En Sıcak Konular

AHMET TÜRK VE AYSEL TUĞLUK'UN TALEBİ GERİ ÇEVRİLDİ

2 Kasım 2010 13:46 tsi
AHMET TÜRK VE AYSEL TUĞLUK'UN TALEBİ GERİ ÇEVRİLDİ TBMM Başkanlığı Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk'ün vekillik talebine "Yetkimiz yok" yanıtını verdi. BDP'liler tüm hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.

Türk ve Tuğluk'un talebi geri çevrildi

TBMM Başkanlığı Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk'ün vekillik talebine "Yetkimiz yok" yanıtını verdi. BDP'liler tüm hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.

Kapatılan DTP'nin eski genel başkanı Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, vekilliğe dönüş talebiyle TBMM Başkanlığı'na başvurmuştu.

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, eski DTP milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un vekilliğe geri dönmesi konusunda yetkileri bulunmadığını açıkladı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, eski DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve eski milletvekili Aysel Tuğluk'un milletvekilliğinin iadesi talebine verdiği yanıtta, TBMM veya TBMM Başkanlığının milletvekilliğinin iadesine ilişkin herhangi bir yetkisinin olmadığını belirtti. Şahin, TBMM'nin Anayasa Mahkemesinin verdiği bir kararı değerlendirerek değiştirmesinin kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırılık teşkil edeceğini ifade etti.

Şahin, yanıtında, Anayasanın 84. maddesinin yürürlükten kaldırılan "Partisinin temelli kapatılmasına beyan ve eylemleri ile sebep olduğu Anayasa Mahkemesinin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararında belirtilen milletvekilinin milletvekilliği, bu kararın Resmi Gazetede gerekçeli olarak yayımlandığı tarihte sona erer" hükmünü anımsattı.

YETKİMİZ YOK

DTP'nin kapatılma sürecinin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının Anayasa Mahkemesine başvurusu ile başlayıp mahkemenin kararı ile sona erdiğini anımsatan Şahin, şöyle devam etti:

"Başvurunuzda iddia edildiğinin aksine milletvekilliğiniz TBMM kararı ile düşürülmemiştir. Anayasa gereği, Anayasa Mahkemesi kararı, Genel Kurulun sadece bilgisine sunulmuş olup, bu konuda herhangi bir karar alınmamıştır. Anayasada açıkça ifade edildiği üzere yasama yetkisi TBMM tarafından, yargı yetkisi ise bağımsız mahkemelerce kullanılmaktadır. Ne Anayasada ne de diğer kanunlarda TBMM veya Meclis Başkanlığına mahkeme kararı ile düşürülen milletvekilliğinin iadesine ilişkin herhangi bir yetki verilmemiştir.

TBMM'nin, Anayasa Mahkemesi tarafından verilmiş olan bir kararı değerlendirerek değiştirmesi, hem Anayasanın 130. ve 153. maddelerine hem de kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırılık teşkil eder.

Dolayısıyla Anayasanın 84. maddesinde yapılan değişiklik sonucu meydana gelen yeni durumu ve ileriye dönük sonuçlarını değerlendirip karar verecek merci TBMM veya TBMM Başkanlığı olmadığından, talebiniz hakkında yapılabilecek bir işlem bulunmamaktadır."

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Türk ve Tuğluk'un vekillik yapabilmesi için başvuru yapmıştı. Kaplan, Şahin'in açıklamasıyla ilgili olarak, "Meclis topu taca attı" dedi.

 

Kaynak:



Bu haber 1,019 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,598 µs