En Sıcak Konular

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI DEĞİŞTİ

11 Kasım 2010 11:28 tsi
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI DEĞİŞTİ Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu istifa ettiğini açıkladı... Yerine Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez'i atandı.

Bardakoğlu: 'Görevden alınmadım istifa ettim'

Görevden alındığı iddia edilen Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu basın açıklaması yaparak istifa ettiğini açıkladı...

Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, "Diyanet İşleri Başkanlığı vatandaşlarımız arasında hiçbir mezhep, meşrep, bölge, görüş ve düşünüş farklılığı gözetmeksizin, siyaset üstü kalmanın ve bütün siyasi görüş ve düşünüşlere, sivil gruplara ve oluşumlara eşit mesafede durmanın avantaj ve risklerini birlikte üstlenerek bir hizmet kalitesini yakaladı" dedi.

-"KİMSEYİ AYIRT ETMEDİM"-

Bardakoğlu görevi bıraktıktan sonra Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinde bir mesaj yayınladı. 28 Mayıs 2003’de göreve başlayan Bardakoğlu, 7 yıl süren görevine ilişkin, "Diyanet İşleri Başkanlığı görevimi bugüne kadar büyük bir onur ve ağır bir sorumluluk görerek, Yüce Dinimizin ulviyetine, Kurumumuzun vakarına layık şekilde ifa etme gayreti içinde oldum. Toplumu din konusunda aydınlatırken İslam’ın Kur’an ve Sünnet’e dayalı doğru bilgisini esas aldım, Müslümanların 14 asırlık birikim ve tecrübesini, günümüzün şart ve ihtiyaçlarını hep önemsedim. Kimseyi ayırt etmeden, sevgiye ve doğru bilgiye dayalı olarak insanımıza kuşatıcı din hizmeti sunmayı, toplumsal hayatımızda ahlaki değerlerin yücelmesini, ülkede birlik ve beraberliğimizin, kardeşlik ve dayanışma duygularımızın pekişmesini gaye edindim. Bunları yaparken de gerek toplumun ve ülkenin ortak duyarlılıklarını, gerekse çağdaş dünyanın ortak sorun ve değerlerini hiç göz ardı etmedim" dedi.

Başkanlığın siyaset üstü ve bütün siyasi görüş ve düşünüşlere, sivil gruplara ve oluşumlara eşit mesafede kaldığını kaydeden Bardakoğlu, şöyle devam etti:

"Başkanlığımız, vatandaşlarımız arasında hiçbir mezhep, meşrep, bölge, görüş ve düşünüş farklılığı gözetmeksizin, siyaset üstü kalmanın ve bütün siyasi görüş ve düşünüşlere, sivil gruplara ve oluşumlara eşit mesafede durmanın avantaj ve risklerini birlikte üstlenerek, yurt içinde ve dışında yürüttüğü çeşitli din hizmetleri ile toplumun bütün kesimlerine ulaşmada gözle görülür bir hizmet kalitesini yakalamış, ülkede sağduyuyu ve dengeyi temsil etmiş, yurtdışında 80’i aşkın ülke, soydaş, akraba ve Müslüman toplulukları ile sürdürmekte olduğu ilişkiler sonucu uluslararası bir hizmet ağına ve kalitesine ulaşmıştır."

-"8 KASIM’DA GÖREVDEN AYRILMA TALEBİNDE BULUNDUM"-

Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığına atanan Prof. Dr. Mehmet Görmez’in de görevini en iyi şekilde yerine getireceğinden emin olduğunu belirterek, görevinden ayrılışına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"TBMM’de bütün siyasi partilerin ortak takdir ve desteğini alan yeni Teşkilat Kanunumuz 13 Temmuz 2010 tarihinde yürürlüğe girdi. Aylar öncesinden, Kanunumuzun hazırlanış ve yasalaşma aşamasında, yeni dönemde yeni bir yönetimin yeni bir aşk ve heyecanla göreve başlamasının, kurumda nöbet ve kan değişiminin son derece yararlı olacağı yönündeki kanaatimi paylaştığım yetkililerle vardığımız ortak anlayışın ve kararın da sonucu olarak, 8 Kasım 2010 tarihi itibariyle, görevden ayrılma ve ilmi hayata dönme talebinde bulundum. Kanunun hemen akabinde düşündüğüm işlemin bugüne gecikmesi, önceden katılma vadinde bulunduğum birçok programın yaz dönemine uzaması ve hizmette inkıtaya mahal vermeme düşüncesi olmuştur. Bugün görevi devralacak yeni Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Görmez Bey’in ve yeni çalışma arkadaşlarının daha üstün bir gayret, ehliyet ve liyakatle bu ağır ve onurlu görevi ifa edeceğinden eminim." [1]

Diyanette yeni dönem

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun görev süresi dolmasının ardından Hükümet Ali Bardakoğlu'nun görev süresini uzatmak yerine Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez'i atadı. Üçlü kararnâme ile atanan Diyanet İşleri Başkanı'nın atama kararnamesi'nin yarınki Resmi Gazete'de yayınlanmayacağı öğrenildi.

Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun konuşmasından satırbaşları

Dinin evrensel varoluş çağrısını bilmeyenler, dini günlük hayatın bir realitesi zannederler. Ama dinlediğimiz ayetler bizi hep bir asla bağlı olmamızı öğütlüyor.

Geride bıraktığınız hayırlı işlerdir diyor. Dünya hayatı iyilikte doğrulukta süren bir yarıştan ibarettir öğüdünü veriyor.

Din, hukuk, ahlak, siyaset ilişkisi her zaman kolay anlaşılamadı ve bağlantıları anlamak kolay olmadı.

Osmanlı aydınlarının da bugünün aydınlarının da temel problemlerinden birisi dini kavramak ve diğer kavramlarla nasıl bir ilişkide olması gerektiği gibi, ortaya koymak gibi ciddi sorunlarımız olmadı değil.

18. yüzyıldaki bu pozitivizm hareketi bizim iki asrımızı gölgeledi ve dinle ilişkilerimizi nasıl kuracağımızı ciddi şekilde sarstı.

20. yüzyılın başındaki gelişmelerde, dine bir güvenlik penceresinden bakma gibi bir yanlışı doğurdu. Batı'da din konusu 11 Eylül'den sonra bir güvenlik sorunu olarak algılana geldi.

Diyanet İşleri Başkanlığı da bu karmaşık dünyada, bize böyle bir önemli geleneği ifade ediyor. Bugün Avrasya coğrafyası için Diyanet'in ne anlama geldiğini görmek isteyenler, biraz o coğrafyaya ulaşsalar yeterlidir. Onlar için Diyanet İşleri Başkanlığı asla dönüştür, kimliktir ve Osmanlı'dan beri devam eden karşılıksız vermenin karşılığında oluşan bir vefa duygusudur.

Böyle olduğu içinde biz dış ülkelere açıldık. Ama dışarıya açılırken kendi toplumumuzu unutamazdık. Toplumumuza açıldık. Dinin umumi şefkatinde o kalplere ipek yumuşaklığı veren merhametinden herkesin istifade etmesi gerekmez miydi? İşte biz de onu yaptık.

Engellilere sahip çıktık ve kadın hakları konusunda ülkemizin hataları olduğunu açık açık söyledik. 7 yıl içinde bayan görevlilerimizin sayısı 13 binlere ulaştı. Artık biz onları teşkilatımızın ayrılmaz parçası olarak görüyoruz.

Şu anda sözleşmelerle birlikte yüzbinleri aşan bir kadroya sahibiz. Gönlümüz arzu eder ki bütün mensuplarımız, ilahiyat fakültesi mezunu olsun, dünyada din hakkında olup biten her şeyi takip etsinler. Bunun için hizmet için eğitim kurslarını, ezanı ve kuranı güzel okuma kurslarını açtık. Benim ülkemde din görevlisi görevi hakkıyla yaptığı vakit o niçin bu işi yapıyor diyen bir kimse yoktur.

Bugün burada bu rolü yüklenecek yeni bir dönemin başlangıcını haber vermek için sizleri buraya yorduk. Teşkilat kanunumuz senelerdir üzerinde çalıştığımız bir konuydu. Bu kanunu işleme koyma imkanına kavuştuk.

Sadece benim ve bakanımın bildiği bir şeyi de söyleyeyim. Geçtiğimiz Kasım ayında Kasım ayı başında ayrılacağımı Bakan Çelik'e söylemiştim. Teşkilat kanunu çıkıncaya kadar hiçbir yere kıpırdamamam gerektiğini, daha sonra da isteğinin yerine getirileceğini söyledi. Artık nöbet değişimi zamanı geldiğini söylemiştim.

Ben teşkilat kanunu olgunlaştığı zaman, önemli olan sürekli nöbet değişimi yapmaktır. Yeni dönemde, yeni yapılanma döneminde yeni bir kadronun isabetli olacağını ilk defa ben talep ettim. Ben hazırlıklarımı 14 Temmuz'a göre yapmıştım fakat araya Ramazan girdi, yaz programlarımız girdi.

Yeni Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr Mehmet Görmez kimdir?

1959 yılında Gaziantep'te doğdu. İlk öğrenimini Nizip'te, orta öğrenimini Gaziantep İmam-Hatip Lisesinde tamamladı. 1983'te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde yüksek öğrenime başladı. Bir yandan yüksek öğrenimini sürdürürken, diğer yandan önce Kırıkkale'de Kur'an kursu öğreticiliği, ardından Ankara'nın değişik semtlerinde imam-hatiplik ve vaizlik görevlerinde bulundu.

1987'de yüksek öğrenimini tamamlayıp Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalında yüksek lisans yapmaya başladı. 1988'de bir yıl süreyle Kahire Üniversitesinde inceleme ve araştırmalarda bulundu. 1990'da "Musa Carullah Bigiyef, Hayatı, Fikirleri ve eserleri" adlı tezi ile yüksek lisansını tamamladı ve doktora çalışmasına başladı. 1994'te "Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu" adlı teziyle doktorasını bitirdi. Ayrıca doktora çalışması, 1996'da Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Birincilik Ödülü aldı.

1995-1997 yıllarında Ahmet Yesevi Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde dersler verdi. Diğer taraftan Anadolu Üniversitesi İlahiyat ön lisans programının hazırlanmasında görev aldı. 1997-1998 yıllarında inceleme ve araştırmalar yapmak üzere İngiltere'de bulundu. 1998'de yardımcı doçent, 1999'da doçent, 2006 yılında da profesör oldu. 2001-2003 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinde dersler verdi.

13.08.2003'te Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevine atandı. Yayınlanmış bir çok eseri bulunan Prof. Dr. Mehmet Görmez evli ve üç çocuk babası olup Arapça ve İngilizce bilmektedir.[2]

 

Kaynak:

[1] MİLLİYET GAZETESİ {http://www.milliyet.com.tr/bardakoglu-gorevden-alinmadim-istifa-ettim-/siyaset/sondakika/11.11.2010/1313056/default.htm}

[2] MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/diyanette-yeni-donem-181911.htm}



Bu haber 849 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,733 µs