En Sıcak Konular

POF.DR.AHMET ERCAN: ''BEKLENEN DEPREM BU DEĞİL''

4 Kasım 2010 12:08 tsi
POF.DR.AHMET ERCAN: ''BEKLENEN DEPREM BU DEĞİL'' Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan,Çanakalle Saros Körfezi'nde meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki deprem için, "bu bölgede beklenen büyük deprem bugünkü deprem değildir." ifadesini kullandı.

Beklenen deprem bu değil

Ülkeler Deprem Kestirme Ağı Türkiye Başkanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "bu bölgede beklenen büyük deprem bugünkü deprem değildir." ifadesini kullandı.

Ülkeler Deprem Kestirme Ağı Türkiye Başkanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Çanakalle Saros Körfezi'nde meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremin, Saros Körfezi'nde gerilme olduğunu gösterdiğini söyledi. Yazılı açıklama yapan Ercan, Kuzey Anadolu kırığının Gelibolu yarımadasında kükrediğini belirterek, "Kırılan, Kuzey Anadolu kırığının Ganos koludur" dedi.

Gelibolu Yarımadası kuzeyinde, Küçükanafarta köyünün 10 kilometre açıklarında ve 15,3 kilometre derinlikte meydana gelen depremin Kuzey Anadolu Kırığının (KAK) kuzey kolunun, Ege uzantısı üzerinde Gökçeada'nın 35 kilometre kuzey-doğusunda, denizde meydana geldiğini belirterek, "Yıkım olmamıştır. Kırılma sağ yanal atımlı, oluş olasılıkla kuzeydeki Saros çukuruna doğru bir düşme bileşeni de vardır. Depremin bir öncüsü olmamıştır. Ancak, 2 saat içinde 2 tane 3 den küçük depremcik, 2,4, ile 2,9 olmuştur.

Depremin kestirilen özellikleri; deprem 7,5 saniye sürmüştür, depremden çıkan güre 1019,75 erg olup, bir atom bombasının 1/15 ölçüsündedir. Beklenen yatay atım 2 metre dolayındadır. Depremin odak konumunda yıkım gücü I=6 'dır.  Depremin artçıları en az 6 gün sürecektir.  Yaklaşık iki yıl önce, 29 Aralık 2008 Pazartesi günü 00.58 gece yarısı 5,2 lik bir deprem 8,6 kilometre derinde oluşmuştu" açıklamasında bulundu.

29 Ekim 2010 günü de en büyüğü 3,9 olan 5 tane ardı ardına depremcikler olduğunu anlatan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Bu ardışık depremlerden 5 gün sonra ana deprem gelmiştir. Bu dolayda KAK kırıkları Gelibolu Yarımadası'nın kuzey kıyısının cetvelle çizilmiş gibi çizgiselliğini oluşturmuştur. Gidişi yaklaşık K700B doğrultuludur. Geçmişte bu bölgede oluşmuş olan M=6,0-7,0 dolayındaki depremler süpürtü (tsunami) oluşturmuştur. Bunlardan bazıları; D.Ö.330, 7,0 Limni depremi, DS.1672 6,4 Bozcaada depremi en çok bilinenleridir. Bunun nedeni KAK'ın kuzey-batı kolunun Ege'ye yaklaştıkça kapı kolu gibi dönmesi, ayrıca düz atım bileşenin (kuzey yakasında göçme) oluşmasıdır. Küçücük Gelibolu Yarımadası üzerinde, Büyük Kemikli Burnu'ndan başlayıp, Küçükanafarta'yı bir dış bükey yayla geçip Bolayır'a doğru uzanan bir ters kırık varlığı da gözardı edilmemelidir. Bu yayın kuzeyi, karmaşık, sık kırıklarıyla ünlüdür.  Kuzey Anadolu Kırığı Mürefte'den çıkıp, Şarköy-Evreşe üzerinden Bolayır'da Saros'a girerken kuzeyde Erikli, güneyde Ganos olmak üzere iki kola ayrılır. Saros'ta Ege'ye açılan bir huni görünümündeki göçüntünün güneyini (Gelibolu Yarımadası yakası) sınırlayan Ganos kırığı dike yakın iken, kuzeyini sınırlayan Erikli Kırığı yaklaşık 650 güneye doğru yatıktır."

Can ve mal kaybı yok
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı, Saros Körfezi'nde meydana gelen, Çanakkale ve ilçelerinde kuvvetli hissedilen depremde ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybının meydana gelmediğini bildirdi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, bugün saat 04.51'de 5.3 büyüklüğünde Saros Körfezi merkezli orta şiddetli depremin meydana geldiği, ana şoktan sonra ilk 2 saatte büyüklükleri 2.4-2.8 arasında değişen iki artçı depremin kaydedildiği belirtildi.

Vatandaşlar kendilerini sokağa attı
Saros Körfezi'nde sabah saat 04:51 sıralarında meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremi Edirne'de hisseden vatandaşlar panikle sokağa döküldü. Ayşekadın Caddesi üzerinde bulunan bir kız yurdunda kalan öğrenciler, deprem korkusuyla soğuğa rağmen binadan dışarı çıktı. Kaldırım üzerinden bekleyen öğrenciler yaşadıkları korku dolu anları anlattı. Dilaverbey mahallesinde deprem nedeniyle bir anda kendisini dışarı atan aile, içeride anahtarlarını unuttu. Soğukta dışarıda mahsur kalan aile polis ve itfaiyeden yardım istedi. İtfaiye ekiplerinin yardımlarıyla evin kapısı açıldı. Dışarıda kalan Melek Aykut adlı vatandaş, deprem nedeniyle evinin sallanmaya başladığını belirterek, "Biz de kalktık. Çocukları kaldırdım. Anahtarı almadan hepsi aşağı indi. Anahtar olmadığı için dışarıda kaldık" dedi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/beklenen-deprem-bu-degil-181184.htm}

 

 


 



Bu haber 981 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,596 µs