En Sıcak Konular

KARDEŞLİĞİN KAN BAĞI KURBAN

16 Kasım 2010 10:21 tsi
KARDEŞLİĞİN KAN BAĞI KURBAN Müslümanların, adayış, paylaşım, bereket, kardeşlik ve dayanışma günlerinin sembolü olan Kurban Bayramı, yeryüzünün dört bir yanında sevinçle kutlanıyor.

Kardeşliğin kan bağı Kurban

Müslümanların, adayış, paylaşım, bereket, kardeşlik ve dayanışma günlerinin sembolü olan Kurban Bayramı, yeryüzünün dört bir yanında 2 milyara yakın müslüman tarafından coşku, özlem ve sevinçle kutlanıyor. Kan, gözyaşı, yoksulluk, işgal ve hüznün hakim olduğu İslam coğrafyasının pek çok yerinde Müslümanlar umutla, başta Türkiye olmak üzere İslam dünyasındaki kardeşlerinden gelecek kurban etlerini ve diğer yardım malzemelerini bekliyor. Allah (CC) Kurban Bayramı'nı İslam aleminin ve insanlığın kurtuluşuna vesile kılsın!

 İslam aleminin, Ramazan Bayramı'ndan sonra kutladığı ikinci dini bayram olan Kurban Bayramı, yeryüzüne dağılmış iki milyara yakın Müslüman için özlem, umut, paylaşmak, adanmak, sevinç, kardeşlik ve dayanışma anlamına geliyor. Bu bayramı da buruk karşılamak zorunda bırakılan, işgal, yoksulluk veya doğal afetlere maruz kalan Müslümanlar için belki de yılın en heyecanla beklenen mutlu günleri, Kurban Bayramı günleridir.

Bayramlar, ümmet ve millet olarak sevgi, barış, kardeşlik, dostluk, hoşgörü duygularının doyasıya yaşandığı, birlik ve beraberliğin daha da pekiştirildiği özel günlerdir. Bugün maalesef başta Irak, Afganistan ve Filistin olmak üzere Pakistan'dan Bengladeş, Somali ve Afrika'daki birçok İslam ülkesi, işgal, savaş, yoksulluk, açlık ve doğal afetle mücadele ediyor.

Kurban adanmaktır

Kurban Bayramı, Hz. İbrahim'in oğlu Hz. İsmail'i Allah'a kurban etmek istemesi ve Hz. İsmail'in buna razı olmasının ardından bu büyük sadakatin karşılığı olarak hayvan kurban edilmesinin hâtırasını taşımak anlamına gelir. Mü'minler bu günlerde kurban kesmek suretiyle bu iki peygamberin Allah'a karşı verdikleri başarılı imtihanın sevincini kendi kalplerinde hissederek adeta yaşarlar. Özellikle hacca gidenlerin ifa ettikleri hac ibadeti sırasında kesilen Kurbanlar, bütün İslam alemindeki bayram kutlamaları ile birleşerek paylaşmanın heyecanı İslam coğrafyasına yayılır. Bütün İslâm âleminde aynı anda milyonlarca Müslümanın kurban kesmesi, Allah-u Teala'nın tek bir emriyle harekete geçebilen milyonlarca Müslümanın ümmet ruhunu yansıtır.

Kurban Bayramında kurban eti dağıtımının yanı sıra, sadaka ve hediyelerin de büyük yeri vardır. Nitekim Peygamber Efendimiz bayram namazı sonralarında cemaati sadaka vermeye teşvik etmiştir.

Umutla beklenen bayram

Müslümanların, adayış, paylaşım, bereket, kardeşlik ve dayanışma günlerinin sembolü olan Kurban Bayramı, yeryüzünün dört bir yanında 2 milyar Ümmet-i Muhammed tarafından coşku, özlem ve sevinçle kutlanıyor.

Kan, gözyaşı, yoksulluk, işgal ve hüznün hakim olduğu İslam coğrafyasının pek çok yerinde Müslümanlar ise umutla, başta Türkiye olmak üzere İslam dünyasındaki kardeşlerinden gelecek kurban etlerini ve diğer yardım malzemelerini bekliyor. Kurban ibadetinin, "Allah'a (CC) yaklaşmak olduğunu ifade eden Kuran-ı Kerim meali yazarı sosyolog yazar Ali Bulaç da, Kurban'ın; insanı aşkın olana bağladığını ve onunla ilişkisini yoğunlaştırdığını kaydederek Kurban ibadetinin özünde Hz. İbrahim açısından Hz. İsmail gibi en değerli varlığın Allah'a adanması anlamına geldiğini söylüyor. Kurban kesmenin gayesinin insanın kendisini veya başkasını etle doyurması değil, asıl olanın; Allah'a bağlılığın, O'ndan korkup sakınmanın ve O'nu sevmenin bir işareti olduğunu ifade ediyor.

Çağımızın muhacirleri

Kızılay , İnsani Yardım Vakfı (İHH), Kimse Yok mu Derneği, Cansuyu, Yardımeli ve Deniz Feneri gibi insani yardım kuruluşları, son yıllarda bütün dünyada yardıma muhtaç Müslümanların yolunu gözlediği, çağımızın muhacirleri gibi hayırlı çalışmalar yürütüyor. Türkiye'deki Müslümanların yardımlarını yeryüzünün en ücra köşesindeki din kardeşine ulaştırarak, üç kıtada yüzbinlerce insana ulaşan yardım kuruluşlarının gönüllü ekipleri bu sene de Pakistan'dan Haiti'ye, Küba'dan Afrika'ya, Çeçenistan'dan Balkanlara kadar 70'e yakın ülkede Türkiyeli Müslümanların kurbanlarını keserek, etlerini muhtaçlara dağıtacak.

Gazeteci yazar Ali Bulaç: Kurban, Allah'a yaklaşmaktır

"Kurban; insanı aşkın olana bağlar, onunla ilişkisini yoğunlaştırır; kişiliğin manevi, bâtıni ve gaybi âleme katılımına yardımcı olur. Çünkü özünde İbrahim açısından İsmail gibi en değerli varlığın Allah'a adanması, O'na takdim edilmesidir. Kurban, Allah'a yaklaşmaktır. Kurban kesmenin gayesi insanın kendisini veya başkasını etle doyurması değildir; bu ikincil ve tümüyle maddi bir faydadır. Asıl olan; Allah'a bağlılığın, O'ndan korkup sakınmanın ve O'nu hulus-u kalb ile sevmenin bir işareti olarak kurban kesmektir. Kurban insanı kendi manevi köklerine bağlar, tarihî süreklilik içinde zincirin halkaları gibi nesilleri birbirine iliştirir. Peygamberimiz buna işaret ederek kurbanı "Atanız İbrahim'in sünneti" olarak tavsif etmiştir."

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/kardesligin-kan-bagi-kurban-182358.htm}



Bu haber 830 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,886 µs