En Sıcak Konular

ATATÜRK TUTKALI TUTMADI

23 Ekim 2010 17:46 tsi
ATATÜRK TUTKALI TUTMADI Atatürk’ün modernleşme planında din yoktu. Din tutuculuk ve yobazlık evi olarak görülüyordu. İmparatorluğun çöküşündeki suçunun bir kısmı ona yüklendi. Hilafet kaldırıldı, medreselere kilit vuruldu, tarikatlar kapatıldı. Din geri plana itildi.

Atatürk tutkalı tutmadı
 
AKP aslında türban için tam özgürlük istiyor. İsteyen, yaşı kaç olursa olsun, istediği yerde türban taksın, istediği yere girip çıksın. Kamusal alan, kamusal olmayan alan diye bir ayrım olmasın istiyor.
AKP şu anda üniversite altı okullu kızların başlarını örterek okula gitmelerine karşı imiş gibi görünüyor ama bu bir zamanlama taktiğidir. Üniversitede sorun halledilince sıra liselere, sonra ilkokullulara, ardından ana okullulara gelecek.
Sonra da belki türbansız kadınlara.
CHP aslında türbana tamamen karşıdır. Fakat bunun siyaseten gerçekçi olmadığını bildiği için türbanlıların üniversitelere alınmasına karşı değilmiş gibi görünmeye çalışıyor. Buna karşılık üniversite altı okullara ve devlet dairelerine turban girmesine karşı.
CHP’nin politikası mantıksızdır. Türban kabul edilemez ise her yerde kabul edilemezdir. Değilse değildir. Üniversiteli turbanla derslere girebiliyorsa liseli neden girmesin?

Tutarsızlık var
Başka bir tutarsızlık daha var. Türbanlılar üniversitede öğrenci olabiliyorlarsa mezun olduktan sonra da devlet dairelerinde memur olabilmeleri gerekir. Öğrenim özgürlüğü var da devlet memuru olma özgürlüğü yok mu? Tesettürlü tıp öğrencisi cici ise tesettürlü devlet hekimi kaka olamaz.
Aslında CHP türbanlı kadın istemiyor.
Generaller büyük bir olasılıkla CHP gibi düşünüyorlar ama artık politikada bir unsur değiller. Yargının bir bölümü de CHP gibi düşünüyordur. Ama onların da kanatları kesildi.
Artık referandumda %58 almış, gelecek seçimleri de alacağını bilen bir AKP ile onun karşısındakiler var. AKP adım adım gitmek istediği yere gidecek, Türkiye’yi de peşinden sürükleyecek.

Türban bir sembol
Aslında türban bir sembol, bir emaredir. Onun arkasında yatan daha büyük bir gerçek var:
Atatürk’ün tutkalı tutmadı. Atatürk’ün Türkiyesi dağılıyor.
Atatürk’ün modernleşme planında din yoktu. Din tutuculuk ve yobazlık evi olarak görülüyordu. İmparatorluğun çöküşündeki suçunun bir kısmı ona yüklendi. Hilafet kaldırıldı, medreselere kilit vuruldu, tarikatlar kapatıldı. Din geri plana itildi.
Osmanlı zamanında tutkal din idi. Atatürk onun yerine Türklüğü ikame etti.
Atatürk Osmanlı enkazından kaldırdığı taşlarını kullanarak yeni, değişik ve modern bir bina inşa etti ve adını Türkiye koydu.
Şimdi Erdoğan o binanın taşlarını sökerek yeni bir bina ve yeni bir Türkiye yapıyor.
Ama özde bir şey değişmiyor. Bir dayatma gidiyor, yerine başka bir dayatma geliyor.
Yapışkanın tutacağı tek Türkiye herkesin olduğu gibi kabul edildiği, dinini ve diğer özelliklerini özgürce yaşadığı Türkiye’dir. Bir gün, çok kan aktıktan, çok acı çekildikten sonra, belki o Türkiye’ye ulaşabiliriz.

 

Metin Münir-Milliyet

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://www.milliyet.com.tr/ataturk-tutkali-tutmadi/metin-munir/ekonomi/yazardetay/23.10.2010/1305123/default.htm}

 



Bu haber 826 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,275 µs