En Sıcak Konular

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ

10 Ocak 2008 14:41 tsi
10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ Cumhurbaşkanı Gül, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, basının demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu belirtti...

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, basının görevlerini yapabilmesinin temel şartının, basın özgürlüğünün sağlanması olduğunu belirterek, ''Demokrasimiz geliştikçe, basın özgürlüğü konusundaki sıkıntılar da ortadan kalkacaktır'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, basının demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu belirterek, geçmişten bugüne önemli bir gelişme gösteren Türk basınının, sorumluluklarını başarıyla yerine getirdiğini ve bunu memnuniyetle karşıladığını kaydetti.
''Basınımızın toplumsal hayattaki etkinliğinin artması, demokrasimizi güçlendirmektedir'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, bugün Türkiye'nin bu katkılarla, açık toplum olma yolunda büyük mesafe katettiğini vurguladı.


CUMHURBAŞKANI GÜL: ''BASININ GÖREVLERİNİ YAPABİLMESİNİN TEMEL ŞARTI, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SAĞLANMASIDIR. DEMOKRASİMİZ GELİŞTİKÇE, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDAKİ SIKINTILAR DA ORTADAN KALKACAKTIR''

ANKARA (A.A) - 10.01.2008 - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, basının görevlerini yapabilmesinin temel şartının, basın özgürlüğünün sağlanması olduğunu belirterek, ''Demokrasimiz geliştikçe, basın özgürlüğü konusundaki sıkıntılar da ortadan kalkacaktır'' dedi.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Mesajında, basının demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu belirten Gül, geçmişten bugüne önemli bir gelişme gösteren Türk basınının, sorumluluklarını başarıyla yerine getirdiğini ve bunu memnuniyetle karşıladığını kaydetti.
''Basınımızın toplumsal hayattaki etkinliğinin artması, demokrasimizi güçlendirmektedir'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, bugün Türkiye'nin bu katkılarla, açık toplum olma yolunda büyük mesafe katettiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:
''Ülkenin meseleleri farklı görüşler de ortaya konularak kamuoyu önünde tartışılabilmektedir. Bunlar, şüphesiz demokrasimizi daha üst seviyelere taşıyacak faktörlerdir.
Basının görevlerini yapabilmesinin temel şartı, basın özgürlüğünün sağlanmasıdır. Demokrasimiz geliştikçe, basın özgürlüğü konusundaki sıkıntılar da ortadan kalkacaktır.
Doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı, basın ve basın çalışanları için yol gösterici değerlerdir. Türk basınının çalışmalarını, bu değerlere bağlılıkla devam ettireceğine inanıyorum.''
Türkiye'nin en ileri demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları standartlarına ulaşmasının temel hedefleri olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türk basınının, bu çabalara her zaman katkı sağlayacağına olan inancını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türk basınının gelişmesinde en önemli payın basın çalışanlarına ait olduğuna işaret ederek, mesleklerinin gereğini yerine getirmek için fedakarca görev yaptıklarını belirtti.
Basın çalışanlarının, Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayan ve basın çalışanlarının, hak ettikleri hayat standardına, ekonomik ve sosyal imkanlara kavuşmasını dileyen Cumhurbaşkanı Gül, ''Bu vesileyle, görevlerini yaparken hayatını kaybeden basın çalışanlarını saygıyla anıyorum'' dedi.


-BAŞBAKAN ERDOĞAN: ''ÖZGÜR VE ÇOK SESLİ BİR MEDYA ORTAMI; ŞEFFAF YÖNETİM, AÇIK TOPLUM VE BİLGİ EDİNME HAKKININ EN ÖNEMLİ TEMİNATIDIR''

ANKARA (A.A) - 10.01.2008 - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özgür ve çok sesli bir medya ortamının; şeffaf yönetim, açık toplum ve bilgi edinme hakkının en önemli teminatı olduğunu belirtti.
Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.
Özgür ve çok sesli bir medya ortamının, şeffaf yönetim, açık toplum ve bilgi edinme hakkının en önemli teminatı olduğunu ifade eden Erdoğan, iletişimin hızla küreselleştiği günümüzde insanlığın geleceği bakımından bu teminatın öneminin daha da arttığına dikkati çekti. Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
''Farklı görüş ve düşünceleri nesnel bir şekilde ortaya koyan tarafsız bir basının, toplumun bilinçlenmesinde dolayısıyla da barış, huzur ve güven ortamının güçlenmesinde büyük payı vardır. Milletçe yakaladığımız güven ve istikrar ortamını koruyarak birlik, beraberlik ve bütünlük içinde Cumhuriyetimizin temel değerlerini her türlü sosyal ve siyasi tartışmanın üzerinde tutmak, başta basın camiasının olmak üzere hepimizin önceliği olmalıdır. İnanıyorum ki basınımız bu sorumluluk bilinci içinde yayınlarını başarıyla sürdürecektir.
Toplumsal gelişmemizde, demokrasimizin sağlıklı işlemesi ve yerleşerek kökleşmesinde hayati bir sorumluluk üstlenen basın mensuplarımızın, görevlerini çağdaş imkanlarla ve daha verimli şekilde yerine getirebilmelerine büyük önem veriyoruz.
Basın mensuplarının haklarının korunması ve çalışma şartlarının günün ihtiyaçlarına göre güncelleştirilmesi ve iyileştirilmesi bundan sonra da gerek hükümet, gerekse toplum olarak önceliklerimiz arasında yer almaya devam edecektir.''
Basın mensuplarının haklarını düzenleyen yasanın yürürlüğe girişinin yıl dönümü olan Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladığını kaydeden Başbakan Erdoğan, basın meslek ahlak ilkelerine bağlı, tarafsız, kamu yararını her şeyin üstünde tutan ve özel hayata saygılı bir anlayışla çalışmalarını sürdüren bütün basın mensuplarının başarılarının devamını diledi. 


-MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TOSKAY: ''MEDYA SEKTÖRÜNDE SENDİKAL ÖRGÜTLENMENİN BULUNMAMASI, İŞ GÜVENCESİNİN YANI SIRA EKONOMİK OLARAK EMEĞİN KARŞILIĞININ ALINMAMASI SONUCUNU DA DOĞURMAKTADIR''

ANKARA (A.A) - 10.01.2008 - MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, medya sektöründe sendikal örgütlenme bulunmamasının, iş güvencesinin yanı sıra ekonomik olarak emeğin karşılığının alınmaması sonucunu da doğurduğunu kaydetti.
Toskay, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, gazetecilerin bu günü yine güç şartlar altında idrak ettiklerini belirtti.
Demokrasi için son derece önemli işlevi olan medya sektörü emekçilerinin büyük bir özveri ile görevlerini yapma gayreti içinde bulunduklarını belirten Toskay, ''Ancak, ülkemizde medya sektörünün özellikleri, gazetecilerimizi büyük güçlük ve risklerle karşı karşıya bırakmaktadır'' dedi.
Gazetecilerin ''medya sektöründeki sendikasızlaştırma'' politikası sebebiyle iş güvencesini tamamen kaybettiğini ifade eden Toskay, şunları kaydetti:
''Sendikal örgütlenmenin bulunmaması, iş güvencesinin yanı sıra ekonomik olarak emeğin karşılığının alınmaması sonucunu da doğurmaktadır.
Diğer taraftan, mesleğe yeni giren genç gazetecilerin çok düşük ücretle ve uzun süre kayıt dışı çalıştırılması olgusu ise bir diğer önemli sorunu oluşturmaktadır.
Bu şartlar gazetecilerin editoryal bağımsızlığını tehdit etmekte, medyanın işlerini tam anlamıyla yerine getirememesine sebep olmaktadır.
MHP olarak, bütün bu olumsuz şartlara rağmen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, değerli gazetecilerimizin mesleklerini güvenli ve daha iyi şartlarda yapabilecekleri bir yıl temenni ediyoruz.''


-DSP GENEL BAŞKANI SEZER: ''NE YAZIK Kİ ÜLKEMİZ, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE VE HALKIN HABER ALMA HAKKINA ASLA TAHAMMÜL EDEMEYEN BİR ZİHNİYETLE YÖNETİLMEKTEDİR''

ANKARA (A.A) - 10.01.2008 - DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Türkiye'nin, basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına tahammül edemeyen bir zihniyetle yönetildiğini ileri sürdü.
Sezer, ''10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'' dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türk basınının en zor koşullar altında demokrasinin güçlendirilmesi, ülkenin kalkınması ve halkın mutluluğu için önemli hizmetleri başarıyla yerine getirdiğini belirtti.
Özgür ve güçlü basının önemini vurgulayan Sezer, şunları kaydetti:
''Ne yazık ki ülkemiz, basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına tahammül edemeyen bir zihniyetle yönetilmektedir.
Gazetecileri, yazarları, karikatüristleri ve özgür düşünce ifade edenleri her fırsatta yargı önüne çıkartmayı alışkanlık haline getirenler, basın emekçilerinin 'yıpranma hakkını' da kaldırmayı öngören yasa çıkartma gayretindedirler. Türk basınının asla hak etmediği tüm bu olumsuzlukların, en kısa sürede düzeltilmesini istiyoruz.''


-DTP GRUP BAŞKANVEKİLLERİ DEMİRTAŞ VE KURTULAN PMD'Yİ ZİYARET EDEREK, GAZETECİLERİN GÜNÜNÜ KUTLADI

ANKARA (A.A) - 10.01.2008 - DTP Grup Başkanvekilleri Selahattin Demirtaş ve Fatma Kurtulan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Parlamento Muhabirleri Derneğini (PMD) ziyaret ederek, gazetecilerin gününü kutladılar.
PMD Başkanı Hıdır Göktaş, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, gazetecilerin zor şartlarda çalıştığını belirterek, bu yüzden Çalışan Gazeteciler Gününü aynı zamanda ''yıpranma günü'' ilan ettiklerini söyledi.
DTP Grup Başkanvekili Demirtaş da Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gazetecilerin sorunlarına dikkat çekmek istediklerini belirterek, özgürlüklerin temelinden birisinin de basın özgürlüğü olduğunu ifade etti.
Toplum vicdanının oluşması ve haber alma özgürlüğünün güvenceye alınmasının, medyanın bağımsızlığı ile özgür çalışma ortamına bağlı bulunduğunu kaydeden Demirtaş, gazetecilerin zor koşullarda görev yaptığına dikkati çekti.
Gazetecilerin daha sağlıklı şartlarda çalışması ve emeklerinin güvence altına alınması yolunda atılacak her adıma DTP olarak destek vereceklerini bildiren Selahattin Demirtaş, ''İlk geldiğimiz günden beri parlamento muhabiri arkadaşlarımızdan sıcak ve dostane bir ilgi gördük. Objektif habercilik gayreti içinde olduklarına tanık olduk. DTP olarak her zaman basın emekçilerinin yanındayız'' diye konuştu.
Ziyaretin ardından basın bürolarını ziyaret eden DTP Grup Başkanvekilleri Demirtaş ve Kurtulan ile Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, gazetecilere kırmızı karanfil verdi.


-DP GENEL BAŞKANI SOYLU: ''ÇALIŞAN GAZETECİLERİMİZ İÇİN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ BAŞTA OLMAK KAYDIYLA ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVLERİ YERİNE GETİRMEK, ÖNCELİKLİ İŞLERİMİZ ARASINDA YER ALACAKTIR''
-BBP GENEL BAŞKANI YAZICIOĞLU: ''İKTİDAR, SADECE GAZETE SAHİPLERİNİ DEĞİL, ÇALIŞANLARINI, ONLARIN SOSYAL GÜVENCELERİNİ DE DÜŞÜNMELİDİR''


ANKARA (A.A) - 10.01.2008 - Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, ''Çalışan gazetecilerimiz için basın özgürlüğü başta olmak kaydıyla üzerimize düşen görevleri yerine getirmek, öncelikli işlerimiz arasında yer alacaktır'' dedi.
Soylu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, doğru habere ulaşmak için yoğun emek sarf eden, kişilik haklarına saygılı, objektif, tarafsız bir tavır sergileyen gazetecilerin, haber kaynağı olarak herkesin güvenini kazandığını belirtti.
Basın ilkelerine saygılı, basın ahlakıyla görevini başarıyla yerine getiren gazetecileri ve görevini yaparken hayatını kaybeden basın çalışanlarını saygıyla andığını ifade eden Soylu, şunları kaydetti:
''Basın özgürlüğü konusundaki sıkıntıların giderilmesi, demokrasinin daha üst seviyelere ulaşması ve gelişmesi için bir ihtiyaç olmuştur. Demokrasimiz ve diğer dünya ülkeleri standartlarına ulaşmamızda büyük katkıları olan çalışan gazetecilerimiz için basın özgürlüğü başta olmak kaydıyla üzerimize düşen görevleri yerine getirmek öncelikli işlerimiz arasında yer alacaktır.''
Tüm basın camiasının, Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayan Soylu, ''Diledikleri haklara sahip olarak, ekonomik ve sosyal imkanlarının iyileştirilmesi ve hak ettikleri standartlara ulaştırılmalarını diliyorum'' dedi.

-BBP GENEL BAŞKANI YAZICIOĞLU-
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu da yayınladığı mesajda, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün ''çalıştırılan gazeteciler'' gününe döndüğünü belirtti.
Basının, halkın gözü, kulağı, sesi olma konumuyla halkın sorunlarını yetki sahiplerine iletme ve çözümünde çok önemli bir görev yaptığını vurgulayan Yazıcıoğlu, şunları kaydetti:
''İktidar, sadece gazete sahiplerini değil, çalışanlarını onların sosyal güvencelerini de düşünmelidir. Özgür, bağımsız ve demokratik bir yönetim düşüncesi taşıyorlarsa gazetecilerin bağımsızlıklarını sağlayacak yasal düzenlemelere gitmeli, medya sahipleri ile aralarındaki çıkar ilişkilerine son vermelidirler.''


-GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI BİLGİN: ''YIPRANMA TAZMİNATI DA AB KRİTERLERİ BAHANE EDİLEREK YOK EDİLMEYE ÇALIŞILMAKTADIR''

ANKARA (A.A) - 10.01.2008 - Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Nazmi Bilgin, ''gazetecilerin yıpranma tazminatının Avrupa Birliği (AB) kriterleri bahane edilerek yok edilmeye çalışıldığını'' bildirdi.
Bilgin, ''10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'' dolayısıyla yayımladığı mesajda, 10 Ocak 1962'de yürürlüğe giren ve çalışan gazetecilerin ekonomik ve sosyal haklarını güvence altına alan 212 sayılı yasanın, gazetecilerin patronlara bağlı kalmadan özgürce ve sadece toplumun yararlarını gözetecek şekilde mesleklerini yapmalarına imkan sağladığını ifade etti. Ancak geçen 46 yıl içinde medya sektöründe yaşanan gelişmelerin, tekelleşme süreci ve gazetecilerin de hatalarının sonucunda bugünkü duruma gelindiğini anlatan Bilgin, şunları kaydetti:
''Biz gazeteciler, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü bir bayram olarak kutlarken, bugün sadece üzüntü ile ve özleyerek hatırladığımız günler olarak yaşıyoruz. Medya sektörünün finansal ve teknolojik gelişmesi, çalışanlarına refah ve özgürlük getireceğine, maalesef sosyal güvenlikten yoksun ve sendikasız bir çalışma hayatı getirmiştir. Böyle bir ortamda 'Çalışan Gazeteciler Bayramı'ndan söz etmek ne derece doğru olacaktır?
Son olarak, 1962 yılında 212 sayılı yasa ile alınan yıpranma tazminatı da AB kriterleri bahane edilerek yok edilmeye çalışılmaktadır. Genel olarak AB kriterlerini uygulama kararlılığı içinde olan hükümetin bunu yaparken, gazetecilerin mesleklerini yaparken AB kriterleri içinde olup olmadıklarına da bakması gerekir.''


-PARLAMENTO MUHABİRLERİ DERNEĞİ: ''GAZETECİLER YİNE EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYORLAR. 47 YIL ÖNCE ELDE ETTİKLERİ HAKLARI BİR BİR BUDANIYOR''

ANKARA (A.A) - 10.01.2008 - Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), gazetecilerin emeklerinin karşılığını alamadığını, 47 yıl önce elde edilen hakların ise bir bir budandığını bildirdi.
PMD, ''10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'' dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 212 Sayılı Basın İş Kanununun 1961 yılında çıktığı hatırlattı.
Açıklamada, günümüzde gazetecilerin emeklerinin karşılığını alamadığı belirtilerek, 47 yıl önce elde edilen hakların bir bir budandığı ifade edildi.
Gazetecilerin, özlük haklarının yanında bugün de ''Özgürlük'', ''Bağımsızlık'', ''Baskı'', ''Tehdit'', ''Sansür'' sorunları ile yüz yüze kaldığı belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
''2007 yılında dünyada 86 gazeteci ve 20 medya çalışanı öldürüldü. 887 gazeteci tutuklandı. Bin 511 gazeteci saldırıya ya da tehdide maruz kaldı. 67 gazeteci kaçırıldı. Türkiye'de uzun yıllar benzer tablolar yaşandı, yaşanıyor. Uğur Mumcu'dan Çetin Emeç'e, Metin Göktepe'den, Hrant Dink'e bir çok gazeteci öldürüldü. Tutuklanan, cezaevine giren, yargılanan, kaçırılan, tehdit ve baskı gören, sansüre uğrayan çok sayıda basın mensubu oldu.
Çalışan ve 'yıpranan' gazeteciler günü kutlu olsun.''

-MİLLETVEKİLLERİ-
MHP İzmir Milletvekili Kenan Tanrıkulu da yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda gazetecilerin görevlerine yaraşır ekonomik ve sosyal koşullara sahip olmadıklarını belirterek, ''Basın çalışanlarının sorunlarının başta yıpranma hakkı olmak üzere en kısa sürede çözülmesini ve olumsuzlukların en aza indirilmesini umut ediyor; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum'' dedi.
DSP İstanbul Milletvekili Jale Ağırbaş ise açıklamasında, gazetecilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasının önemine işaret ederek, gazetecilerin yıpranma haklarının kaldırılmak istenmesini eleştirdi.  



Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,140 µs