En Sıcak Konular

AŞIK MEVLÜT İHSANİ HAKK'A YÜRÜDÜ

7 Kasım 2010 12:09 tsi
AŞIK MEVLÜT İHSANİ HAKK'A YÜRÜDÜ Aşıklık geleneğinin üstadlarından Erzurumlu Aşık Mevlüt İhsani Hakk'ın rahmetine kavuştu.

Aşık Mevlüt İhsani Vefat Etti


Aşıklık geleneğinin üstadlarından Erzurumlu Aşık Mevlüt İhsani Hakk'ın rahmetine kavuştu. Aldığımız ilk bilgilere göre merhumun cenazesi 8 Kasım 2010 Pazartesi günü Kocaeli'nin Körfez ilçesi Ulu Camii'nde kılınacak olan Öğle Namazı'nın ardından defnedilecektir.

* * *

1928 yılında, Şenkaya’nın (1950 yılına dek Sarıkamış’a bağlı olan) Çermik köyünde doğdu. Asıl adı Mevlüt Şafak’tır. Resmi kayıtlarda doğum tarihi olarak 1933 geçmesine karşın, Mevlüt İhsani, gerçek doğumunun 1928 olduğunu belirtmektedir.

Mevlüt İhsani, ilkokul 3. sınıfa gittiği dönemde arkadaşlarıyla oynarken bulduğu bir kapsülün patlaması nedeniyle gözlerini yitirdi ve sol elinin 3 parmağı yaralandı. Gözleri görmemesine karşın köydeki bir marangozun yanında çıraklık yaptı. 13 yaşında ise köy imamının yardımıyla Kuran öğrenmeye başladı. Bu dönemde komşusunun kızına aşık oldu.

Küçüklüğünden beri, köyüne gelip giden aşıklardan etkilenip şiire ilgi duydu. Özellikle Bardızlı Nihani, Narmanlı Musa, Aşık Yusuf gibi aşıklar bunların önde gelenleridir.

Gördüğü bir rüyada sonra, doğaçlama söylemeye başladı. Annesinin teşvik etmesiyle bağlama öğrenen Mevlüt İhsani’ye, bu konuda özellikle Alişan Usta adlı aşığın çok yardımı oldu.

25 yaşlarında ise rüyasında Alvarlı Mehmet Lütfi Efendiyi gördü. Bunun üzerine Erzurum’a giderek Lütfi Efendiyle görüştü. İhsani mahlası da Lütfi Efendi tarafından verildi.

1966 yılından beri Konya Aşıklar Bayramına katılan Aşık Mevlüt İhsani, döneminin ünlü aşıklarıyla karşılaşmalar yaptı. Gelenekler çerçevesinde de birçok aşık yetiştirdi.

Birçok yarışma ve şenlikte çeşitli ödüller alan Aşık Mevlüt İhsani, Türkiye dışında da bazı şenliklere katıldı.

1974 yılında Kars Çimento Fabrikasında başladığı santraldeki görevinden 1981 yılında malulen emekli oldu. Önce Erzurum’a yerleşen Mevlüt İhsani, son yıllarda İzmit’te yaşamaktaydı.

Mevlüt İhsani’ye ilişkin Dilaver Düzgün tarafından Aşık Mevlüt İhsani, Hayatı, Sanatı ve Şiirlerinden Seçmeler adlı bir kitap yayımlandı.

(Bekir Karadeniz "1900'den 2000'e Halk Şiiri", AAKYD Yayınları, 2005)

 

[Mir Haber ailesi olarak Aşık Mevlüt İhsani'ye Allah'tan rahmet, muhterem ailelerine ve yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ediyoruz.Türk Aşıklık Geleneği'nin başı sağolsun! "İnna lillahi ve inna ileyhi raciun]

 

Kaynak: Erzurumlu.Net Haber {http://www.erzurumlu.net/ErzurumHaber-794-asik-mevlut-ihsani-vefat-etti-baslikli-haber.html}



Bu haber 1,053 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,320 µs