En Sıcak Konular

KILIÇDAROĞLU SAV'I SİLDİ,SAV PM'YE KURULTAY KARARI ALDIRDI

3 Kasım 2010 20:04 tsi
KILIÇDAROĞLU SAV'I SİLDİ,SAV PM'YE KURULTAY KARARI ALDIRDI Mayıs ayında başlayan CHP Genel Sekreteri Sav ile CHP’nin yeni Genel Başkanı Kılıçdaroğlu arasındaki bu birliktelik çok kısa sürdü. Altı ay içinde birkaç kez kriz yaşayan CHP üst yönetimi bugün resmen çatladı.

Beraberlikleri sadece 6 ay sürdü

Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanlığından istifa etmesinin ardından ani bir manevrayla Kemal Kılıçdaroğlu’na destek veren Önder Sav, Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan seçilmesinde önemli rol oynadı.

Mayıs ayında başlayan CHP Genel Sekreteri Sav ile CHP’nin yeni Genel Başkanı Kılıçdaroğlu arasındaki bu birliktelik çok kısa sürdü. Altı ay içinde birkaç kez kriz yaşayan CHP üst yönetimi bugün resmen çatladı. Kılıçdaroğlu Sav’a rağmen 13 genel başkan yardımcısı atadı. Sav’ın üzerini çizdi. Sav ise Genel Başkan’a rağmen PM’yi toplayarak kurultay kararı aldı [1]

CHP'de büyük kriz

CHP'de tüzük krizi büyüyor. Kılıçdaroğlu PM'yi iptal etti, Sav PM'yi Hakkı Suha Okay başkanlığında topladı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yürürlükte bulunan tüzük uyarınca partinini yeni yönetimini belirlediğini duyurdu. CHP'nin yeni Genel Sekreteri Nihat Matkap oldu...

Yönetimde Önder Sav yok... Sav'ın yerini Gürsel Tekin aldı.

Önder Sav ekibinden anında yanıt geldi: 'Şu an meşru Merkez Yönetim Kurulu hukuken tartışmasız olarak PM tarafından seçilen üyelerdir.

İşte Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı yeni yönetim

Genel Başkan yardımcılıkları
-Örgütlenme ve Örgüt Yönetimleri Gürsel Tekin,
-İdari ve Mali İşler Hurşit Güneş,
-Seçim ve Hukuk İşleri Mesut Değer,
- Tanıtım, Basın ve Propaganda İsa Gök
-Yerel Yönetimler Alaattin Yüksel,
-Meslek Kuruluşları, Sendikalar ve STK'lar İzzet Çetin,
-Dış İlişkiler ve Yurt Dışı Örgütlenmeler Oğuz Oyan,
-Kadın Örgütlenmesi ve Kadın Kolları Didem Engin
-Gençlik Örgütlenmesi ve Gençlik Kolları Mehmet Zeki Gündüz
-Ekonomik ve Mali Politika Umut Oran,
-Halkla İlişkiler Mehmet Ali Özpolat,
-Ar-Ge BYK Platformu Sencer Ayata,
-Parti İçi Eğitim Melda Onur oldu.

3 İSİM GÖREVİ KABUL ETMEDİ

Gülsün Bilgehan, Gökhan Günaydın ve Nihat Matkap görevi kabul etmedi. Bilgehan'ın yerine Didem Engin, Gökhan Günaydın'ın yerine Mehmet Zeki Gündüz getirildi. Yeni Genel Sekreter ise Süheyl Batum oldu.

PARTİ MECLİSİ TOPLANTISI İPTAL!

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın CHP'yi tüzük konusunda uyarmasının ardından Kılıçdaroğlu PM'yi bugün toplama kararı almıştı... Ancak CHP Genel Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada PM toplantısının iptal edildiği bildirildi.

SAV: GEREKÇESİZ İPTAL EDİLEMEZ

Buna rağmen Genel Sekreter Önder Sav, "CHP'nin geleneğinde ilan edilmiş toplantıların gerekçesiz iptal edilmesi gibi bir durum yoktur. Parti Meclisi'nde çoğunluk var. Parti Meclisi Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay Başkanlığı'ında toplantısını yapacaktır" dedi. Nitekim, Okay, Başkanlık koltuğuna geçip toplantıyı açtı. Meclis toplantısında 3 önerge görüşmeye açıldı... Toplantıda Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi yoktu. Toplantı sonunda 59 üye kurultay istedi.

'GENEL BAŞKANSIZ PM TOPLANAMAZ'

Önder Sav cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, Kemal Kılıçdaroğlu yanlıları parti tüzüğünün 37. maddesince Genel Başkan olmadan PM'nin toplanamayacağını bu yüzden bu toplantının geçersiz olduğunu açıkladılar.[2]

'Partideki korku imparatorluğunu yıktık!'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinde yaşanan son gelişmelere ilişkin, ''Korku imparatorluğu vardı Türkiye’de. Partideki korku imparatorluğunu yıktık, bundan sonra Türkiye’deki korku imparatorluğunu yıkacağız'' dedi. 

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, "Tüzüğün gereğinin yerine getirilmesi" ne ilişkin yazısını ve bunun için 15 günlük süre tanıdığını hatırlattı.

Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu, CHP’nin öteden beri hukuka saygılı ve hukukun gereklerini yerine getiren bir parti olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, bugün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının istediği düzenlemeleri yaptıklarını, Merkez Yönetim Kurulu’nu yine tüzük doğrultusunda belirlediklerini
ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na saat 16.30 itibarıyla teslim ettiklerini
belirtti.

Kılıçdaroğlu, "Tüzük çok açık. Hukuka aykırılığa hepimizin karşı çıkması lazım. İnsanlarımızı seviyoruz, partililerimizi seviyoruz, toplanan arkadaşlarımızı da seviyoruz. Ama hep hukuka saygılı kalmak zorundayız. Parti içi
çekişmelerden ne istiyoruz arkadaşlar? Beni buraya örgütüm getirdi, tek güvendiğim de örgütümdür. Onun vereceği her karara saygı gösteririm ben" dedi.

Kendilerine "statükocu" yaftasının yapıştırılmaya çalışıldığını, statükodan en çok kendisinin şikayet ettiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Korku imparatorluğu vardı Türkiye’de. Partideki korku imparatorluğunu yıktık, bundan sonra Türkiye’deki korku imparatorluğunu yıkacağız. Adımız belli,biz Cumhuriyet Halk Partisiyiz, halkın partisiyiz, birilerinin partisi değiliz.

Koltuklar insanlara sürekli otursunlar diye verilmez. O koltuklar halka hizmet için verilir. Oralar ne benim babamın malıdır ne de birilerinin. Biz o koltuklara halka hizmet için oturduk ve o koltukların hakkını vereceğiz. Bana verilen bir yetki, görev var. Görevi veren kurultaydır. Bana deniyor ki, sen tüzüğün verdiği yetkiler çerçevesinde görevini kullanacaksın, görevini yapacaksın. Tüzük meydanda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının yazısı meydanda, verilen süre meydanda tespitimizi saptamalarımızı yaptık, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına konuyu ilettik, olay bu kadar açık."

İŞTE YENİ YÖNETİM LİSTESİ

Size yeni yönetim listesini açıklamak istiyorum.Yeni Genel Sekreter Süheyl Batum...
-Örgütlenme ve Örgüt Yönetimleri Gürsel Tekin,
-İdari ve Mali İşler Hurşit Güneş,
-Seçim ve Hukuk İşleri Mesut Değer,
- Tanıtım, Basın ve Propaganda İsa Gök
-Yerel Yönetimler Alaattin Yüksel,
-Meslek Kuruluşları, Sendikalar ve STK'lar İzzet Çetin,
-Dış İlişkiler ve Yurt Dışı Örgütlenmeler Oğuz Oyan,
-Kadın Örgütlenmesi ve Kadın Kolları Didem Engin
-Gençlik Örgütlenmesi ve Gençlik Kolları Mehmet Zeki Gündüz
-Ekonomik ve Mali Politika Umut Oran,
-Halkla İlişkiler Mehmet Ali Özpolat,
-Ar-Ge BYK Platformu Sencer Ayata,
-Parti İçi Eğitim Melda Onur oldu.

Kılıçdaroğlu şunları kaydetti;

BAŞARISIZ OLURSAK GİDERİZ

Halkımıza şu vaatte bulunuyoruz. CHP yeni yönetimi, tek ses tek yürek olacaktır. Başarısız olduğumuz zaman hiç endişe etmesinler. Koltuklarımıza saplanıp kalmayacağız. Başarısız olduğumuz zaman alnımızın akıyla gideceğiz. Yerimize yeni arkadaşlarımızı getireceğiz.

O koltuklar bize sürekli oturalım diye verilmedi ve biz yeni bir anlayışla halka gideceğiz. Hiç kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Buradan örgütlerime de sesleniyorum. Yeni yönetimin desteklenip desteklenmediğini, komşularına esnafa sorsunlar, emekliye işçiye sorsunlar. Ömür boyu koltuklara oturanların CHP’ye ne verip ne vermediğini sorsunlar.

KARARLIYIM

Türkiye'ye demokrasiyi getiren CHP partiye de demokrasiyi getirecektir. Blok değil çarşaf liste getireceğiz. Biz halkın partisiyiz birilerinin partisi değiliz.

Kararlıyım ve bu kararlılığımın desteğini halkımdan alıyorum. İzin verin bu partiyi Mustafa Kemal'in CHP'si haline getirelim diyorum...[3]

Sav'dan Kılıçdaroğlu'na gönderme

Önder Sav, akşama doğru bir açıklama yaptı, açıklamasında Kılıçdaroğlu'na göndermelerde bulundu:
Sav, akşam yaptığı açıklamasında, kongreyi toplamaya karar verdiklerini belirterek, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına üzüldüğünü açıkladı.

Parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında,
Kılıçdaroğlu’nun yeni MYK oluşturmasına tepki gösterdi. Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun kendi imzasıyla Parti Meclisi’ni toplantıya çağırdığını, ancak imzasına sadık kalmayarak toplantıya katılmadığını öne süren Sav, 81 üyeli Parti Meclisi’nin 61 üyesinin katılımıyla toplantının yapıldığını söyledi.

 Katılımın karar almaya yetecek düzeyde olduğunu belirten Önder Sav, toplantıda divan başkanlığına verilen önergeyle 27-28 Kasım tarihinde Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonunda Tüzük Kurultayı toplanması kararının verildiğini aktardı.

Sav, çoğu kendisinin yanında olan Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin bu üyeliklerinin hukuken devam ettiğini ileri sürerek, "Yeni bir MYK atanması hukuken sakat bir atamadır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı değil, dünyanın en yetkili kurumuna da gidilse hukuki sakatlık, sakatlıktır.Cilalı sözlerle örtemezsiniz" diye konuştu.

Önder Sav'ın konuşmalarından satırbaşları şöyle;

"Sayın Genel Başkan'ın yeni CHP deyimini kullanması dikkatimi çekti. Dünyada ve Türkiye'de bir tek CHP vardır, o da Cumhuriyet Halk Partisi'dir. CHP'yi içerdeki ve dışardaki düşmanlar eskitemedi. CHP'ye kısa bir süre önce genel başkan olan sayın Kılıçdaroğlu da CHP'yi eskitemeyecektir. Mustafa Kemal'in bize gösterdiği çağdaşlaşma hedefine doğru yürüyen CHP'yiz biz. Zaman zaman ilkelerimizle ilgili kimi yanlış değerlendirmeler yapılabiliyor. CHP'nin kimliği tartışmaya açılabiliyor. Bizim dışımızdaki bazı şartlanmış kafaların CHP'nin kimliğini tatışması belki yadırganmayabilir. Kimsenin CHP'nin kimliğini tartışmaya hakkı yoktur. Önümüzdeki süreç CHP'ye, ona vücut veren ilkelerine sahip çıkanların o ilkeleri koruyanlarla o ilkeleri yozlaştırmaya çalışanların siyasal müacdedelesi şeklinde geçebilir. Bizim bu mücadeledeki tarafımız bellidir.

CHP şimdi içinde bulundfuğumuz türden kimi basın organlarında yazıldığı gibi şeyler yaşamış ve bunları aşmıştır. Bizim yapmamız gereken CHP'nin birliğine katkı koymaktır.

Parti Meclisi üyeleri olarak önümüzdeki dönemde de görevlerimizi aksatmadan yürüteceğiz. CHP'nin omurgasını kimseye kırdırmayız. Kimseye de müsade etmeyiz. Kimilerinin hoşuna gidecek diye CHP'nin politikasından, kimliğinden feda etmeye kalkanlarla CHP bilinci içinde uğraşımızı sürdürürüz.

Şimdiden kendisini yeni CHP diye lanse etmeye kalkanlara tavsiyemiz, CHP tarihini bir kez daha okumalarıdır. Benim gibi gençlik kollarından yetişen, 53 yılını CHP'ye vermiş olanlara, kimsenin söyleyecek sözü yoktur. Tabi zaman içinde olnlar da yetiştirilir, eğitilir. Bizler gibi öğretmenler tarafından onlar da eğitilir. Öyle yüzeysel sözlerle, korku imparatorpluğu yaratılıyor sözleriyle kimleri kastettiğini bilmiyorum ama galiba benim o, biz hayatımızda CHP'ye hizmet vermekle övünürüz.

Bizi izleyenlere umutsuzluğa kapılmamalarını, bunları da aşacağımızı, CHP'nin iktidar yolundaki yürüyüşüne devam edeceğini, AKP'ye öykünerek, sağa yanaşarak CHP'nin kimliğini bozamayacaklardır. TV'leri başlarında bizi izleyen CHP'liler rahat olsunlar. Son zamanlarda tartışmaya açılan laiklik ilkelerine de, buradaki arkadaşlarım sonuna kadar sahip çıkacaklardır. CHP'nin bu kimliğini pazara çıkarmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.

Hiçbir güçlüğü düşünmeden, görevimizi sonuna kadar yapmaya çalışacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Böyle bir yeni MYK'ya vücut veren o bildiriyi kabul etmiyoruz. Çözüm hukukidir, elbette yolunu bulacağız.

Genel Başkanlık için aday olma gibi bir düşüncem olsaydı, Kılıçdaroğlu'nu desteklemezdim. Ben dün akşama kadar, Kılıçdaroğlu'nu destekleyen önder Sav olarak durdum. Geriye dönüp o koşulların gerçekleşmesi halinde yine aynı şeyleri yapardım.

Sayın Genel Başkan'ın iş tutuş tarzıyla yürüyemeyeceğini anladım. Dün bana meslektaşlarınız sord: Kılıçdaroğlu'yla aranızda bir şey var mı diye. Hayır dedim, eğer olursa gereğini yaparım. Ve gereği olduğunda da gereğini yaptım!.." [4]

İşte kavganın gerçek nedeni

CHP'de tüzük krizi aşıldı derken bu kez de Önder Sav ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında kılıçlar çekildi. Kılıçdaroğlu, partinin yeni yönetim kademesini belirledi, Genel Sekreter Önder Sav ile Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay Merkez Yürütme Kurulu'na giremedi. Bu gelişmeye Sav cephesinden sert bir açıklama geldi, "CHP Genel Başkanı disiplin suçu işlemiştir. Hukuku bilmeyenlere hukuku bildirmek bizim görevimizdir" dedi.

Peki CHP'deki krizi Ankara'nın usta gazetecileri nasıl yorumladı?

İşte uzman yorumları

Vatan Gazetesi Ankara Temsilcisi Bilal Çetin:"Önder Sav ve ekibi kukla genel başkan olsun istediler. Parti işlerine pek karışmasın istediler. Bu tüzük sıkıntısı ortaya çıkınca da bu çatışma su yüzüne çıktı. Aslında bu yaşananlar sürpriz olmadı. Kavganın asıl nedeni asıl anlaşmazlık örgüt işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı kim olacak noktasında. Kılıçdaroğlu bu göreve Gürsel Tekin'in gelmesini isteyince sorun da gün yüzüne çıktı. Nihai hesaplaşma kurultayda görülecek. Kılıçdaroğlu, Sav kadar güçlü görünmeyebilir ama Sav'ın asıl mücadelesi bir yandan da Baykal ve ekibiyle de. Eğer Önder Sav ve ekibi başkanla çatışmayı şiddetlendirirse o zaman başka bir denge oluşabilir. O zaman onlar Baykal ve ekibinin desteğini alır gibi geliyor. "

Milliyet gazetesi yazarı Taha Akyol:
"Genel başkan bir karar vermiştir. Atamaları yapmıştır. Ama sayın Hakkı Süha Okay "bunlar yasa dışıdır, yeni seçilen MYK olmaz, eski MYK geçerlidir" diyor. Bu böyle olmaz. Hukuken öbürünü gayri meşru ilan etmek ilk defa oluyor. CHP'de savaş başlamıştır. Önder Sav ve ekibi büyük ihtimalle dava açar.

Başsavcının yaptığı uyarıyı dikkat alırsak, (kurultaya gerek yok) mevcut tüzük bundan sonra CHP'nin iç anayası ise bunu uygulayan Kılıçdaroğlu haklıdır. Yetkilidir. Başsavcının dediği doğru değilse Hakkı Süha Okay'ın dedikleri doğrudur. Sayın Kılıçdaroğlu şimdiye kadar parti içindeki dengelerle oynamak istemedi, uzlaşmak istedi.Ama artık bunun mümkün olmadığını gördü. Partinin hakimiyetini götürmek isteyen bir ekip var parti içinde. Kılıçdaroğlu masaya yumruğunu vurdu, radikal adımı attı diye düşünüyorum."

CNN TÜRK Haber Koordinatörü Yavuz Oğhan:

"Şu anda iki tane başkanlık divanı var. Hukuki açıdan bunu kim çözecek, bu mahkemeye gider. PM bugün toplandı, kurultay kararı aldı. Genel başkan bu işin içinde yok. Bu da mahkemelik gözüküyor." [5]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1]  {http://haber.gazetevatan.com/beraberlikleri-sadece-6-ay-surdu/338368/1/Gundem}

[2]  {http://haber.gazetevatan.com/chpde-buyuk-kriz/338334/9/Siyaset}

[3]  {http://haber.gazetevatan.com/partideki-korku-imparatorlugunu-yiktik/338367/9/Siyaset}

[4]  {http://haber.gazetevatan.com/savdan-kilicdarogluna-gonderme/338372/9/Siyaset}

[5]  {http://haber.gazetevatan.com/iste-kavganin-gercek-nedeni/338371/1/Gundem}



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,918 µs