En Sıcak Konular

OSMANLI HARİTALARI VATİKAN'DA SERGİLENECEK

16 Kasım 2010 10:46 tsi
OSMANLI HARİTALARI VATİKAN'DA SERGİLENECEK ‘’Piri Reis’ten Kâtip Çelebi’ye Osmanlı’nın Dünya’ya Bakışı Harita Sergisi’’, 30 Kasım-8 Aralıkta Palazzo Della Cancelleria Sarayı’nda sergilenmek üzere Vatikan’a gidiyor.

Osmanlı haritaları Vatikan’a gidiyor
 
BAHÇEŞEHİR Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliği ile düzenlenen ‘’Piri Reis’ten Kâtip Çelebi’ye Osmanlı’nın Dünya’ya Bakışı Harita Sergisi’’, 30 Kasım-8 Aralıkta Palazzo Della Cancelleria Sarayı’nda sergilenmek üzere Vatikan’a gidiyor.

Bahçeşehir Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek serginin açılışı, 30 Kasım’da yerel saat ile 17.00’de yapılacak. Açılışın ardından Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy ve Başbakanlık Başdanışmanı Doç Dr. İbrahim Kalın’ın konuşmacı olarak katılacağı bir panel düzenlenecek. Sergide yer alan Osmanlı öncesinden 17. yüzyılın sonuna kadar üretilmiş ya da kullanılmış 70x100 ebadında 53 harita reprodüksiyonu, özel tasarlanmış stantlarda sergilenecek. Sergide, 16. yüzyılın başında Piri Reis ile başlayan, 17 yüzyılda Kâtip Çelebi ile devam eden, günümüzde birer görsel tarih hazineleri halini almış olan Osmanlı haritacılık ve coğrafya yazını konu ediliyor. Döneminde ticarî, askerî, bilimsel amaçlarla kullanılan, seyyahlara yol gösteren, sultanların ufukları bilinen dünyanın sınırlarına taşıyan, hatta zaman zaman eğlendiren eserler, günümüzde Osmanlı’nın Dünya’ya bakışını gözler önüne seriyor.

UNESCO’nun 2009 yılını Kâtip Çelebi’yi anma yılı ilan etmesi üzerine hazırlanan sergi, bugüne kadar yurt içinde İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra Mardin, Bilecik, Diyarbakır, Batman ve Siirt’te, yurt dışında da Kaliforniya San Bernardino State Üniversitesi, Paris’te UNESCO Genel Merkezi, Şam, Halep ve Riga’da sergilendi. Sergi, önümüzdeki günlerde de Avrupa, Amerika, Orta Asya ve Ortadoğu’ya gidecek.

 

Kaynak: YENİ ASYA GAZETESİ {http://www.yeniasya.com.tr/2010/11/16/kultur/h1.htm}



Bu haber 756 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,734 µs