En Sıcak Konular

TÜRKMEN GAZININ TÜRKİYE'YE SEVKİYATINA YEŞİL IŞIK

12 Kasım 2010 15:57 tsi
TÜRKMEN GAZININ TÜRKİYE'YE SEVKİYATINA YEŞİL IŞIK Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkmenistan ziyaretinin ikinci gününde iki ülke arasındaki enerji, eğitim, kültür ve sağlık alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi adına somut kararlar alındı.

Türkmen gazının Türkiye sevkiyatına yeşil ışık

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkmenistan ziyaretinin ikinci gününde iki ülke arasındaki enerji, eğitim, kültür ve sağlık alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi adına somut kararlar alındı.

Gül'ü Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı kentinde ağırlayan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, heyetler arası görüşmede yaptığı konuşmada, Türkmen gazının Türkiye sevkiyatı için bütün imkanların olduğunu kaydederek, bu alanda somut neticeler için işbirliği yapılabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyareti kapsamında bugün ilk olarak Avaza turizm bölgesindeki Serdar Oteli'nde Berdimuhamedov ile bir araya geldi. Liderler ilk önce 1 saate yakın baş başa görüşme yaptı. Bu görüşmelerde iki ülke arasındaki enerji, ticaret, kültür, eğitim ve diğer birçok alandaki işbirliği konuları masaya yatırıldı.

AVAZA İKİNCİ ANTALYA OLSUN

Liderler, baş başa görüşmeden sonra heyetler arası görüşmelere katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan'da bulunmaktan son derece mutlu olduklarını kaydederek, Avaza'ya ikinci defa geldiklerini ifade etti. Bu kez gelişlerinde Avaza'da çok şeyin değiştiğini kaydeden Gül, Avaza'nın ikinci Antalya olması temennisinde bulundu. Türkmenistan'daki gelişmelerden gurur duyduklarını kaydeden Abdullah Gül, "Ticari ilişkilerimiz gelişiyor. 2007 yılından bu yana 1 milyardan 2 milyar dolara çıktı. İnşaat dışında imalat ve sanayi alanlarında da Türk şirketlerini yatırım yapmaya davet ediyorum. Türkiye eski İpek yolunu canlandırmak için birçok demiryolu projelerini hayata geçiriyor. Buna Türkmenistan'ın da katılmasını istiyoruz. Bu projeler Türkmen mallarının Türkiye'ye ve Avrupa pazarına ulaşmasına önemli katkı sağlayacak."dedi. Gül ayrıca, bu bağlamda Türkmenbaşı kenti ile Azerbaycan'ın Bakü kenti arasında Ro-Ro seferlerinin başlatılmasını teklif etti.

2011 yılının önemli yıl olduğuna dikkat çeken Gül, önümüzdeki yılda Türkmenistan'ın bağımsızlığının 20. yıldönümünü sadece Türkmen halkının değil, aynı zamanda Türkiye'nin de kutlayacağını ifade etti. Bu bağlamda bir dizi kültürel etkinliklerin düzenleneceğini ifade etti.

GÜL: ENERJİ İŞBİRLİĞİNE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, Türkmenistan ile olan enerji işbirliğine büyük önem verdiklerini kaydetti. Türkmenistan'ın zengin doğalgaz kaynaklarına sahip olduğunu ifade eden Gül, bu 'Allah'ın nimeti' dedi. Türkmenistan'ın bu kaynaklarını farklı farklı projeler ile dünya piyasasına sevk etmek için önemli projeler hayata geçirdiğini kaydeden Gül, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) bu ülkede doğalgaz ve petrol arama çalışmalarına katılmayı arzu ettiğini söyledi.

TÜRKMEN GAZINI VERMEYE HAZIRIZ

Berdimuhamedov burada yaptığı konuşmada, Türkmen gazının Türkiye'ye sevkiyatı için bütün imkanların olduğunu kaydetti. İkili görüşmelerde bu konuyu ele aldıklarını ifade eden Berdimuhamedov, enerji alanındaki işbirliğini somut sonuçlara bağlayabileceklerini belirtti.

Berdimuhamedov, son yıllarda iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin hızla geliştiğini kaydederek, 2009 yılında iki ülke arasında dış ticaret hacminin 2 milyar 275 milyon doları bulduğunu ifade etti. 2010 yılının Ocak-Eylül aylarında bu rakamın 2 milyar 390 milyon dolara ulaştığını kaydeden Türkmen lider, yüksek teknoloji alanında işbirliği yapmak istediklerini ifade etti. Bu amaçla 2011 yılında Avaza'da Türkmen-Türk Yüksek Teknoloji Konferansı yapılmasını teklif etti.

Konuşmasında eğitim ve kültür alanındaki işbirliğine değinen Berdimuhamedov, Türkiye'de 2 bin 260 Türkmen öğrencisinin eğitim gördüğünü, Türkmenistan'da ise Türkmen-Türk okulları ve Türkmen-Türk Üniversitesi'nin faaliyet gösterdiğini ifade etti. Berdimuhamedov, üniversiteler arasında da doğrudan işbirliğinin kurulmasını önerdi.

Türkmenistan ile Türkiye arasındaki kültüre birliğine değinen Berdimuhamedov, 2011 yılında Türk sinema film festivalinin de yapılması konusunda teklifte bulundu. Türkmen lider, bu görüşmelerin iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesine de önemli katkı sağlayacağını inandığını söyledi.

TÜRKMEN LİDER: TÜRKİYE STRATEJİK ORTAĞIMIZ

Heyetler arası görüşmelerden sonra liderler basına açıklamada bulundular. Türkmen lider basın açıklamasında, Türkiye'nin stratejik ticari ortağı olduğunu söyledi. Berdimuhamedov, Gül ile başta ikili ilişkiler yanı sıra ülkeleri yakından ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konuları görüştüklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül de, basına yaptığı konuşmasında enerji işbirliğine değinerek, bunun devam ettirilmesi gerektiğini belirtti.

Resmi görüşmelerin sonunda iki ülke arasında eğitim ve sağlık alanındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi için iki anlaşmaya imza atıldı. Anlaşmalara Türkiye tarafından Devlet Bakanı Zafer Çağlayan imzaladı. Gül ile Berdimuhamedov ile ortak bildiriye imza attılar.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/turkmen-gazinin-turkiye-sevkiyatina-yesil-isik-182039.htm}



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,343 µs