En Sıcak Konular

CHP'DE SULAR DURULMUYOR

2 Kasım 2010 22:52 tsi
CHP'DE SULAR DURULMUYOR CHP’de sular bir türlü durulmuyor...Ana muhalefet partisinde, Yargıtay’ın yazdığı “tüzük değişikliğini uygulayın” yazısı ile başlayan hareketlilik parti yönetiminde kavgaya dönüştü

Kurultay Restleşmesi      

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün toplanan Merkez Yönetim Kurulu (MYK), “Tüzük Kurultayı” restleşmesine sahne oldu. Bazı MYK üyelerinin, “Eski tüzüğe dönmek için en kısa sürede ‘tüzük kurultayı’ toplansın” önerisi CHP’yi karıştırdı.

Bu öneriye Kılıçdaroğlu, “Ben seçime kadar Yargıtay’ın da uygulanması uyarısında bulunduğu tüzükle gitmeyi uygun buluyorum” karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu’nun kararı üzerine bu kez gündeme, “Öyleyse talebimizi Parti Meclisi’nde (PM) tartışalım. PM’nin gündemine tüzük kurultayını da alalım. Eski tüzüğe dönülsün” seçeneği masaya konuldu. Kılıçdaroğlu bu seçeneğe, “Benim imzamın olmadığı bir önergeyle PM’den tüzük kurultayı kararı aldırtırsanız, ben de gündeminde PM seçimi olan kurultay kararı alırım” çıkışını yaptı. Buna rağmen 21 kişilik MYK üyelerinden 18’i, “Tüzük Kurultayı” gündemli önergeye imza attı.

SAV, KILIÇDAROĞLU'NA SİTEM ETTİ

Toplantıda Genel Sekreter Önder Sav, Kılıçdaroğlu’na sitem etti: “Sizi yazışmalarla ilgili olarak anı anına bilgilendirdim. Yazıların ne anlama geldiği konusunda bilgi verdim. Siz çıkıp gazetecilere ‘Benim bilgim yok’ dediniz. Bu beni çok rahatsız etti, yaraladı.”

Gergin MYK toplantısı sonrasında gözler yarınki PM’ne çevrildi. PM’nde “Tüzük Kurultayı” kararı alınması halinde, Kılıçdaroğlu da PM seçimi olan Kurultay kararı alacak. CHP Lideri, partiyi yeni tüzük doğrultusunda belirleyeceği MYK ile yönetecek. (Okan KONURALP-Hürriyet) [1]
  
Baykal ve Sav aynı tarafta ama farklı isteklerle      
    
CHP’de sular bir türlü durulmuyor...Ana muhalefet partisinde, Yargıtay’ın yazdığı “tüzük değişikliğini uygulayın” yazısı ile başlayan hareketlilik parti yönetiminde kavgaya dönüştü. Bir önceki Kurultay’da karşı karşıya gelen Baykal ve Önder Sav, farklı isteklerle de olsa bu kez “tüzük kurultayı yapılsın” görüşünde birleşti.Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı da bugün yaptığı açıklamada ''Kurultay'a gerek yok'' dedi.

CHP'de kurultay gerginliği arttı... İşin ilginç tarafı, bu seferki kavgada cepheler iyiden iyiye birbirine karıştı...

Mesela, bir önceki Kurultay’da karşı karşıya gelen eski Genel Başkan Deniz Baykal ve Önder Sav, bu kez “tüzük kurultayı yapılsın” görüşünde birleşti. Ancak bir farkla; ikisi de tüzük kurultayını, farklı tüzüklerin hayata geçirilmesi için istiyorlar.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise dünkü MYK toplantısında “rest” çekerek, “eğer kurultay toplanırsa, bu sadece tüzük konusunda olmaz, seçim de yapılır, Parti Meclisi yeniden seçilir” tavrını koydu.

Gözler şimdi, yarın yapılacak Parti Meclisi toplantısına çevrildi.

CHP’de kurultay yapılıp yapılmayacağına ilişkin kararı alacak Parti Meclisi toplantısında öncesinde Ankara çok hareketli; CHP içinde “cepheler” ise şöyle belirlenmiş durumda:

ÖNDER SAV CEPHESİ

CHP Genel Sekreteri Sav, dünkü MYK toplantısında “tüzük kurultayı toplansın ve Baykal döneminde yapılan tüzük değişikliği bu kurultayda iptal edilsin. Mevcut yönetim sistemi ile devam edilsin” görüşünü ortaya koydu. Sav, kurultay’da sadece “tüzük değişikliği” konusunun ele alınmasını, parti yönetimine ilişkin herhangi bir seçim yapılmamasını da istedi.

Sav’ın bu görüşü ortaya koymasının ardından Baykal döneminde gerçekleştirilen tüzük değişikliğinin CHP’de “güçlü genel sekreterlik” dönemini bitirmesi yatıyor. Halen CHP’de bu “güçlü genel sekreter” görevini sürdüren Önder Sav, partide hem “paranın nasıl harcanacağı”, hem de “örgütün nasıl düzenleneceği” konusunda Genel Başkan’dan sonra en güçlü söz sahibi. Oysa Baykal dönemindeki tüzük değişikliği yürürlüğe girerse Genel Sekreterlik makamı sadece “sembolik” hale gelecek.

Parti parasının harcamalarından doğrudan bir Genel Başkan Yardımcısı sorumlu olurken, örgütlerden de bir başka Genel Başkan Yardımcısı sorumlu olacak. Yani şu anda tek kişide olan “hem harcama, hem de örgütlenme” yetki ve sorumluluğu iki kişiye bölünecek. Önder Sav, Genel Başkan Yardımcısı yapılıp bu iki görevden birini alsa bile otomatik olarak yetkilerinden birini kaybetmiş olacak.

Üstelik Baykal döneminde kabul edilen tüzük, Genel Başkan Yardımcılarını atama görevini doğrudan Genel Başkan’a veriyor. Parti Meclisi’nin CHP yönetimindeki etkinliğini de azaltıyor. Oysa mevcut Parti Meclisi’nde, Kemal Kılıçdaroğlu’ndan çok Önder Sav’ın ağırlığı bulunuyor. Yani yeni tüzük uygulanırsa, Parti Meclisi’nde etkin de olsa Önder Sav’ın ağırlığının yönetimde ve CHP kararlarında çok büyük etkisi kalmayacak.

BAYKAL CEPHESİ

Baykal cephesi de tıpkı Sav cephesi gibi “seçimsiz, sadece parti tüzüğünün ele alınacağı bir kurultay” istiyor. Ancak Baykal ve ekibi, kurultay’da daha önce yapılmış tüzük değişikliğinin yürürlüğe sokulmasını, mevcut “güçlü genel sekreterli” yönetim sisteminin de, bir daha dönülmemek üzere ortadan kaldırılmasını savunuyor.

 KEMAL KILIÇDAROĞLU CEPHESİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun isteği ise Baykal dönemindeki tüzük değişikliğini kurultaysız hayata geçirmek. Kılıçdaroğlu, Baykal döneminde gerçekleşen tüzük değişikliğini kurultaya hiç gitmeden parti yönetimi kararı ile yapmak istiyor.. Zaten sıkıntı da burada çıkıyor. Önder Sav, “Kurultay’a gidelim” dediğinde Kılıçdaroğlu, “Eğer kurultay olursa, seçim de olur. Ben de Parti Meclisi’ni yeniden seçtiririm Kurultay’a” restini çekti. Ancak Kılıçdaroğlu’nun bu restine rağmen, Önder Sav’ın etkisindeki MYK, yine de “kurultay” konusunu Parti Meclisi’ne taşıma yönünde karar aldı.

Parti Meclisi’nde de Önder Sav’ın etkisi büyük. Dolayısıyla, yarınki toplantıda “kurultay” kararı çıkması mümkün. Ancak bu durumda, Genel Başkan’ın da “seçimli kurultay” isteme hakkı bulunuyor.

YARGITAY BAŞSAVCISI’NIN AÇIKLAMASI, KILIÇDAROĞLU’NU HAKLI ÇIKARIYOR

Bu arada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya’nın yaptığı ''Kurultaya gerek yok'' açıklaması da CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun tezine destek verir nitelikte. Kılıçdaroğlu ve ekibinin, bu açıklamadan da yararlanarak yarınki Parti Meclisi’nde Önder Sav cephesinden bazı isimleri kendi taraflarına çekmeye çalışacaklar.

CHP açısından bu gece Ankara çok hareketli geçecek gibi… (Zeynep GÜRCANLI-Hürriyet) [2]

Ankara’da CHP için son dakika kulisleri      

Önder Sav ve Kemal Kılıçdaroğlu kritik parti meclisi öncesi bir araya geldi.

CHP hareketli, Ankara hareketli..Ankara’nın hemen her köşesinde lokantalarda otel lobilerinde CHP’liler toplanmış yarınki kritik parti meclisi konusunda kulis yapıyor. Ancak kulisler yapılırken ortaya sürpriz bir haber çıkıyor. Haberi ben de bir grup parti meclisi üyesiyle yemekteyken öğreniyorum. Haber şu: CHP Genel Sekreteri Sav, akşam saatlerinde Genel Başkan Kılıçraoğlu’na görüşmek istediğine dair bir haber gönderdi. Kılıçdaroğlu kabul etti, görüşme başladı.

Masa birden bire hareketleniyor. CHP’lilerden bir kısmı ayrılıp son durumu değerlendirmek üzere diğer gruplarla görüşmeye gidiyorlar.

Görüşmenin içeriği belli. Kritik parti meclisi öncesinde Genel Başkan ve Genel Sekreter karşılıkla restleşmişlerdi. Dün yapılan MYK toplantısında Sav kendi yetkilerini tırpanlayacak tüzüğün yürürlüğe girmemesi için kurultay yapılmasını önerirken Kılıçdaroğlu’ndan rest gelmişti: Bu işi kurultaysız çözelim. Kurultay olursa seçimli kurultaya gider yeni parti meclisi belirlerim. Toplantı o noktada bitmişti ve son karar yarın yapılacak parti meclisine bırakılmıştı.

İşte bu görüşme parti meclisi öncesindeki uzlaşma arayışı içiren bir görüşme olarak nitelendiriliyor CHP’liler. Bakalım CHP’yi sıkıntıyı sokmayacak, cepheleştirmeyecek bir uzlaşma formülü çıka cam mı görüşmede. (Zeynep GÜRCANLI-Hürriyet) [3]

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ

[1] {http://www.hurriyet.com.tr/gundem/16191265.asp?gid=373}

[2] {http://www.hurriyet.com.tr/gundem/16194470.asp?gid=373}

[3] {http://www.hurriyet.com.tr/gundem/16200894.asp?gid=373}



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,953 µs