En Sıcak Konular

AKP İLE MHP ÇATIŞMASININ KRONOLOJİSİ

13 Kasım 2010 13:32 tsi
AKP İLE MHP ÇATIŞMASININ KRONOLOJİSİ AKP lideri Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli arasındaki hezeyan ve dil polemiği referandum öncesi MHP pankartlarının indirilmesiyle başladı

AKP ile MHP çatışmasının kronolojisi

AKP lideri Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli arasındaki hezeyan ve dil polemiği referandum öncesi MHP pankartlarının indirilmesiyle başladı

AKP ile MHP arasındaki ilk gerilim, 12 Eylül referandumundan önce başladı. Bazı illerde MHP’nin astığı pankartların indirilmesine ülkücüler büyük tepki gösterdi. Erdoğan’ın AKP grubunda 12 Eylül’de idam edilen ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu’nun son mektubunu okumasına da MHP lideri tepki gösterdi. Erdoğan ise referandum kampanyası boyunca ülkücüleri 12 Eylül ile hesaplaşılacağını söyleyerek ‘evet’ oyu vermeye çağırdı. Atışmalar referandumdan sonra da sürdü. Bahçeli MHP’ye uluslararası güçlerle operasyon yapılmak istendiğini ileri sürdü.
Erdoğan Bahçeli’nin Taksim’de yaşanan canlı bomba olayı ardından yaptığı açıklamalarda, yaşananların açılımın bir parçası olup olmadığını hükümete sorması üzerine, geçen Cumartesi MHP liderine “hezeyan” suçlaması yöneltti. Erdoğan, “Ben MHP’ye gönül vermiş kardeşlerime tekrar sesleniyorum, bu hezeyanı iyi takip edin değerli kardeşlerim. Bu ülkeye efendi olmaya değil hizmetkar olmaya soyunmuş bu kadroyu bu tür bir teröristle aynı kefeye koyan bu anlayışa artık sizler de gereken dersi verin” dedi.

‘Ali kıran baş kesen!’

Buna MHP’den sert tepki geldi ve Grup Başkancekili Mehmet Şandır, “Dilini koparırız” karşılığını verdi. Erdoğan da geçen salı günü grup konuşmasında “Güya milliyetçi zevat ’dilimizi koparmakla’ tehdit ediyor. Bakıyorsun, bir başkası çıkıyor “Onu koltuğundan indireceğim” diyor. Siz nesiniz? Siz siyasi parti misiniz, yoksa kasap mısınız? Siz ne zamandan beri ali kıran baş kesen oldunuz?” diye sordu. Erdoğan, “MHP yönetimi giderek hırçınlaşıyor, giderek siyasi nezaketi kaybediyor. Milletimiz ibretle izliyor. MHP yönetimi ciddi bir baraj korkusuna kapılmış durumda. Bu korku ve kaygı çirkin bir üsluba kendilerini sevk ediyor. Bataklığa düşen çırpındıkça kurtulmaz, çırpındıkça batar. Şu anda bunlar budur” şeklinde konuştu. Erdoğan “MHP’ye gönül vermiş kardeşlerime de söylüyorum: Bu çirkin üsluptan, bu gözü dönmüş yaklaşımlardan rahatsızlık duyduklarını çok iyi biliyorum. İnanıyorum ki onlar da bu konuda gerekli dersi gerekenlere verecektir. MHP’nin milliyetçi muhafazakar kimliğini arka plana iten bu yönetimin sergilediği yaklaşım milletin değerlerinden ciddi bir kopuşu ifade ediyor. MHP yönetimi her geçen gün milletin hissiyatından, milleten nezaketinden, milletin gündemin kopuyor. Milletin hoş görmeyeceği bir üsluba, hırçın bir söyleme sarılıyor. Bu tam anlamıyla bir savrulma durumudur, milletten kopma durumudur” diye de ekledi.

Çok gizli temaslar

Önceki hafta AKP’den istifa etmiş olan İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu ve emekli korgeneral Engin Alan’ı parti saflarına katılmaya, bir dönem partiden ihraç ettiği Ümit Özdağ ve eski bakanlardan Koray Aydın’ı MHP saflarında aktif olmaya ikna ettiği öne sürülen Bahçeli’nin AKP içindeki MHP’lilerle teması da bizzat yürüttüğü belirtiliyor. Bir süredir MHP’den kopan isimlerle telefon ve yüz yüze görüşmeler yapan MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin temasları küskünlerle sınırlı kalmadı. Çeşitli nedenlerle partiden kopmuş MHP’lileri yeniden parti çatısı altında toplamaya çalışan Bahçeli özellikle AKP içindeki ülkücülerle de temasa geçti. Siyasi kulislerde özellikle iktidar partisindeki ülkücü milletvekilleri ile çok gizli temaslar yürüten Bahçeli’nin sürpriz transferler yapabileceği belirtiliyor.

Özcan açılıma karşı çıkmıştı

Bahçeli’nin görüştüğü isimler sır gibi saklanırken kısa süre önce eski AKP Ankara Milletvekili Zekai Özcan MHP saflarına katılmıştı. Özcan açılıma duyulan rahatsızlığı Başbakan Erdoğan’a Patalya’taki toplantıda açık ve net olarak ileten tek isim olmuştu. Referandum öncesi Özcan, Bahçeli’nin davetiyle MHP’ye katılmıştı.

Grupta mesaj verdi

Devlet Bahçeli geçtiğimiz Salı günü partisinin Meclis Grubu toplantısında yaptığı konuşmada “açılım” konusuna değinerek , “Karar ve vicdanlarına güvendiğim birçok değerli AKP’li milletvekillerinden hangileri gerçekten de açılımın içeriğine vakıflar?” sorusunu yöneltmişti.
Erdoğan MHP’lilere seslendi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bir süreden beri konuşmalarında MHP yönetimine yüklenirken, MHP’lilere parti yönetimine karşı tavır alma çağrısı yapıyor.

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/Haber/340467/1/Gundem}



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,742 µs