz yetkilileri tarafından mahkeme kararında yer almaması durumunda dinleme işlemi başlatılmadığından, ayrıştırma işlemi de yapılmamaktadır” şeklindeki yazısına da yer verildi ve Yargıtay ve Danıştay’a ait numaralar için alınan dinleme kararlarının yerine getirilemediği belirtildi.

Başbakanlık ve G.Kurmay da var

Ancak Türk Telekom’un verdiği bilgi, 6 milyon abonenin telefon görüşmelerinin, hiç ilgisi olmadıkları telefon dinleme kararları nedeniyle, sırf aynı PRI hattını kullandıkları için kaydedildiği şüphesine neden oldu. Ankara’da Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Yargıtay, Danıştay, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı’nın da aralarında olduğu çok sayıda kamu kurumu, Yenişehir DMS santrali üzerinden görüşme yapıyor. Bu durum, bu kurumlardaki herhangi bir kişinin dinlenmesi için alınacak mahkeme kararının, kurumda o anda yapılan tüm görüşmelerin kaydedilmesi ihtimalini de beraberinde getirdi.

“DMS santralları dinlemiyoruz”

Konuya ilişkin VATAN’ın sorularını yanıtlayan TİB Başkanı Fethi Şimşek, “DMS santralini kullanan bir abone için telefon dinleme kararı geldiği zaman, biz kararı aldıran kuruma, bu dinlemeyi yapamayacağımızı, teknik nedenlerle dinleme kararının infaz edilemez bir karar olduğunu bildiriyoruz” dedi. TİB’in hukuka bağlı olma hassasiyeti nedeniyle bu tür kararların yerine getirilmemesi gerektiğini savunduklarını belirten Şimşek, “Türkiye çapındaki santrallerde bir kişi ile ilgili dinleme kararı alırsanız, teknik olarak ve hukuken dinlemeye karar verirseniz, konuyla hiç alakası olmayan insanları da dinlemeye alırsınız ve kayıt yaparsınız. Böylece bir kişi hakkında alınan dinleme kararında, 150-200 kişinin sesleri birikir” dedi.

‘Ses ayrıştırma sistemi yok’

Şimşek, böyle bir dinlemeyi kendilerinin yapması halinde bile bunun yasal olmayacağını belirterek, “TİB’deki sistemizde ses ayrıştırma sistemimiz yoktur. Çünkü dinleme sadece mahkeme kararında belirtilen numaraya yönelik olabilir. Sadece kaydın yapılması bile yasanın ihlalidir, yasadışı dinlemedir. Biz ses ayrıştıcı yazılım getirmiyoruz. İlgisi, alakası olmayan kişilerin kaydı yapıldığında bu tartışılır. Tartışmalara meydan ve fırsat vermememek için ayrıştırıcı program kullanmıyoruz” dedi. (Kemal Göktaş-Vatan)

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/dinlemede-buyuk-suphe/341062/1/Gundem}



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    197,293 µs