En Sıcak Konular

MİLYONLAR KABE'DE BULUŞTU

13 Kasım 2010 23:03 tsi
MİLYONLAR KABE'DE BULUŞTU İslam'ın 5 şartından birisi olan hac farizasını yerine getirmek için Mekke'de bulunan milyonlarca hacı adayı Kurban Bayramı öncesi Cuma namazlarını kıldı.

Milyonlar Kabe'de BULUŞTU

İslam'ın 5 şartından birisi olan hac farizasını yerine getirmek için Mekke'de bulunan milyonlarca hacı adayı Kurban Bayramı öncesi son Cuma namazlarını dün kıldı. Başta Kabe'nin avlusu olmak üzere Mekke'nin sokakları namaz kılan hacı adaylarıyla doldu taştı.

 Tarihinin en kalabalık haccının yaşandığı hicri 1431 yılının Zilhicce ayında, Arafat öncesindeki son cumada kayıtlara geçebilecek büyüklükteki bir kalabalık, huşu ile namazını eda edip tavaflarına devam etti. Kabe imamlarından Abdurrahman El Sudeys, Cuma hutbesini okudu ve Cuma namazını kıldırdı. Sudeys, milyonlarca hacı adayına hitap ettiği hutbesinde İslam'ın birliği ve Müslümanların kardeş olmasına dikkat çekerek, hacı adaylarına bu dönemi iyi değerlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Hac için dünyanın her tarafından hacı adaylarının geldiğinin altını çizen Sudeys, hac döneminin birlik ve beraberliği pekiştirmek için en iyi ve güzel yer olduğunu ifade etti. Kabe imamı, hutbesinde Kudüs ve Filistin'e de değindi. Sudeys, "ne amaçlı olursa olsun terörün dinde yeri olmadığını" dile getirdi. Bu yıl hacı sayısının artması ile birlikte Mekke'de müthiş bir kalabalık ve coşkulu bir hac dönemi yaşanıyor. Pazartesi Arafat Ovası'nda gerçekleşecek büyük buluşma öncesinde, mahşeri kalabalık son cuma namazı için Kabe-i Muazzama'da bir araya geldi. Mekke'ye şimdiye kadar gelen 4 milyon hacı adayından 3 milyonu, cuma namazını Kabe ve civarındaki sokaklarda ve tünellerde eda etti. Kabe'de en yüksek derecenin olduğu sürekli hatim okunan 'Hicri İsmail' bölümünde namaz kılmak için ise Müslümanlar birbirleriyle yarıştı.

"Dünyadaki evim"

Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika kıtasından rengarenk elbiseler, farklı dil ve kültürlerdeki milyonlarca Müslüman tek bir cihete yöneldi. Allahü Teala'nın, "Dünyadaki evim" dediği Beytullah'a yüz süren müminler, burada olmaktan dolayı kendilerini çok şanslı kabul ediyor. Peygamberler Tarihi'nde, Nuh Tufanı'ndan sonra Allahü Teala, Hazreti İbrahim'e Kabe-i Muazzama'yı yapmasını emrediyor. İbrahim Aleyhisselam Beytullah'ın inşasını bitirdikten sonra, insanları bu kutlu mekana davet edilmesi emrediliyor.

Bugün Suud kralının sarayının bulunduğu hemen yakındaki Kubeys Dağı'na çıkan İbrahim Aleyhisselam, emri yerine getirip davet de bulunuyor. Ancak bir taraftan da sesinin kaç tane insana ulaşacağını düşünüyor. Bu sırada, Allahü Teala, 'Sen davetini yap, biz senin sesini duyururuz' buyuruyor. İşte bu çağrı sebebiyle hangi Müslüman'ın ne zaman, kaç defa Kabe'ye geleceği bu çağrının yapıldığı zaman belirlendi. Bu çağrıya, 'Lebbeyk Allahümle Lebbeyk' diye cevap veren Müslüman ruhlardan, "İnnel hamde vel niğmete lekevel mülk" kısmını söyleyebilenler, Kabe'yi tavafa ve hacı olmayı hak etti.

Mekke'ye gelip Kabe-yi tavaf edemeyenler, tavaf edip Arafat'a çıkamadıkları için hacı olamayanlar bile bulunuyor. İşte Kabe'nin duvarına ulaşmak azmi, ulaşıldığında gözyaşlarına boğulmak, bu kutlu davete muhatap olma ayrıcalığından ve kabulünden kaynaklanıyor.

Cennetül Mualla'yı ziyaret

Büyük bir bölümü Mekke-i Mükerreme'de metfun bulunan Eshab-ı Kiram'ın Cennetül Mualla Kabristanı'nı da hacı adayları tarafından en çok ziyaret edilen yerler arasında yer alıyor. Daha önce 'Hacun' ve 'Malat' diye anılan mezarlık, Hz. Muhammed'in, "Ne güzel kabristan" sözlerinden sonra Cennetül Mualla ismini aldı. Hz. Muhammed'in eşi Hz. Hatice, dedesi Abdülmüttalip, Hz. Ebubekir'in kızı Esma, Müslümanların ilk Mekke Emiri Abdullah Bin Zübeyr, Fudayl bin İyad ve daha binlerce Eshab-ı Kiram, Harem-i Şerif'e 1 kilometre uzaklıktaki Cennetül Mualla'da yatıyor. Hac için kutsal topraklara gelip, burada vefat edenler de kısa bir süre öncesine kadar buraya defnediliyorlardı. Aralarında Hz. Muhammed'in soyundan gelen seyitlerin de metfun bulunduğu kabristan, hacı adaylarının da feyiz almak ve bereketlenmek için uğradığı Mekke'deki en önemli ziyaretgahların başında yer alıyor.

Diyanet Hastanesi'nde 60 bin kişi tedavi oldu

Mekke'de bulunan Diyanet Hastanesi'nde, bugüne kadar 60 bin hacı adayının tedavisinin yapıldığı öğrenildi. Her gün dolup taşan 16 katlı hastanede yoğun bakım üniteleri, poliklinik ve acil servislerinde 335 personelle hizmet veriyor. Hastane başhekimi Hamit Doğan, en çok şikayetlerin kalp rahatsızlıkları ve aşırı efora bağlı ortopedik şikayetler olduğunu söyledi. Doğan bugüne kadar 4 kadın toplam 20 hacı adayının hayatını kaybettiğini ifade etti. Arafat zamanında da Arafat çadırı adı altında seyyar bir hastane kuracaklarını belirten Doğan, "Şu an yatmakta olan ve Arafat'a gidemeyecek durumda olan hastalarımızı ambulanslarla Arafat'a taşıyacağız. Orada tedavilerine devam edeceğiz, akşam olunca da geri getireceğiz."

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/milyonlar-kabe-de-bulustu-182078.htm}


 



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,015 µs