En Sıcak Konular

FÜZEDE VİZYON SINAVI

17 Kasım 2010 10:41 tsi
FÜZEDE VİZYON SINAVI Ankara, NATO’nun Türkiye’ye kurmayı planladığı füze kalkanıyla ilgili vizyon testinden geçiyor. Türkiye’nin yönünü nereye döneceği cuma günü ortaya çıkacak.

FÜZEDE VİZYON TESTİ

Türkiye’nin yönünü nereye döneceği cuma günü ortaya çıkacak
 
NATO maskeli füze kalkanı
Ankara, ABD’nin füze kalkanı projesinde zorlu bir testten geçecek. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu “Tercihi kendi vizyonumuzla yaparız” çıkışıyla Lizbon’da toplanacak NATO zirvesine net mesaj gönderdi.
 
Tehdit dayatması
İran’ın tehdit gibi sunulmasına da kontrollü bir tepki veren Davutoğlu, “Herhangi bir komşu ülkeyi ’tehdit ya da hedef tanımlaması’ içinde görmek istemeyiz” diyerek tavrını keskinleştirdi.
 
İran’dan ‘çekince’ bildirimi
DavutoĞlu’nun çıkışı sonrası NATO’dan “Düğmeye biz basarız” resti gelirken, kalkanın ana hedefi İran da resmi açıklama yaptı: Şüpheli planla ilgili çekincelerimizi Türkiye’ye ilettik. Proje, İsrail’i desteklemeyi hedefliyor.

Füzede vizyon sınavı
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, NATO’nun Türkiye’ye kurmayı planladığı füze kalkanıyla ilgili olarak,
“Tercihi biz başka ülkelerle kurduğumuz ilişkiler üzerinden değil, kendi vizyonumuzla yaparız” dedi
 
Ankara, NATO’nun Türkiye’ye kurmayı planladığı füze kalkanıyla ilgili vizyon testinden geçiyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin “bir tarafı tercih edip, diğer tarafla ilişkilerinin bozulacağı” yolundaki beklentilerin temelsiz olduğunu söyledi. Haber Türk televizyonunda yayınlanan bir programa katılan Davutoğlu, füze kalkanı projesini değerlendirdi. Davutoğlu, tarihin yeniden anormalleştirilmesini istemediklerini, Türkiye çevresinde yeni bir cephe ülkesi görünümü çıkmasını istemediklerini kaydetti.

Tehdit söz konusu değil
NATO’nun Türkiye’ye karşı “bir özne gibi dayatma içinde olduğu” havası yaratıldığını ifade eden Davutoğlu, “Türkiye, NATO’nun aktif üyesi ve yönlendirici ülkelerden birisisidir” dedi.  Türkiye’nin, herhangi bir komşu ülkeyi “tehdit tanımlaması ya da hedef tanımlaması” içinde görmek istemeyeceğini bildiren Davutoğlu, “Herhangi bir üye ülke şunu derse, ’biz x ülkesinden tehdit algılıyoruz’. Bu tehdide karşı tavır almak bütün üyelerin sorumluluğundadır, ancak bugün böyle bir tehdit söz konusu değil” diye konuştu. NATO tartışmalarının şimdi geçmişte olduğundan başka bir eksene kaydığını belirten Davutoğlu, “Bu tartışmaları tamamiyle milli menfaatler doğrultusunda değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.

Gözardı edemezler
NATO’nun Lizbon zirvesinde gündeme gelecek yeni stratejik konsepte de değinen Davutoğlu, bu zirvede bir kriz çıkıp çıkmayacağı yolundaki soruya, “Öyle bir sunuş oluyor ki ’şimdi bu dış politika paradigması çökecek. İran ile ABD arasında tercih yapmak zorunda kalacaklar’yolunda bir beklenti var ve hükümetin bir tercih yapıp bir tarafla kötü olacağı beklentisi var. Tercihi biz başka ülkelerle kurduğumuz ilişkiler üzerinden değil, kendi vizyonumuzla yaparız” karşılığını verdi. Türkiye’nin artık hiçbir uluslararası aktörün gözardı edebileceği bir ülke olmadığını vurgulayan Davutoğlu, başka ülkelerle ilişkilerin bozulacağı yolundaki kaygıların “zihniyeti esir aldığını” ifade etti. Davutoğlu, “Başkalarının, Türkiye’yi kaybettiğinde neleri kaybedeceğini düşünmesi lazım” diye konuştu.

İran’la sorunlar çözülmeli
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İran ile 5 artı 1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakelere de değindi. Müzakerelerin Türkiye’de yapılmasının istenmediği iddialarını değerlendiren Davutoğlu, müzakelerin nerede ya da nasıl yapıldığının önemli olmayacağını, İran ile sorunların çözülmesinin asıl hedefleri olduğunu bildirdi.
 
Operasyonda düğmeye sadece NATO basar
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa’ya yerleştirilecek füze sistemiyle ilgili yaptığı, “Komuta mutlaka Türkiye’ye verilmeli” açıklamasına NATO’dan, “Düğmeye NATO basar” yanıtı verildi. NATO Sözcüsü James Appathurai, Milliyet’e   yaptığı açıklamada, “NATO operasyonu söz konusuysa, düğmeye NATO basar” dedi. Bu tür proje ve operasyonlarda yetkilendirmede izlenecek yöntemin belli olduğuna dikkat çeken Appathurai, NATO’nun ortak karar alma yapısına dikkat çekerek tek bir üye ülkeye yetki devri yapılmadığının altını çizdi. Füze savunma sisteminin komutasının kimde olacağı konusunda NATO’nun yanıtı hem askeri hem de siyasi düzeyde hep aynı oluyor: “Bir NATO komutanı.”
 
Füze kalkanı projesinde neler var
Füze savunma sistemi konusu, ABD Başkanı Ronald Reagan dönemine (1981-1989) kadar uzanıyor. Proje, ABD’yi bir olası füze saldırısına karşı koruyacak bir sistemin geliştirilmesini amaçlıyor. Yıllar sonra Başkan George W. Bush, bu projeyi yeniden canlandırmış ve 2008 NATO Bükreş zirvesinde müttefiklerinin desteğini de sağlamış, ancak iktidardaki ömrü projeyi tamamlamaya yetmemişti. ABD Başkanı Barack Obama, konuyu bir ABD girişimi olmaktan çıkartıp, NATO projesi haline getirdi. Kısa menzilli tehditte karada PAC-3 (Patriot), orta menzil için THAAD, denizde orta menzilden itibaren SM-3 füzelerinin çeşitli versiyonları kullanılacak. Ayrıca X-BAND adı verilen dev radarlar Türkiye toprakları içinde yerleştirilecek.
 
Tahran’dan Türkiye’ye çekince
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, NATO füze kalkanıyla ilgili olarak çekincelerini Ankara’ya ilettiklerini söyledi. Mihmanperest, yaptığı açıklamada, füze kalkanının amacıyla ilgili ciddi şüpheler taşıdıklarını belirterek, projenin İsrail’i desteklemeyi hedeflediğine inandıklarını kaydetti. ABD, Türkiye’den radar sensörlerinin bir kısmına ev sahipliği yapmasını ve Avrupa geneli için bir savunma ağı kurulması teklifine onay vermesini istiyor. Ancak Türk yetkililer, kalkan projesinin bir numaralı tehdit olarak İran’ı öne çıkarmasına  itiraz ediyor. 

Nükleerde anlaşma
Mihmanperest, nükleer programlarıyla ilgili olarak yapılacak görüşmelerin zamanlaması hakkında Batı ile anlaşmaya varıldığını da bildirdi. Mihmanperest, 5 1 ülkeleriyle “görüşmelerin zamanı konusunda anlaşmaya varıldığını düşündüğünü” belirtti. Mihmanperestin açıklaması, AB’nin Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın geçen hafta, görüşmelerin 5 Aralıkta İsviçre ya da Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılabileceğini söylemesinden sonra geldi. Tahran’ın görüşmelerin İstanbul’da yapılması önerisini reddeden Ashton, 5 1 ülkeleri olarak adlandırılan BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya’nın müzakerecileriyle konuyu ele aldıklarını söylemişti.
 
Tantan: Amerikan karakolu olacağız!
Yurt Partisi lideri Sadettin Tantan, füze kalkanını topa tuttu: Amaç belli; Türkiye’yi ABD ileri karakolu yapmak. Esas kalkan, ABD ve İsrail saldırganlığının üzerini örtmek!
 
ABD’nin ipine sarılanların sonu tutsaklıktır
Yurt Partisi lideri Sadettin Tantan “Füze kalkanı projesiyle komşularla sıfır sorun politiksı bitiyor” dedi.
 
Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, Türkiye’ye yerleştirilmek istenen füze kalkanı projesini eleştirerek, “ABD’nin ipine sarılanların sonu siyasi ve güvenlik tutsaklıktır” dedi. Tantan, yaptığı açıklamada, NATO zirvesi öncesi Türkiye’nin projeye evet diyeceğinin netleştiğini savundu. Taksim’deki canlı bomba saldırısı ile Yemen’den ABD’ye, Yunanistan’a, İtalya’ya ve Almanya’ya kargoyla gelen terör tehditlerini hatırlatan Tantan, şunları söyledi: “Bu tehditlerle füze kalkanı sistemi arasında nasıl bir ilişki var? Bu iki terör tehdidi, Türkiye ve Avrupa’ya gözdağı mı?  2010’da NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’e ‘uzmanlar kurulu’ tarafından sunulan NATO’nun yeni konsepti, 2020 yılına kadarki dönemi kapsıyor. İşte Türkiye’ye yerleştirilmesi hedeflenen füze savunma sistemi de bu yeni konseptin en önemli unsurlarından biri. Yeni konsepte göre ’aşamalı uyarlanabilir yaklaşım’ adı verilen sistemde Türkiye, füze kalkanı konusunda en ön cephede yer alan bir ülke.”

İran’dan gelen tehdit yok
Bu sistemin, sözde İran saldırısını önlemek amacıyla kurulmak istendiğine dikkat çeken Tantan, şöyle devam etti: “Oysa, Türkiye’ye İran’dan ve komşularından gelen bir tehdit yok. Asıl tehlike, yanı başımızda bir medeniyeti çökerten sözde stratejik ortağımız Amerika’dan ve yıllardır elinde nükleer gücü bulunduran İsrail’den gelmekte. Amaç bellidir: Türkiye’yi bölgesinde ABD’nin ileri karakolu haline getirmek. ABD, füze kalkanı ile güdümünden çıkan AB’yi de yeniden kontrol etmeyi hedefliyor. Aslında esas kalkan, Amerika’nın ve İsrail’in saldırganlığının üzerinin örtülmesidir” dedi. Füze kalkanı projesiyle, AKP’nin iradesinin halkın iradesi olmadığının görüldüğünü savunan Tantan, “Başbakan, bugün gelinen noktada yine Amerika’nın ipine sarılmıştır. Bu ipe sarılanlar, bu ipi bıraktıklarında iktidardan düşeceklerini biliyor. Türk halkı için acı olan da, kendisini yöneten iktidarın iradesinin hür olmayışıdır. AKP, siyasi varlığının dayanağı olarak ABD’nin taleplerine her konuda evet dediği buna da evet demektedir” dedi. (Haber: Macit SOYDAN-YENİÇAĞ)

 

KAYNAK:



Bu haber 829 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,380 µs