En Sıcak Konular

BU NASIL ÇEVRE BAKANLIĞI?

31 Ekim 2010 19:59 tsi
BU NASIL ÇEVRE BAKANLIĞI? 2B ile ormanları ‘ver parayı, vur baltayı’ alanına çeviren, maden çıkarmak için doğayı katleden, HES için sınır tanımayan Çevre Bakanlığı, yönetici emriyle 3 ağacı biçen kapıcıya aslan kesildi.

Seri çevre katili olan bakanlıktan ceza şov

2B ile ormanları ‘ver parayı, vur baltayı’ alanına çeviren, maden çıkarmak için doğayı katleden,
HES için sınır tanımayan Çevre Bakanlığı, yönetici emriyle 3 ağacı biçen kapıcıya aslan kesildi.
 
Hidroelektrik santralleri ve maden yatakları uğruna orman talanına izin veren Çevre ve Orman Bakanlığı, 3 adet ağaç kesen bir vatandaşı 5 adet fidan dikmekle cezalandırdı. Ankara’nın Çankaya ilçesinde apartman önündeki ağacı kesen vatandaşa daha önceki uygulamalardan farlı olarak fidan dikme cezası verildi. Çevre Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça’ya iletilen bir ihbar üzerine başlatılan çalışma neticesinde Çankaya Bültenler Sokak Ortaklar Apartmanı önündeki ağaçların kesildiği tespit edildi.

5 adet fidan dikecek
Gelen şikayet üzerine harekete geçen Ankara İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri, kapıcı Durak Aydoğmuş’un 2 adet Akçaağaç ve 1 adet Yalancı Akasya fidanını kestiğini tespit etti. Yapılan tetkikler neticesinde kapıcının, apartman yöneticisinin emriyle hareket ettiği ve fidanları duvara zarar verdiği gerekçesiyle kestiği öğrenildi. Bu davranışından dolayı fidan dikme cezasına çarptırılan kapıcı Aydoğmuş, Ankara İl Çevre ve Orman Müdürlüğü görevlilerinin denetiminde 5 adet fidanı ağaçları kestiği alana dikti.
 
İşte Bakan Bey’in icraatları...

* 13 Temmuz’da yürürlüğe konulan Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile ormanları talana açtı
* İkizdere Vadisi’nde çevre katliamının önünü açan HES’ler için canhıraş bir şekilde mücadele verdi.
* HES’lerin yapımının mahkeme kararı ile iptal edilmesinin ardından topraklarını savunan çevrecileri bazı gruplardan para almakla suçladı
* 6001 sayılı yasayla 6831 sayılı Orman Kanunu’nda yapılan değişiklikle ‘yeşil katliama’ kılıf uydurdu.
* 2B yasasıyla orman arazilerini rant kapısı haline çevirdi.
* 5177 Sayılı Maden Yasası ile parayı bastırana Kaz Dağları gibi Türkiye’nin akciğeri sayılan yeşil alana baltayı vurma hakkı verdi.
 
Akarsularını kurtardılar
Rizelilerin çevreci direnişi ses getirmiş, Rize İdare Mahkemesi hidroelektirik santrallerinin yapımı için 22 Eylül’de iptal kararı vermişti. Kararın ardından konuşan Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, “Bilirkişi inceleme raporlarının da yer aldığı gerekçeli kararlarda, çevrecilerin yaptığı demokratik mücadelenin haklılığına vurgu yapılıyor. HES’lerin teknik özelliklerinin yanında elektrik üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması, ulusal kalkınmanın sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi ve bu durumun stratejik önemine değiniliyor” demişti. Ancak karar Çevre ve Orman Bakanı Veysely Eroğlu’nun tam anlamıyla çileden çıkarmışto. Kararı beğenmeyen Eroğlu, “Enerji sektöründe çok büyük bir pasta var. Bazı gruplar bu pastadan pay almak istiyor. Hidroelektrik santraline karşı çıkan gruplar, enerji pastasından pay almak isteyen kesimlerden maddi destek alıyor. Başkalarının gazına gelerek, enerji sektöründen pay almak isteyenlerin gazına gelerek, onların piyonu olmak son derece yanlıştır” diyerek ithamlar yağdırmıştı.

Orman kanunu
AKP iktidarı tarafından 6001 sayılı yasayla 6831 sayılı Orman Kanunu’nda yapılan değişikliklerle;
* Devlet ormanı sayılan alanlarda verilebilecek izinler hem kolaylaştırıldı, hem de kapsamı genişletilirken, kimi izinler bedelsizleştirildi.
* İzin verilen tesislerin tamamının veya bir bölümünün kiralanmasının veya özelleştirme uygulamaları kapsamında işletme hakkının devredilmesinin, yap-işlet-devret modeli ile yaptırılmasına izin verilen yerlerin üçüncü kişiye devri olanaklı kılındı.
* 8 Aralık 2003’den önce verilen turizm ve diğer izinlerin kesin izin haklarının devam etmesi sağlandı.
* İzinli saha içinde kalmak koşuluyla mevcut tesislerde tadilat, kapasite, tür ve sınıf değişikliğine izin verildi.
* Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen tadilat, kapasite, tür ve sınıf değişikliği izinleri dâhil olmak üzere daha önce turizm amaçlı tesisler için verilen izinler ile diğer izinlerin Orman Kanunu’nun 115. maddesine göre irtifak hakkına dönüştürülmesine olanaklı kılındı.

 

Kaynak:



Bu haber 1,016 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,360 µs