En Sıcak Konular

HES İNADI

31 Ekim 2010 17:21 tsi
HES İNADI Nehirler kuruduğunda, fırtına ve seller şiddetini arttırdığında, kuraklık ve çölleşme açlık ve yoksulluğu körüklediğinde daha fazla enerji ve rant adına bugün yapılan tercihlerin yanlışlığı ortaya çıkacak.

HES İNADI

İkizdere’nin doğal SİT alanı ilan edilmesi üzerine 22 HES’in yapımı durdurulurken hükümetin karşı atağı geldi. Adı “koruma” ama işlevi “yok etme” olan bir tasarı hazırlanmış.
Haberi Milliyet’in parlamento temsilcisi Önder Yılmaz duyurdu.
Meclis’e sunulan “Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu” tasarısıyla SİT alanı yetkisi Çevre ve Orman Bakanlığı’na devredilecek. Böylece Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun İkizdere kararı Bakanlık tarafından ortadan kaldırılacak.
Doğa Derneği Başkanı Güven Eker, tasarıyı “Anadolu’nun ölüm fermanı” olarak nitelemiş.
Karadeniz’de HES’lere karşı verilen hukuk mücadelesinin simge isimlerinden avukat Yakup Okumuşoğlu da, “Mahkeme kararları zaten çiğneniyordu. Ancak SİT alanı ilan ederek projeler durduruluyordu. Yasa çıkarsa yapacak pek bir şey kalmayacak” diye uyarıyor.
Kuşkusuz çevreciler teslim olmayacak!
AKP’nin tasarısı Meclis’te ciddi bir muhalefetle karşılaşacaktır. Ayrıca AB müzakerelerinde açılan “çevre” faslı sivil toplum örgütlerinin elini güçlendirecek. Ülke yönetiminde askeri ve yargısal “vesayet”e karşı çıkan iktidarın, Türkiye’nin yeşil alanlarını “baraj yapan” bir bakanlığın vesayetine alma çabaları tepki görecektir.
Kaldı ki Türkiye daha geçen ay Cumhurbaşkanı düzeyinde katıldığı BM “Binyıl Hedefleri” zirvesinde “sürdürülebilir çevre” için uğraş vermeyi taahhüt etti. Çevre ve Orman Bakanı Prof. Veysel Eroğlu da oradaydı!
Çevre bakanlıkları adı üstünde bu tür ihtilaflarda “doğal çevre”den yana olurlar.
Bizde ise tersine; Hasankeyf söz konusu olduğunda Ilısu Barajı’nın yapımını savunur bakanlık. Munzur Çayı’nın üzerindeki barajlara seyirci kalır. Karadeniz’in vadilerinin, derelerinin HES’lere kurban edilmesini onaylar.
Çevre Bakanlığı’na şimdi İkizdere’de yapımı durdurulan 22 HES’i kurtarma adına, tabiat varlıklarını koruma kurullarında olan “yetki” devredilmek isteniyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “yetki devriyle ilgili tereddütleri olduğunu” açıkladı. Tasarının aceleye getirilmesinden duyduğu rahatsızlığı ifade etti.
Çevreciler ise HES’lerle ilgili inatlaşmanın “AB müzakerelerini bile durdurabileceği” görüşündeler.
Enerji Bakanlığı dereler üzerine kurulan elektrik santrallarının Türkiye’nin doğalgaz bağımlılığını azaltabileceği görüşünde. İklim değişikliği verileri, gıda güvenliğinin gelecekte enerjiden daha stratejik olacağını gösteriyor.
Nehirler kuruduğunda, fırtına ve seller şiddetini arttırdığında, kuraklık ve çölleşme açlık ve yoksulluğu körüklediğinde daha fazla enerji ve rant adına bugün yapılan tercihlerin yanlışlığı ortaya çıkacak. Manavgat Şelalesi’nin bataklığa döndüğünü TV haberlerinden izlediniz mi?  
Enerji tasarrufu yerine dereleri kurutmak niye?
Derelerin kardeşliği adına tasarıya karşı çıkalım.

Derya Sazak-Milliyet

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://www.milliyet.com.tr/hes-inadi/derya-sazak/siyaset/yazardetay/31.10.2010/1308234/default.htm}



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,549 µs